Sparģeļi ir zaļš dārzenis, kas ir viegli atpazīstams pēc tā garajiem, smailajiem šķēpiem, kurus parasti grilē, tvaicē vai grauzdē. Tas ir pazīstams kā pavasara dārzenis, bet pateicoties importam no Ķīnas, Peru un Vācijas, to var ēst visu gadu.

To sezonalitāte arī padara sparģeļus dārgākus nekā citus dārzeņus, un garša mainīsies atkarībā no tā, kur tie ir audzēti. Neatkarīgi no tā, vai tie ir vienkārši tvaicēti, grilēti, grauzdēti vai iekļauti receptē, sparģeļi piešķir galdam svaigumu.

Kas ir sparģeļi?

Foto: pixabay.com

Dārza sparģeļi (Asparagus officinalis) ir daudzgadīgs zālaugu augs, kas pieder pie liliju dzimtas. Tievie šķēpi ar smailajiem, zvīņotajiem galiem, ko ēd, patiesībā ir auga jaunie dzinumi. Ja tos atstāj augt, tie kļūst par milzīgu papardei līdzīgu augu, kas rudenī nokalst.

Sparģeļu augi aug visā pasaulē. Lielākie ražotāji ir Ķīna, Peru, Vācija un ASV. Tie aug mērenā klimatā, kur sasalst zeme. Pavasara atkusnis un sasilšanas temperatūra mudina sparģeļus izlīst no zemes. Tos novāc, kad tie sasniedz 15 līdz 20 centimetru augstumu, un resnākie šķēpi ir 2 centimetri biezi. Sākumā ir plānāks, tad kļūst biezākas, bet, sezonai turpinoties, pēc tam atkal samazinās; ražas novākšana apstājas, kad šķēpi izaug tikai zīmuļa biezumā.

Sparģeļu audzēšana prasa pacietību un vietu. Vienam augam ir vajadzīgas apmēram 60 kvadrātcentimetri, un pēc sēklu stādīšanas ražošana var ilgt 3 līdz 4 gadus.

Šī ilgā gaidīšana un īsā sezona sparģeļiem ir piešķīrusi augstu luksusa dārzeņa statusu, kas izskaidro to dažkārt augstākas izmaksas tirgū.

Tomēr tas ir viens no visvieglāk pagatavojamiem dārzeņiem.

Kad sparģeļiem ir sezona?

Sparģeļus iegūst tikai divus mēnešus gadā, tāpēc ir vērts tos maksimāli izmantot, kad tie parādās apmēram no aprīļa beigām līdz jūnijam.

Sparģeļi ir unikāls dārzenis. Pirmkārt, tas ir daudzgadīgs augs. Atšķirībā no tomātiem vai ķirbjiem sparģeļu saknes augsnē saglabājas daudzus gadus. Otrkārt, sparģeļus novāc pirms parādās auga lapas un stublāji.

Foto: pixabay.com

Agrākos dzinumus sauc par "sprue". Tie ir plānāki un parasti maigi. Vēlākiem un biezākiem dzinumiem var būt ļoti kokaini gali, kas ir jānolauž. Vienkārši ar abām rokām viegli salieciet katru kātu, līdz tas nofiksējas - lūzums būs tur, kur koksnes daļa saskaras ar maigo daļu. Dažkārt tas, kas jāizmet, var būt diezgan daudz - no šiem galiem var pagatavot buljonu zupām un sautējumiem.

Neatkarīgi no tā, vai tie ir plāni vai biezāki, pirms vārīšanas sparģeļi ir jānomazgā un jāapgriež. Lai mazāk izšķērdētu un iegūtu elegantāku noformējumu, sparģeļus var nomizot.

Ko pagatavot ar sparģeļiem?

