Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika

Latvijā dārgākie burgeri Baltijā

Latvijā mielošanās ar Big Mac bulkām McDonald"s restorānā izmaksā par pieciem līdz septiņiem procentiem dārgāk, vistas Cēzara salāti – par 10 līdz 13 procentiem dārgāk nekā Lietuvā un Igaunijā.

Tomēr pircēju šajās ēdināšanas vietās netrūkst. Rīgā vakar atklāts astotais McDonald"s ātrās ēdināšanas restorāns. Tas izvietots tirdzniecības centra Alfa telpās. Nākamgad McDonald"s licences turētājs Baltijas valstīs un Maltā – Premier Capital Limited – plānojis atvērt trīs jaunus restorānus Latvijā, tajā skaitā vienu no tiem ārpus Rīgas. McDonald"s pārstāvniecības Latvijā SIA Premier Restaurants Lavia vadītājs Viktors Tadesko stāstīja, ka šobrīd notiek sarunas ar vairākām lielo pilsētu pašvaldībām – Liepāju, Daugavpili un Jelgavu, bet pagaidām nav zināms, kurā pilsētā pirmajā tiks atvērts McDonald"s ārpus Rīgas. "Mēs mēģinājām atvērt restorānu Liepājā, bijām jau vienojušies par zemesgabala iegādi, bet Liepājas dome izmantoja pirmpirkuma tiesības. Man personiski vislabāk patiktu, ja pirmo restorānu ārpus Rīgas mēs atvērtu Liepājā, taču laiks rādīs," sacīja V. Tadesko. Šogad Latvijā uzņēmums ieguldīs trīs miljonus eiro, tajā skaitā 700 000 eiro izmaksāja restorāna atvēršana tirdzniecības centrā Alfa. Igaunijā trīs jaunu restorānu atvēršana un divu restorānu rekonstrukcijā plānots ieguldīt piecus miljonus eiro, bet Lietuvā viena jauna restorāna un viena esoša restorāna rekonstrukcijā – 2,3 miljonus eiro. Latvijā pirmais McDonald"s restorāns tika atvērts 1994. gadā.

"Ja liela daļa uzņēmumu darbojas krīzes radīto ugunsgrēku dzēšanas režīmā, tad mums šis gads un arī nākamie būs izaugsmes un vēl lielākas tirgus daļas iegūšanas laiks Baltijas valstīs," sacīja V. Tadesko.

McDonald"s produktus lielākoties ieved no citām valstīm – kartupeļus no Vācijas, bulciņas – no Polijas, salātus – no Lietuvas. No vietējiem produktiem tiek izmantoti vien tomāti, gurķi, sīpoli un piens Lāse. Bijušas sarunas ar Ādažiem par iespēju nākotnē iepirkt kartupeļus McDonald"s vajadzībām, bet pagaidām vienošanās neesot panākta.

Viens no iecienītākajiem McDonald"s produktiem ir Big Mac. Latvijā tas maksā 1,60 latu, Lietuvā –1,49 latus, Igaunijā – 1,53 latus. Arī vistas Cēzara salāti Latvijā ir dārgāki nekā kaimiņvalstīs. Savukārt Big Mac vidējais komplekts Latvijā ir lētāks nekā Lietuvā un Igaunijā. Latvijā tā cena ir 2,35 lati, Lietuvā –2,47 lati, bet Igaunijā – 1,53 lati. Big Mac cenas dažādās valstīs salīdzināšanai izmanto The Economist, kas periodiski veido Big Mac indeksu, lai apskatītu, cik lielā mērā dažādas pasaules valūtas ir pārvērtētas vai nenovērtētas attiecībā pret dolāru. Pamatā tiek ņemta Big Mac cena ASV un ar to salīdzinātas citu valstu cenas, pārvēršot dolāros. Jaunākā The Economist apkopotā informācija (22. jūlija dati) liecina, ka vislētāk burgeri var nopirkt Ukrainā.