Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika

Ventspilī sāks ražot dzīvojamo ēku moduļu konstrukcijas

Nākamnedēļ Norvēģu kompānijas "Bau-How" meitasuzņēmums SIA "Bau-How Baltic" Ventspilī sāks dzīvojamo ēku moduļu konstrukciju ražošanu.

Uzņēmums plāno sākt darbu pie pirmā norvēģu pasūtījuma izpildes, ko varētu pabeigt līdz 2010.gada pavasarim.

Pašlaik uzņēmumā pieņemti darbā 25 strādnieki – galvenokārt metālkonstrukciju montāžas speciālisti. Tuvākajā laikā paredzēts pieņemt darbā arī atslēdzniekus, galdniekus, flīzētājus, elektriķus un citus strādniekus. Plānots, ka 2010.gada janvāra beigās uzņēmumā strādās 120 darbinieki. Savus darba pieteikumus uzņēmumam iesnieguši aptuveni 2500 bezdarbnieki, atklāja Čamāns.

Jau ziņots, ka SIA "Bau-How Baltic" veica ražošanas ēkas Ventspilī, Rūpniecības ielā 27, rekonstrukciju. "Mēs pielāgojam rūpnīcu mūsu tehnoloģijām, jo ēka sākotnēji bija būvēta citas rūpnīcas vajadzībām," iepriekš skaidroja Čamāns.

Septembra sākumā tika sākta no Vācijas piegādāto ražošanas iekārtu uzstādīšana.

Sākotnēji uzņēmums Ventspilī plānoja nodarbināt 100-120 strādniekus.

Jau ziņots, ka norvēģu kompānija "Bau-How" šoruden Ventspilī sāks ražot moduļu konstrukcijas ēkām, iepriekš preses konferencē paziņoja "Bau-How" valdes priekšsēdētājs Ulfs Ābergs.

Izmantojot kompānijas izstrādātu un patentētu inovatīvu tehnoloģiju, Ventspilī tiks ražotas moduļu konstrukcijas ēkām, kas pilnībā tiks eksportētas uz Skandināvijas valstīm un Lielbritāniju. Uzņēmuma kopējais investīciju apjoms sasniegs 65,5 miljonus eiro (46 miljonus latu).

Investors Latviju kā potenciālo ražotnes vietu pētīja vairākus gadus, 2007.gadā palīgā tika aicināta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Divu gadu laikā tika izskatītas vairākas potenciālās ražotnes atrašanās vietas, līdz par piemērotāko tika izvēlēta Ventspils brīvostas teritorija.

"Izvēloties "Bau-How" meitasuzņēmuma "Bau-How Baltic" jaunās ražotnes atrašanās vietu, mūsu prioritātes bija tiešā ostas pieejamība, kas ir apvienota ar labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi, atbilstoša teritorija, uz kuras izvietot vismaz četras ražošanas vienības, un kvalificēts darbaspēks," sacīja Ābergs.

Viņš uzsvēra, ka svarīgs bija arī cilvēciskais faktors, sadarbība ar LIAA, Ventspils brīvostu, Ventspils domi. "Visur bija atsaucīgi un ieinteresēti darbinieki, kas ir daļa no šī projekta veiksmes," akcentēja Ābergs.

"Bau-How Baltic" stratēģiskie mērķi ir laikā no 2010. līdz 2013.gadam Ventspilī uzbūvēt četras rūpnīcas ar kopējo ražošanas jaudu aptuveni 600 000 moduļu kvadrātmetru gadā. Kopējais ražošanas apjoms nodrošinātu vismaz 420 miljonu latu gadā augstas pievienotās vērtības produktu nozares izveidi Latvijā.

Turklāt nozīmīga daļa no finansējuma būtu pētniecības un attīstības izdevumi ne tikai "Bau-How", bet arī pārējos uzņēmumos, kas nodrošinātu "Bau-How" ar izejvielām. Lielāko daļu no uzņēmumam nepieciešamajām ražošanas līnijām plānots ražot Latvijā, jau patlaban tiekot izskatīti Latvijas būvniecības materiālu ražotāju piedāvājumi, un, ja vien tie būs ekonomiski izdevīgākie uzņēmumam, tad līgumi tiks slēgti ar Latvijas uzņēmumiem.

Nodarbināto skaits tikai "Bau-How" rūpnīcās Latvijā ir plānots no 800 līdz 1000 cilvēku. Projekta sākuma stadijā ražotnē tiks nodarbināti 150 cilvēki.

LIAA direktors Andris Ozols uzsvēra, ka šis projekts veicinās ekonomisko aktivitāti ne tikai Ventspilī, bet visā valstī. "Ņemot vērā projekta specifiku, kompānijai būs nepieciešami dažādi piegādātāji - metāla konstrukciju, betona, logu, durvju, apdares materiālu un santehnikas ražotāji, piegādātāji, loģistikas pakalpojumu sniedzēji. Tas nodrošinās jaunas biznesa iespējas Latvijas uzņēmējiem," teica Ozols.