Sparģeļus var pagatavot dažādos veidos — grauzdēt, grilēt, tvaicēt, vārīt, cept uz pannas, un to pagatavošanas veids ir atkarīgs no gaumes. Biezāki šķēpi ir labāki cepšanai, grilēšanai un vārīšanai. Plānākus sparģeļus tradicionāli atstāj veselus, tāpēc to maigo, gaļīgo tekstūru var novērtēt neatkarīgi no tā, vai tos ēd neapstrādātus vai termiski apstrādātus. Izmēģiniet tos tvaicētus ar sviestu vai Holandes mērci vai blanšētus un atdzesētus ar vinegretu, zaļumiem vai citu mērci. Tā kā tie mēdz būt maigi un ar svaigu garšu, izmēģiniet pirmos viegli tvaicētus sezonas sparģeļus ar citrona sulu. Tā ir patiesa pavasara garša.

Kā garšo sparģeļi?

Foto: pixabay.com

Pirmkārt, sparģeļu šķirnes piedāvā smalkas garšas atšķirības, sākot no “zaļo lapu” notīm un vāju rūgtumu līdz riekstainākam, sviestainākam saldumam. Parasti visas sparģeļu šķirnes tiek novērtētas ar maigu saldu sviesta garšu ar zemes rūgtuma nokrāsu.

Ko sparģeļi dod veselībai?

Sparģeļi satur kāliju, svarīgu uzturvielu sirds, kaulu, nieru un nervu darbības un veselības uzturēšanai. Jūs, iespējams, būsiet pārsteigts, uzzinot, ka šis staltains dārzenis sastāv arī no savienojuma, ko sauc par asparaptīnu, kas var palīdzēt uzlabot asins plūsmu, savukārt pazeminot asinsspiedienu.

Satriecošais svaigo zaļumu šķīvis ir lielisks garnīrs koplietošanai, un tas ir lielisks veids, kā pasniegt sparģeļus neapstrādātus.

Par veselīgo brīnumlīdzekli kale kapostu lasiet šeit.

Kā pagatavot sparģeļus?

Sparģeļus var pagatavot vairākos veidos. Mēģiniet apgrauzdēt sparģeļus cepeškrāsnī, lai pasniegtu salātos, uzvārot tos uz plīts vai cepot kā piedevu vistai vakariņās. Gatavošanas laiks atšķirsies atkarībā no katras metodes, tāpat kā gala rezultāts, kas ir atkarīgs no tekstūras, ko vēlaties sasniegt un ar kādu ēdienu tas tiek pasniegts.

Vārīti sparģeļi (blanšē un atsvaidzina)

Foto: pixabay.com

Metode, ko esam ieguvuši no restorānu gatavošanas, tiek saukta par blanšēšanu un atsvaidzināšanu. Tas ir noderīgi daudziem dārzeņiem (īpaši zaļajiem dārzeņiem), jo tas palīdz tiem pēc vārīšanas saglabāt spilgto krāsu un garšu.

  • Piepilda bļodu ar ūdeni un ledus gabaliņiem un noliek malā.
  • Iegremdē sparģeļus verdoša ūdens pannā.
  • Patur 1-2 minūtes vai kamēr mīksti.
  • Izņem sparģeļus ar knaiblēm vai karoti un ievieto tieši ledus ūdens bļodā.
  • Uzglabā ledusskapī, līdz tie ir nepieciešams, pēc tam, kad vēlaties pasniegt, vienkārši nosusina un uzkarsē pannā ar nedaudz sviesta.

Grilēti sparģeļi

Foto: pixabay.com

Vēl viens sparģeļu pagatavošanas veids ir tos cept vai nu uz pannas vai ārā uz grila - ja laika apstākļi atļauj. Nedaudz apdedzinot sparģeļus, parādās riekstu garša, vienlaikus saglabājot to tekstūru un dzīvīgumu.

  • Apviļā sparģeļus ar nedaudz olīveļļas.
  • Uzliek cepešpannu uz lielas uguns. Kad tā uzkarst, pievienojiet sparģeļus un pievienojiet sāli un melnos piparus.
  • Gatavo 1-2 minūtes, ik pa laikam apgriežot, līdz mīksts.
  • Pārbaudiet, vai sparģeļi ir gatavi, ar knaiblēm izceļot no pannas. Ja tas nedaudz saliecas, tas ir gatavs.

