© Foto: Pexel.com

Šajā gardajā dzērienā var iemaisīt jebko, ko sirds vēlas. Tas tikai padarīs šo kokteili par lielisku veidu, kā saņemt pietiekamu daudzumu svarīgu uzturvielu, ūdeni un šķiedrvielu.

"Smūtijs var būt arī izcils veids, kā palielināt tādu pārtikas produktu patēriņu, no kuriem lielākā daļa cilvēku savā ēdienreizē nesaņem pietiekami daudz. Tie ir dažādi augļi, dārzeņi, kā arī piena produkti, taču šiem smūtijiem, kas iecienīti visā plašajā pasaulē, ir arī ēnas puses,” raksta extension.usu.edu.

Tāpēc jautājums, kas interesēs arī DZIVESSTILA lasītājus, ir šāds, vai smūtiji ir labvēlīgi vai tomēr kaitīgi veselībai?

Foto: Pexel.com

Sāksim ar pozitīvo. Ja smūtijus ikdienā dzer ar mēru, kā vienu daļu no sabalansēta uztura, tas var būt labs veids, kā palielināt veselīgas pārtikas un uzturvielu patēriņu, kas labvēlīgi ietekmē veselību.

Vitamīni un minerālvielas

Foto: Pexel.com

Augļi un dārzeņi, kurus izmanto smūtijiem, ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, kas veic svarīgas funkcijas organismā. Vitamīni un minerālvielas ir nepieciešami, lai veidotu audus, piemēram, ādu un kaulus, lai sistēmas darbotos kā imūnsistēma, novērstu bojājumus un veiktu simtiem citu lomu organismā. Piena produktos ir daudz kalcija un D vitamīna, kas ir nepieciešami kaulu stiprināšanai.

Šķiedrvielas

Foto: Pexel.com

Smūtijus parasti veido sablendēti svaigi augļi, kam ir divas daļas - sula un mīkstums. Šķiedra rada tilpumu un tādējādi veicina veselīgu gremošanu, to palēninot, kā arī cukura uzsūkšanos.

Ūdens

Kā mēs zinām, ūdens ir nepieciešams dzīvošanai. Tā kā augļi un dārzeņi lielākoties sastāv no ūdens, kā arī satur dažas no minerālvielām, kas nepieciešamas rehidratācijai, smūtiji ir lielisks veids, uzņemt ūdeni.

Olbaltumvielas

Foto: Pexel.com

Olbaltumvielas ir būtiska uzturviela, kas atrodama visā ķermenī - muskuļos, kaulos, ādā, sarkanajās asins šūnās un matos.

Olbaltumvielas smūtijā var iegūt vairākos veidos, iekļaujot piena, zemesriekstu un citu riekstu sviestu, veselus riekstus, sēklas, pākšaugus un proteīna pulverus vai uztura bagātinātājus.

Augsta proteīna kokteiļus vai proteīna kokteiļus visbiežāk izmanto kultūristi un sportisti, taču tie var būt noderīgi arī cilvēkiem, kuri cieš no proteīna deficīta, grūtniecēm un gados vecākiem cilvēkiem.

Vai smūtiji remdē izsalkumu?

Foto: Pexel.com

Smūtiji ir efektīvs veids, kā palielināt augļu un dārzeņu daudzumu mūsu uzturā. Tomēr tie var saturēt lielu daudzumu pievienoto vai dabīgo cukuru, kas var veicināt ne tikai zobu problēmas, bet arī cukura diabētu. Lai izvairītos no šīs iespējamās negatīvās ietekmes, jādzer smūtiji bez pievienotā cukura un tie jālieto mēreni.

Tāpat pastāv arī bažas, ka smūtiju patēriņš var veicināt aptaukošanos. Tas ir tāpēc, ka šķidrā pārtika neapslāpē izsalkumu un apetīti tikpat labi vai tik ilgi, kā cietā pārtika.

Dzerot kalorijas, nevis ēdot tās, vēlāk tiks patērēts vairāk kaloriju, lai remdētu izsalkumu. Paturot to prātā, smūtijus ikdienā nedrīkst lietot pārmērīgi. Ir jāņem vērā kaloriju vajadzības.

Esiet piesardzīgi ar zaļajiem smūtijiem

Foto: Pexel.com

Pēdējos gados ir novērots, ka tieši zaļie smūtiji ir izplatīta diēta sievietēm, kas cīnās ar lieko svaru, taču tā ir bīstama prakse.

Tas tāpēc, ka smūtija mērķis ir izvadīt no organisma iespējamos toksīnus, nodrošinot adekvātāku uzturvielu uzsūkšanos, veicinot svara zudumu. Taču tam ir sekas. Šis smūtijs var izraisīt būtisku uzturvielu trūkumu organismā. Un ķermenis var reaģēt dažādi.

Secinājumi

Foto: Pexel.com

Smūtiji mūsdienās ir pārvērtēti. Garša ir viens, bet ir jāsaprot, kas ir nepieciešams tavam organismam. Tāpēc ne velti pirms aktīvas smūtiju lietošanas ikdienā, kas liek izvēlēties tos vairāk par divām ēdienreizēm dienā, iesaka konsultēties ar uztura speciālistu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv