© Foto: Pexels.com

Vai atceraties, cik gados lielākā daļa no mums dzima savām mammām? Vidēji no 18 līdz 23 gadiem. Un tagad padomājam, cik mēs zinām sev apkārt grūtnieces šajā vecumā? Es personīgi, pat strādājot šajā jomā, zinu vien tik, cik uz rokas pirkstiem saskaitāms.

Jau no 1994.gada jaundzimušā mātes vidējais vecums palielinās. 2022. gadā visaugstākie dzimstības rādītāji bija mātēm no 30 - 34 gadiem. Palielinās bērnu skaits, kas piedzimst sievietēm pēc 40 gadiem, kā arī otro, trešo un ceturto bērnu skaits un īpatsvars dzimušo kopskaitā. Arī tēva vidējais vecums palielinās. Iemesls tam varētu būt stabila karjera un sajūta “esmu tam gatava”.

Par seksu grūtniecības laikā lasiet Sabīnes Briedes rakstā.

Ar vecumu riski palielinās

Foto: pixabay.com

Protams, medicīna un tehnoloģijas ir ļoti strauji augušas un attīstījušās. Savukārt ar veselību saistītie riski arī diemžēl palielinās. Sievietes ēd neregulāri, diezgan modificētu pārtiku, ikdienā mēs saņemam dažādus apstarojumus, izjūtam daudz stresu, ir traucēts miegs, tiek smēķētas elektroniskās cigaretes un patērēts alkohols un dažādi citi ietekmējoši faktori.

Pamatā cenšamies sasniegt karjeras virsotnes, paralēli baudot dzīvi un atliekot ģimenes radīšanu uz vēlāku laiku.

Arī strādājot ikdienā sastopamies ar to, ka arvien jaunākām ģimenēm ir problēmas ar bērna ieņemšanu. Iemesli ir dažādi, un ne vienmēr vaina meklējama sievietes pusē. Situācijā, kad paciente atnāk uz vizīti un saka, ka netiek pie bērniņa, pirmkārt, tiek jautāts, cik regulāra jums ir dzimumdzīve, jo pāri to uztver ļoti dažādi.

Kā tikt pie mazuļa?

Foto: pixabay.com

Par regulāru dzimumdzīvi mēs nevaram nosaukt to, ja sekss ir 3 reizes mēnesī.

Regulāra dzimumdzīve ir tad, ja sekss ir vismaz 2 - 3 reizes nedēļā. Un, ja, pie regulāras dzimumdzīves neizsargājoties, grūtniecība nav iestājusies 18 mēnešus, to saucam par neauglību.

Otrais solis ko vizītē veicam ir transvagināla ultrasonogrāfija - izvērtējam pacientes dzemdi un olnīcas. Un trešais solis - lūdzam partnerim nodot spermogrammu. Tad, saliekot šīs trīs lietas kopā, varam sastādīt plānu un rast labāko ceļu, kā tikt pie mazuļa.

Šajā sakarā vēlos piebilst, ka ne vienmēr pacientei ir jāgaida šie 18 mēneši. Tas ir pietiekami ilgs laiks, un, ja ir aizdomas par problēmām un par grūtniecības iestāšanos, noteikti vērts doties pie ārsta ātrāk, un negaidīt šo laiku.

Sasaldēt olšūnas

Foto: Pexels.com

Noteikti iesaku sievietēm, kas nesteidzas ar bērnu radīšanu, sasaldēt olšūnas. Tā ir mūsdienīga metode, kā savas šā vecuma olšūnas saglabāt vienalga uz cik ilgu laiku, respektīvi, līdz brīdim, kad vēlēsieties kļūt par mammu, neskatoties uz jūsu tā brīža vecumu.

Olšūnas vecums atbilst skaitlim, kas ierakstīts mūsu pasē (brīdī, kad veikta punkcija). Drošības nolūkos ir vērts nodot asins analīzi, ar kuras palīdzību varam noteikt dažādu hormonu līdzsvaru organismā (FSH, LH, vīrišķos hormonus, D vitamīnu, kā arī Anti Millera hormonu), bet tas jādara atbilstošā cikla dienā.