Cepti sparģeļi

Foto: Depositphotos

  • Sparģeļu cepšana ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā pagatavot šos dārzeņu. Vienkārši apslaka ar olīveļļu un liek cepeškrāsnī.
  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200C/180C ar ventilatoru.
  • Noņem visus koksnes galus no sparģeļiem, kur tie dabiski sadalās. Liek uz cepešpannas, apslaka ar eļļu un apkaisa ar sāli un pipariem.
  • Cepiet 12 minūtes, līdz ir mīksti.

Tvaicēti sparģeļi

  • Ielieciet sparģeļus tvaicējamajā grozā un pārklājiet.
  • Liek uz lielas uguns. Kad veidojas tvaiks, pagatavo 2-4 minūtes, līdz sparģeļi ir spilgti zaļi un mīksti.
  • Ielieciet sparģeļus ledus ūdenī, lai apturētu gatavošanas procesu, ja uzreiz neēd.

Samizo neapstrādātus

Foto: Depositphotos

Sparģeļus var ēst arī neapstrādātus kā daļu no salātiem. Sagriežot vai samizojot gareniskās lentēs, izmantojot dārzeņu mizotāju.

  • Noņem stingrāko ārējo apvalku.
  • Noņemiet garās lentes, līdz esat sasniedzis vidu, pēc tam apgrieziet un atkārtojiet to otrā pusē.

Kā uzglabāt sparģeļus?

Sparģeļus ietin mitrā virtuves papīrā, ieliek perforētā papīra maisiņā vai ietin un glabā ledusskapja salātu atvilktnē. Tas saglabāsies līdz piecām dienām.

Varat to uzglabāt arī glāzē vai krūzē ar aukstu ūdeni ledusskapī ar vaļīgu pārklājumu uz augšu.

Sparģeļu frī ar bekonēzi

Foto: Depositphotos

Sparģeļi ar kraukšķīgu rīvmaizes pārklājumu piešķir tekstūru, nenovēršot uzmanību no garšas, un lieliski sader ar bagātīgo bekona majonēzi.

Sastāvdaļas

20 sparģeļu kāti

kviešu miltu

3 olas

50 g parmezāna siera, smalki sarīvēta

50 g panko rīvmaizes

4 ēdamkarotes olīveļļas

Bekonēzi (bekons ar majonēzi)

250g kūpināts bekons

2 ēdamkarotes saulespuķu eļļas

1 ola, plus 1 olas dzeltenums

1 ēdamkarote sinepju

1 ēdamkarote sidra etiķa

Pagatavošana

1.SOLIS

Atdaliet vienu olas dzeltenumu. Ielieciet baltumu bļodā ar atlikušajām divām olām, sakuliet un nolieciet malā, līdz tas būs nepieciešams. Tagad pagatavo bekonēzi. Sasmalcina bekonu pēc iespējas smalkāk. Pannā uzkarsē eļļu, pievieno bekonu un uz mazas uguns maisa 15 minūtes, līdz tas izkūst savos taukos un kļūst brūns un kraukšķīgs. Bekonu ieliek sietā un iztecina - kopā vajag apmēram 200 ml tauku, tāpēc pēc vajadzības papildina bekona taukus ar papildu eļļu. Atstāj atdzist uz 10 min.

2.SOLIS

Ielej bļodā olu, olas dzeltenumu un sinepes, samaisa, tad lēnām pievieno bekona tauku un eļļas maisījumu - vispirms pa pilienam, tad pakāpeniski ātrāk, kad sāk sanākt majonēze. Kad majonēze ir bieza, pēc garšas pievieno etiķi un sasmalcinātu bekonu. Majonēzi var pagatavot vairākām dienām uz priekšu un uzglabāt ledusskapī.

3.SOLIS

Sparģeļiem noņem vai apgriež koksnējos galus. Atsevišķos traukos ieber miltus, saputotās olas, trešajā - parmezānu un rīvmaizi. Sparģeļus iemērc miltos, tad olā, tad siera rīvmaizē un liek uz šķīvja.

4.SOLIS

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 2200C/2000C. Cepešpannu pārslaka ar eļļu un karsē cepeškrāsnī. Kad eļļa ir karsta, uzmanīgi ieliek tajā sparģeļus. Tiem ir jābūt vienā kārtā, cep 20 minūtes, apgriež līdz drupatas no abām pusēm ir brūnas un kraukšķīgas. Atstājiet, līdz sparģeļi ir pietiekami atdzisuši. Bekonēzi pasniedz trauciņā, lai sparģeļus var iemērkt.

Laša un sparģeļu kišs

Foto: Depositphotos

Sastāvdaļas:

700g veikalā pirkta kārtainā mīkla

50 g sviesta

1 liels sīpols, pārgriezts uz pusēm un sagriezts plānās šķēlēs

1 tējkarote fenheļa sēklu

400 g sparģeļu, koka galiņi apgriezti, pēc tam gareniski pārdalīti uz pusēm

100 ml piena

300g laša filejas bez ādas

300 ml saldā krējuma

3 lielas olas, sakultas

½ sauja diļļu

1 citrona miziņa

100 g Čedaras siers, sarīvēts

fenheļa un rukolas salāti

Pagatavošana

1.SOLIS

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 2000C/1800C. Cepeškrāsnī liek cepešpannu, lai uzsilst. Izrullē 600 g mīklas, lai izklātu 20 x 30 cm formu. Apgriež mīklas malas, lai tā atrastos 2-3 mm augstāk par formas malām. Ar dakšiņu sadursta visu virsmu, pēc tam izklāj cepamo papīru un vienmērīgu izkārtu cepamās pupiņas. Cep 15 minūtes.

2.SOLIS

Izrullē atlikušo mīklu un sagriež sloksnēs. Izņem formu no cepeškrāsns, izņem cepamās pupiņas un visu apsmērē ar plānu kārtiņu sakultas olas. Mīklas pīnes pielīmē uz malām, apsmērē ar sakultu olu un ieliek cepeškrāsnī vēl uz 15 minūtēm, līdz pīnes ir gatavas, bet ne brūnas.

3.SOLIS

Tikmēr uz mazas uguns uzkarsē pannā sviestu un pievieno sīpolu. Viegli cep 15-20 minūtes vai līdz mīksts, tad iemaisa fenheļa sēklas un noņem no uguns. Atstāj pannā atdzist.

4.SOLIS

Izņemiet kiša apvalku no cepeškrāsns un gatavo pārējo pildījumu. Sparģeļus liek sautēšanas pannā, ielej 2-3 cm ūdeni, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un vāra 5 minūtes. Nokāš, pēc tam noskalo aukstā ūdenī, lai ātri atdziest. Atstāj nožūt uz virtuves papīra. Pannu ielej pienu un pieliek lasi un uz lēnas uguns uzkarsē. Vāra 4 minūtes, vienu reizi apgriežot.

5.SOLIS

Uzmanīgi izņemiet lasi no piena un noliek atdzist. Pienu ielej karstumizturīgā krūzē un noliek malā. Sīpolu un fenheļa sēklas vienmērīgā kārtā izklāj uz kiša pamatnes. Pievieno sparģeļus un, kad lasis ir pietiekami atdzisis, sagriež to gabaliņos virs sparģeļiem. Krējumu pievieno pienam kopā ar pārējām olām, dillēm un citrona miziņu, pēc tam pievieno garšviela. Pārlej pāri lasim un spargeļiem, pārkaisa ar sieru, pēc tam uzmanīgi ievieto cepeškrāsnī un cep 45 minūtes - 1 stundu vai līdz pildījums ir sacietējis un virsū esošais siers kļūst zeltains. Pasniedz siltu vai aukstu kopā ar fenheļa un rukolas salātiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv