Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

VID brīdina: autoservisiem atlicis mēnesis, lai sakārtotu saimniecību līdz lielajām pārbaudēm

© f64

Automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem ir atlicis vēl viens mēnesis - augusts, kura laikā tiem ir dota iespēja pašiem novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt gan saimnieciskās darbības ieņēmumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Pretējā gadījumā VID uzsāks vērienīgus preventīvos un represīvos pasākumus pret automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem.

VID ēnu ekonomikas apkarošanā kā vienu no prioritārajām nozarēm ir noteicis automobiļu apkopes un remonta nozari un jau šī gada jūnija beigās paziņoja, ka tieši šīs nozares nodokļu maksātājiem nodokļu nemaksāšanas risku konstatēšanas gadījumā vispirms tiks veikti preventīvie nodokļu administrēšanas pasākumi un nepieciešamības gadījumā arī nodokļu kontroles pasākumi, dodot divus mēnešus laika pašiem novērst pārkāpumus savā saimnieciskajā darbībā.

Nepieciešamības gadījumā šajā procesā tiks iesaistīta arī biedrība "Auto asociācija", ar kuru VID ir noslēgta vienošanās par sadarbību, lai kopīgi veicinātu godīgu komercdarbības vidi automobiļu apkopes un remonta nozarē.

VID regulāri veiktie nodokļu nemaksāšanas risku izvērtējumi liecina, ka tieši automobiļu apkopes un remonta nozarē ir vērojams augsts nodokļu nenomaksas risks. Šiem nodokļu maksātājiem tiek konstatēti riski, kas norāda ne tikai uz algu izmaksu "aploksnēs", bet arī uz faktisko ieņēmumu neuzrādīšanu pilnā apmērā un to iespējamo slēpšanu, tādējādi notiek ne tikai izvairīšanās no nodokļu nomaksas, bet tiek kropļota godīga konkurence un veselīga uzņēmējdarbības vide kopumā.

"Auto asociācija" jau iepriekš norādīja, ka VID plānotās aktivitātes ēnu ekonomikas izskaušanā autoservisu nozarē palīdzēs šai nozarei attīrīties. Arī auto zīmola "Mercedes-Benz" ģenerālpārstāvja Latvijā SIA "Domenikss" valdes priekšsēdētāja Benita Sadauska norādīja, ka VID iecerētie pasākumi attiecībā uz tā saucamajiem pelēkajiem autoservisiem ir nozīmīgs un ilgstoši gaidīts solis pretim ēnu ekonomikas īpatsvara samazināšanai valstī.