Liekais svars

Līdz ar gadiem mūsu vielmaiņa pasliktinās, kas korelē ar lieko svaru. Un tas rada lielu ietekmi uz auglību gan sievietēm, gan vīriešiem. Līdz ar lieko svaru mainās arī cikla un olšūnas kvalitāte. Tāpēc īpaša nozīme jāpievērš uzturam. Paaugstināts ķermeņa masas indekss ievērojami palielina risku uz gestācijas diabēta un preeklamsijas attīstību.

Vēl papildus riski, kas palielinās līdz ar grūtnieces gadiem:

Foto: Pexels.com

  1. Lielāks ģenētisko patoloģiju risks. Pēc 35 gadiem, mēs grūtniecību vērtējam kā augsta riska, kas nozīmē, ka veicam papildus izmeklēšanas. Parasti arī pirmajā trimestra skrīningā “izlec” vecuma risks. Līdz ar to, rekomendējam veikt padziļinātas izmeklēšanas metodes - Nipt vai Niptify (neinvazīvu prenatālu augļa hromosomu izmeklēšanu mātes asinīs, ko veic grūtniecēm, lai pārliecinātos, ka augļa hromosomālais komplekts atbilst normai). Noteikti būs jāveic augļa sirds EHO, kur padziļināti tiek izpētīta augļa sirds, to veic pirms otrā trimestra skrīninga.
  2. Paaugstinās nenotikuša aborta (missed abortion) risks. Pētījumi liecina, ka risks pieaug apmēram par 20%.
  3. Pēcdzemdību periods rit sarežģītāk. Audi tik ātri neatjaunojas.
  4. Pieaug ķeizargriezienu skaits. Grūtniecībai noritot ar komplikācijām, ārstiem biežāk nākas pieņemt lēmumu dzemdības atrisināt operatīvi.
  5. Līdz ar pacientes vecumu, palielinās arī dažādu veidojumu attīstība dzemdes dobumā, polipi, adenomiozes u.c. Bet, pateicoties mūsdienu diagnostikas metodēm, to var viegli diagnosticēt un ar nelielu ķirurģisku iejaukšanos ārstēt.
  6. Praksē ir novērots, ja grūtniece ir jaunāka, paciente grūtniecību uztver vieglāk gan mentāli, gan fiziski. Bet šeit vairāk gribu vērst uzmanību tieši uz emocionālo pusi. Jaunām pacientēm nav tendence tik daudz visā iedziļināties un analizēt. Pacientes dara visu, kā mēs liekam un mierīgi gaida jaundzimušo, savukārt, pacientes, kas jau ir dzīves pieredzes bagātākas, meklē vēl papildus informāciju no malas, no draudzenēm un, nedod, Dievs, no interneta forumiem. Un pēc tam ir jāiegulda liels darbs, lai atbildētu uz visu to (pārsvarā slikto), kas ir izlasīts. Sasniedzot 35 gadu vecumu, arī hormonālais fons dara savu. Hormonu svārstības ir daudz intensīvākas, tas nozīmē, ka emocionalitāte sit augstu vilni.

Finansiāli dārgāka

Foto: pixabay.com

Noteikti jārēķinās arī ar to, ka vēlīna grūtniecība var būt finansiāli dārgāka (īpaši, ja tā iestājusies mākslīgās apaugļošanas ceļā), jo papildus jāuzņem medikamenti, lai nodrošinātu veiksmīgu grūtniecības norisi.

Nobeigumā vēlos teikt, kad šā raksta uzdevums nav kādu iebiedēt, vai, nedod, Dievs, likt pārdomāt kādu lēmumu. Tikai vēlos uzsvērt, ka šī tendence palielinās. Vienmēr dzīvē mēs atradīsim dažādus iemeslus, lai atceltu lietas uz vēlāku laiku, īpaši tās, kas pieprasa vairāk pūles.\

Es un visa mūsu klīnikas komanda vienmēr ir par grūtniecību un esam patiesi priecīgi ieraudzīt pozitīvu testu vai HCG analīzi.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv