Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Ekonomika

Valdība lems par galvojuma sniegšanu vienīgā mājokļa kredīta saistību izpildei

Izskatīšanai 12. maija valdības sēdē iesniegti noteikumi par kārtību, kādā finanšu ministrs lemj par galvojuma sniegšanu vienīgā mājokļa kredīta saistību izpildei, lai mazinātu sociālekonomiskās krīzes ietekmi.

Finanšu ministrijas sagatavotajos noteikumos noteiktajā kārtībā izsniedzamo valsts galvojumu maksimālais apmērs ir 82 000 000 latu.

Vienai bankai izsniedzamo maksimālo valsts galvojuma summu Finanšu ministrija aprēķinās proporcionāli mājsaimniecībām izsniegto kredītu summai attiecīgajā bankā atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datiem uz 2008.gada 31.decembri.

Ja banka trīs mēnešu laikā no noteikumu spēkā stāšanās dienas nebūs noslēgusi sadarbības līgumu ar AS "Hipotēku un zemes banka" vai arī banka ir informējusi, ka tai nepieciešams mazāks valsts galvojumu apjoms, neizmantotais valsts galvojumu apjoms var tikt pārdalīts starp pārējām bankām. Pārdali veiks Finanšu ministrija.

Noteikumi paredz, ka bankai valsts galvojuma saņemšanai var pieteikties līdz 2010.gada 30.novembrim.

Valsts galvojuma perioda sākuma datums ir valsts galvojuma līguma parakstīšanas diena un beigu datums ir 24 mēneši no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

Banka kredīta ņēmēju pēc tā lūguma valsts galvojuma saņemšanai piesaka brīvprātīgi.

Noteikumi paredz, ka valsts galvojums var tikt izsniegts par tādu kredīta ņēmēju saistībām, kuri atbilst šādiem kritērijiem - kredīta ņēmējs ir viena vai vairākas fiziskas personas, kurām bankā līdz 2008.gada 31.decembrim ir izsniegts viens vai vairāki kredīti mājokļa iegādei, būvniecībai, rekonstrukcijai, renovācijai vai remontam, un vismaz viena no fiziskām personām, kas kā kredīta ņēmēji parakstījušas kredīta līgumu, attiecīgajā mājoklī ir deklarējusi savu pastāvīgo dzīvesvietu. Ja kredīta ņēmējam ir vairāki šim mērķim izsniegti kredīti, tie ir izsniegti vienā bankā.

Tāpat kredīta ņēmējam izsniegtā kredīta summa un kredīta atlikums valsts galvojuma pieprasīšanas brīdī nepārsniedz 100 000 latu.

Atbalstu varēs saņemt, ja kredīta ņēmēja iegādātais, uzbūvētais, rekonstruētais, renovētais vai remontētais mājoklis ir ieķīlāts Kredīta saistību nodrošināšanai, nostiprinot pirmo hipotēku par labu bankai, kura izsniegusi kredītu. Kredīta ņēmēja iegādātais, uzbūvētais, rekonstruētais, renovētais vai remontētais mājoklis nav ieķīlāts citu saistību nodrošināšanai vai arī citu prasījumu summa nepārsniedz 5000 latu.

Ja kredīta ņēmēja citas saistības bankās nepārsniedz 5000 latu, neskaitot galvojumus, kredīta ņēmējam nepieder cits mājoklis, kredīta ņēmēja mājsaimniecības mēneša ienākumi, kurus banka novērtē atbilstoši bankā pastāvošajai klientu maksātspējas izvērtēšanas metodikai, nav pietiekoši Kredīta maksājumu veikšanai pilnā apmērā un salīdzinot ar vidējiem mēneša ienākumiem 2009.gada pirmajā pusgadā ir samazinājušies par vairāk kā 30%.

Tāpat pēc kredīta nomaksas nepārsniedz iztikas minimumu, rēķinot uz vienu kredītņēmēja mājsaimniecības locekli, kā arī kredīta ņēmēja banka, kura ir izsniegusi kredītu, piekrīt restrukturizēt kredītu atbilstoši šo noteikumu prasībām.

Bankai būs jārestrukturizē kredītu atbilstoši vairākiem nosacījumiem - vismaz 20% no kredīta pamatsummas atlikuma banka piemēro 0% likmi, un kredītņēmējs no tās neveic pamatsummas maksājumus visu valsts galvojuma periodu.

Atlikušajai kredīta daļai banka valsts galvojuma perioda laikā piemēro procentu likmi, kas nav lielāka par 2,5% gadā plus sešu mēnešu Euribor, Libor, Rigibor vai cits procentu likmes indekss atkarībā no kredīta valūtas. Pēc valsts galvojuma perioda beigām banka kredīta neiesaldētās daļas procentu likmi nosaka atbilstoši kredīta ņēmēja riska novērtējumam un finansējuma piesaistes izmaksām attiecīgajā brīdī.