© Publicitātes foto

Lai arī šķiet, ka lielāko daļu šo anglicismu labi pārzinām, dažkārt vēl jaucam to nozīmi un vienmēr noderēs neliels skaidrojums, jo tikpat skanīgu apavu veidu nosaukumu latviešu valodā nav.

Kitten heel, snīkeri, loferi - modes apavu tendences mainās, ar dažiem izņēmumiem, taču apavu veidi paliek nemainīgi, atliek vien saprast, vai šajā sezonā tie vēl ir tikpat aktuāli, cik pirms pāris sezonām.

Šogad kopumā svarīgs ir komforts, tas ir izvirzījies pirmajā plānā un modē ir zemāki papēži, taču tas nebūt nenozīmē, ka augstāki papēži jāaizmirst pavisam. Stila eksperti uzstāj, un tam nevar nepiekrist - apavu pāriem garderobē noteikti ir jābūt vairākiem, ne tikai sezonālajai vasaras un ziemas maiņai, bet arī vienas sezonas ietvaros ir vēlami vismaz 2-3 pāri, kurus valkāt pamīšus. Šim ieteikumam ir arī spēcīgs praktiskais pamatojums - tādējādi apavi kalpo ilgāku laiku un arī pēdu veselībai nāks par labu mainīt liestes.

Kitten heel

Publicitātes foto

Šie ir apavi ar nelielu papēdi, kas parasti nepārsniedz 5 cm augstumu - var būt kā laiviņās, tā zābakos, spicāku vai apaļāku purngalu un slēgtas vai atvērtas (slingback). No pieredzes, strādājot modes apavu industrijā, šis ir viens no pretrunīgākajiem apavu veidiem un interesanti, ka tieši šāda tipa apavi pēdējos gados ir kļuvuši populāri, īpaši šogad.

Pārdomāti piemeklējot veiksmīgu modeli auguma proporcijām un savam ģērbšanās stilam, kitten heel ir moderna un ērta alternatīva augstiem papēžiem.

Kitten heel laiviņas savulaik popularizēja Odrija Hepberna un Džekija Kenedija, sākot ar 2022. un 2023.gadā tās piedzīvoja atdzimšanu Miu Miu kolekcijās, un šogad tās jau plaši pārstāv Saint Laurent, Alaia, Celine, Gucci, Prada, Fendi un daudzi citi modes zīmoli. Pavasara/vasaras sezonā īpaši aktuāla ir tieši slingback laiviņu variācija.

Balerīnas

Publicitātes foto

Ballet flat jeb balerīnas ir zempapēžu laiviņas, kam ir tieša saistība ar baletu - vizuāli tās līdzinās puantēm un viens no zināmākajiem zīmoliem, kas uzsāka to ražošanu ielu modei bija Repetto (Rose Repetto), sekojot deju apavu zīmola Capezio piemēram.

50. un 60. gados tās popularizēja tādas dīvas kā Odrija Hepberna, Bridžita Bardo, Džekija Kenedija un vēlāk arī princese Diāna.

Balerīnu popularitāte strauji atdzima 2010. gadā un kopš 2016. gada, pateicoties zīmolam Miu Miu to popularitāte ir tikai augusi.

Zīmols Pretty Ballerinas ir viens no zināmākajiem balerīnu ražotājiem, tāpat kā Repetto, kas pastāv vēl joprojām, arī Jacquemus, Loubouten, Margiela, Celine u.c.

Mary - Jane

Publicitātes foto

Šajā vārdā dēvē kurpes ar siksniņu pāri pacēlumam un tās var būt gan zemāku, gan augstāku papēdi. Vēsturiski šis nosaukums iegājies kopš 1904. gadā kāda apavu ražošanas kompānija tās nodēvējusi multfilmas varoņa Buster Brown draudzenes Mary Jane vārdā. Plašu popularitāti ieguvušas Čarlstona laikā un vēlāk 1960.gados līdz ar kulta modeles Tvigijas parādīšanos kādā reklāmas fotosesijā.

Classic pump vai court shoe

Publicitātes foto

Šīs ir klasiskas augstapēžu laiviņas, visbiežāk 7-10,5 cm augstumā, ar spicu purngalu un smalku papēdi. Garderobē vēlams viens pāris gaišā un viens tumšā krāsā, lai saskaņotu ar apģērba krāsu gammu. Ja augsti papēži patīk, tad ir vērts investēt laiku un atrast zīmolu, kur lieste der tuvu ideālajam, lai ikdienā ir ērti.

