© Foto: Pexels.com

Tas, ka ārsta vizīte nav SPA apmeklējums vai ceļojums, ir tiesa. Tāpēc bieži vien bailes un neziņa ir tās, kas ir klātesošas, kad runa ir par ārsta vizīti, kas vēl tikai priekšā.

“Katra pacienta pieredze ir unikāla. Un nav divu vienādu vizīšu ārsta kabinetā. Tomēr, veicot dažus soļus pirms laika, pacienta apmeklējums pie ārsta var būt pēc iespējas brīvāks un mazāk bailīgs,” raksta ucsfhealth.org.

Neatkarīgi no tā, vai dodies uz ikgadēju vizīti pie sava ģimenes ārsta, vai tiecies ar jaunu speciālistu, lai uzzinātu savu pašreizējo veselības stāvokli, šeit ir daži soļi, kas palīdzēs doties pie ārsta ar mierīgu sirdi.

Nekavē ārsta vizīti

Pexel.com

Pirmais noteikums ir etiķete. Neatkarīgi no tā, vai brauc ar automašīnu vai sabiedrisko transportu, vai tevi ved mīļotais cilvēks, satiksme reizēm mēdz būt neprognozējama. Tas pats arī tad, ja vēlies mērot ceļu kājām, apstākļi negaidīti var izspēlēt izšķirošu lomu.

Tieši tāpēc atvēli pietiekami daudz laika, lai nokļūtu pie ārsta laikus.

Tāpat arī pēc vizītes neieplāno nekādus steidzamus darbus, jo pastāv iespēja, ka pie ārsta klīnikā būs jāpavada ilgāks laika posms.

Viss ir atkarīgs no vizītes iemesla, taču pastāv varbūtība, ka tev būs jāapmeklē vairāk nekā viens veselības aprūpes sniedzējs. Iespējams, ka pēc vizītes sekos dažādas analīžu pārbaudes un pēc tam jāgaida rezultāti, kas prasīs laiku.

Sāc ar svarīgāko - dokumentiem

Pexel.com

Dodoties pie ārsta, ņem līdzi pasi, kā arī veselības apdrošināšanas karti, ja tev tāda ir. Dokumenti būs nepieciešami reģistratūrā.

Ņem līdzi arī medicīniskos dokumentus, veselības vēstures izrakstus, kas saņemti citās ārstēšanās reizēs, kā arī dažādus testu rezultātus, ja tādi tev ir. Šī nebūs kļūda, bet gan sagatavotība augstākajā pakāpē.

Tas tikai tāpēc, ka ārstam ir jāzina veselības vēsture. Un reti kurš precīzi izstāsta, kāda vaina bija pirms vairākiem gadiem, kas ietekmē veselības stāvokli pašlaik.

Veido sarakstu ar jautājumiem, kas interesē

Pexel.com

Laiks ārsta kabinetā var paiet ātrāk, nekā biji domājis. Tieši tāpēc velti laiku pirms vizītes, lai saprastu, ko vēlies iegūt no tikšanās.

Tiec vaļā no neskaidrībām, kas aizņem tavu prātu.

Padomā par jautājumiem, ko vēlies uzdot savam ārstam. Ārsta kabinetā nav jautājumi, kas ir nevietā. Pieraksti to, ko vēlies zināt un paņem sarakstu līdzi, lai neko neaizmirstu.

Esi atklāts

Pexel.com

Kad esi nonācis ārsta kabinetā, atceries, ka meliem īsas kājas un noslēpumi šeit nedrīkst būt, jo runa ir par tavu veselību.

Tāpat arī ņem vērā, ka viss, ko pašlaik lieto: bezrecepšu zāles, uztura bagātinātāji, vitamīni, pretsāpju līdzekļi vai citi medikamenti, par tiem ir jāizstāsta ārstam, jo daudzas vielas var mainīt ārsta izrakstīto zāļu efektivitāti un pat izraisīt alerģijas.

Esi godīgs, pat tad, ja jūti par to kaunu. Slēptā informācija par veselību, simptomiem un citām niansēm, kas skar veselību, var nelabvēlīgi ietekmēt procesus.

Atceries, ka ārsts ir, lai sniegtu palīdzību un ārstētu.

Veic piezīmes

Pexel.com

21.gadsimtā pildspalva un blociņš tev var tikai noderēt. Protams, arī telefons, kur vari pierakstīt svarīgāko, ja tā ir ērtāk.

Piezīmes palīdzēs sekot līdzi sarunai un atgriezties pie galvenajiem jautājumiem vēlāk, kad par vizīti pie ārsta būsi aizmirsis.

Tas ir tikai normāli, ka ir sarežģīti tas, ko ārsts tev skaidro, ir pārāk grūti uztveramas un pat pirmajā brīdī šokējošas lietas. Esi godīgs un jautā bez kautrēšanās, lai, aizverot ārsta kabineta durvis, tev nebūtu jāmeklē internetā sev interesējošie jautājumi vai jāmeklē palīdzība citviet.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv