Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika

Interesi par akciju pārdošanu "Svezai" izrādījuši 50 "Latvijas Finiera" akcionāri

Līdz šim interesi par AS "Latvijas Finieris" akciju pārdošanu konkurējošajam Krievijas saplākšņa ražotājam "Sveza" izrādījuši 50 akcionāri, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Sveza" pārstāve Ieva Kukule.

Viņa norāda, ka no 50 akcionāriem, kuri vērsušies pie "Sveza" juridiskajiem pārstāvjiem, zvērinātu advokātu biroja "Raidla, Lejiņš & Norcous", daži ir arī tādi, kuri pārstāv vairākus "Latvijas Finiera" dalībniekus, kuri pagaidām vēlējušies palikt anonīmi.

Patlaban jau reāli parakstīto pirkšanas līgumu skaitu un summu Kukule nevēlējās atklāt.

Jau ziņots, ka Saeimas Nacionālās drošības komisija ieteikusi drošības iestādēm pievērst uzmanību darījumiem ar "Latvijas Finiera" akcijām. Komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (PLL) norādīja, ka "Latvijas Finieris" ir valstij ļoti nozīmīgs uzņēmums, tāpēc drošības struktūrām vajadzētu noskaidrot, kas īsti notiek ar kompānijas pārpirkšanas mēģinājumiem.

Kā aģentūrai LETA sacīja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa, birojs ir saņēmis Saeimas Nacionālās drošības komisijas vēstuli saistībā ar iespējamo "Latvijas Finiera" akciju pirkšanu. SAB vēstuli izskatīs un likumā noteiktajos termiņos sagatavos atbildi.

Saeimas komisijas vēstule saņemta arī Drošības policijā (DP), kura to izskatīs un sagatavos atbildi, aģentūrai LETA teica DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Kā ziņots, "Sveza" piedāvā 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem. Piedāvājums ir spēkā līdz šā gada 5.novembrim.

Saskaņā ar šo paziņojumu "Sveza" faktiski piedāvā "Latvijas Finiera" akcijas iegādāties pēc nominālvērtības. "Latvijas Finiera" gada pārskats liecina, ka kompānijas kopējais pamatkapitāls ir 40,45 miljoni latu, ko veido 7242 akcijas. Tostarp ir 3364 akcijas ar nominālvērtību 10 000 latu ar balsstiesībām un garantētu dividendi, 338 ir personāla akcijas arī ar nominālvērtību 10 000 latu, bet bez balsstiesībām un ar garantētu dividendi, 3059 akcijas ir ar nominālvērtību 1000 latu, kurām ir ierobežotas balsstiesības ar garantētu dividendi, bet 482 akcijas ir priekšrocību akcijas nominālvērtība 1000 latu, kurām nav balsstiesību, bet ir garantētas dividendes.

Savukārt AS "Latvijas Finieris" publicētajā vadības paziņojumā teikts, ka "Sveza" publiskais piedāvājums uzpirkt AS "Latvijas Finieris" akcijas pārsteidz ar savu agresivitāti un visatļautības demonstrējumu.

"Latvijas Finieris" uzskata, ka, novērtējot uzņēmuma veiksmīgo izaugsmi un stabilo darbu, akcionāri pratīs novērtēt savu līdzdalību akciju sabiedrībā arī ilgtermiņā un nepārdos savas akcijas "šādas nekorektas un apšaubāmas rīcības uzņēmumam".

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināts kokapstrādes uzņēmums, kas Eiropā ieņem līderpozīcijas bērza finiera ražošanā. Patlaban uzņēmuma tirgus daļa Eiropas tirgos esot 20%, taču uzņēmums izvirzījis mērķi līdz 2020.gadam kļūt par līderi pasaules kokrūpniecības tirgos. Uzņēmuma astoņās rūpnīcās strādā 6000 darbinieku.

Šogad "Sveza" plāno pārdot 615 000 kubikmetru finiera un 269 000 kubikmetru skaidu plākšņu, eksportējot to uz 70 valstīm. Nākamgad uzņēmums prognozē palielināt pārdošanas apjomus līdz 694 000 kubikmetru finiera un 290 000 kubikmetru skaidu plākšņu.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos AS "Latvijas Finieris" apgrozījums bijis lielāks nekā pērn kopumā un sasniedzis 78 miljonus latu.

Kopumā uzņēmums šogad plāno pārdot aptuveni 190 000 kubikmetru saplākšņa, piegādāt tos 870 dažādās pasaules vietās un sasniegt apmēram 93 miljonu latu apgrozījumu, ziņo Medne.

Pērn "Latvijas Finieris" strādāja ar 69,1 miljona latu apgrozījumu un 5,73 miljonu latu zaudējumiem.

AS "Latvijas Finieris" dibināta 1992.gada 2.oktobrī. Tās dibinātāji ir "Latvijas Finiera" ražošanas apvienības darbinieki - 209 fiziskas personas no trijām saplākšņa ražošanas rūpnīcām - "Lignums", "Latvijas bērzs" un "Furnieris", kuru apgrozījums tolaik bija 9,2 miljoni latu gadā.

Patlaban "Latvijas Finieris" kļuvis par koncernu, kurā ir sešas saplākšņa ražošanas un apstrādes rūpnīcas, iekārtu rūpnīca un 19 meitasuzņēmumi, no tiem astoņi uzņēmumi atrodas Latvijā, bet 11 - ārpus Latvijas.

"Latvijas Finiera" produkcija tiek pārdota vairāk nekā 40 valstīs. Lai nodrošinātu uzņēmuma attīstību, "Latvijas Finieris'' pēdējo piecu gadu laikā investējis vairāk nekā 100 miljonus eiro jeb aptuveni 70 miljonus latu jaunu produktu attīstībā un darba efektivitātes paaugstināšanā.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "Latvijas Finieris" ar uzņēmuma vērtību 73,86 miljoni latu ierindojas 27.vietā.