Atkarībā no modes tendencēm, visbiežāk mainās purngala un papēža forma - izstiepta, klasiska vai apaļa, smailāku, taisnu vai izliektu papēdi.

Augstāka un smailāka papēža variācijā saucamas par stiletto (līdz pat 12 cm augstas), ar atvērtu purngalu - open toe vai peep toe.

Snīkeri

Publicitātes foto

Pamatā tie ir visi sportiskā stila apavi, kas nu jau stabili iegājuši mūsu ikdienā - brīvā laika šņorējami ērti apavi ikdienai. Par snīkeriem uzskata masīvākus apavus, sarunvalodā sauktus arī par “botēm”, bet zemākus un nedaudz smalkākus mēs pazīstam kā kedas. Snīkeru paveids “slip-on”, kas faktiski ir lofera un snīkera krustojums - ir bez šņorēm, ar elastīgām sānu gumijām un mēlīti.

Loferi, oksfordi un mokasīni

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Loferi ir zempapēžu vīriešu tipa apavi ar slēgtu purngalu un papēdi, klasiskajā versijā to zole ir vidēji plāna, taču pēdējās sezonās ir pieprasīti loferi tieši ar biezāku un masīvāku zoli, ko dēvē par “chunky”. Mokasīni līdzinās loferiem, taču ir atpazīstami ar dekora elementu bantītes vai šņores veidā un parasti ir veidoti no viena ādas gabala.

Oksfordi ir vīriešu tipa šņorkurpes, kas var būt smalkākas un masīvākas, pēdējās sezonās aktuālāki ir tieši oksfordi ar masīvāku zoli.

Slides, mules, flip flop & sandales

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Slides jeb iešļūcenes ar atvērtu purngalu var būt gan zempapēžu gan uz papēdi un platformu, pamatformai nemainoties. Savukārt mule ir līdzīga veida apavi, taču ar slēgtu purngalu. Abiem veidiem vienmēr ir atvērts papēdis un tie jau vairākas sezonas ir starp modes aktualitātēm, sevišķi pagājušajā un šā gada sezonā, kad plašu popularitāti ieguvusi arī pilnās platformas variācija it sevišķi kombinācijā ar pusgarām zeķēm.

Sandales klasiskajā izpratnē ir apavi ar siksniņām un aizdari ap potīti, var būt gan zempapēžu gan augstāku papēdi.

Flip-flops jeb jēzenes ir pludmales vai baseina čību formas brīvā laika apavi. Iepriekš uzskatīti par strikti pludmales vai atvaļinājuma apaviem, šogad plaši pārstāvēti modes skatēs.

Platformas

Publicitātes foto

Šajā sezonā platforma plaši sastopama visa veida sandalēs un iešļūcenēs, bet var būt arī augstpapēžu kurpēs un zābakos. Platformas apavi ir labs veids, kā iegūt papildus centimetrus augumam, saglabājot ērtumu. Wedge ir platformas veids visas liestes garumā jeb pilnā platforma.

Sockboots

Publicitātes foto

Sockboots, stretch boots jeb zeķzābaki ir puszābaki vai gari zābaki, kas ir pieguļoši, ar elastīga materiāla stulmu un velkami kā zeķīte.

Chelsea & Combat boots

Publicitātes foto

Puszābakus ar elastīgām gumijām sānos un bez šņorēm dēvē par chelsea. Savukārt

visa veida zābaki ar masīvākām šņorēm, sprādzēm un rāvējslēdžiem, kas pēdējos gados jau plaši un stabili ieņēmuši sezonas top apavu vietu, ir combat boots. Pēdējās sezonās aktuālāki ir smagnēji un robustāku formu puszābaki.

Botforti

Publicitātes foto

Gari zābaki pāri celim. Arī šis ir visai dalītu domu zābaku veids, taču pareizi to sakombinējot, var izveidot modernu un interesantu tēlu. Botfortus var izvēlēties zeķzābaku veidā, bet sevišķi aktuāli tie ir taisni vai “slouchy” jeb viegli sašļukušiem stulmiem.

Western boot

Publicitātes foto

Kovboju tipa zābaki ir klasika, taču to popularitāte ir ļoti atkarīga no reģiona - ja ārvalstīs tas joprojām ir viens no top bāzes modeļiem, pie mums tā noteikti nav, lai arī kādi būtu karstākie trendi.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv