Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide

Koku horoskopi. Kāda tiem nozīme

Eksistē virkne dažādu horoskopu – dalījums pēc tā dēvētajām Saules jeb zodiaka zīmēm, pēc austrumu gadu simboliem, ziediem, kokiem. Praktiska pielietojuma šiem skaidrojumiem īsti nav, jo tie ir vispārīgi, tomēr – interesanti, iedvesmojoši un rosinoši.

Popkultūras astroloģijā diezgan pazīstami ir tā dēvētie koku horoskopi, kur attiecīgos datumos dzimuši cilvēki tiek salīdzināti ar kādu koku. To izcelsme nāk no senajiem ķeltu priesteriem druīdiem, vienā no iepriekšējiem numuriem vēsta žurnāls Praktiskā Astroloģija. Seno ķeltu priesteru druīdu dzīves izpratnes un zināšanu pamatu pamats bija koki, un visus rituālus viņi veica svētajās birzīs vai mežos.

Savukārt Elektroniskās mitoloģiskās enciklopēdijas interneta versijā varam uzzināt, ka, lai kļūtu par druīdu priesteri, vajadzēja iziet cauri nopietnam pārbaudījumam – dzīvei vienatnē ķeltu svētā meža biezoknī. Un tikai tad, kad cilvēks bija divdesmit gadu tur pavadījis un mācījies zinības, viņš varēja iekļūt izredzēto kārtā.

Senajā Gallijā, Īrijā un Bretaņā cilvēki pret kokiem izturējās kā pret dzīvām būtnēm un piedēvēja tiem cilvēku īpašības, bet vēlāk nonāca pie secinājuma, ka arī cilvēki kaut kādā ziņā līdzinās kokiem.

Koki un cilvēki

Katram kokam tiek dots vispārējs raksturojums, līdzīgi kā Rietumu astroloģijā katrai Saules zīmei (zodiaka zīmei, kurā cilvēka piedzimšanas brīdī atradusies Saule).

EGLE/BALTEGLE (Mežāža II dekāde, 02.01.–11.01.; Vēža II dekāde, 05.07.–14.07.)

Šiem cilvēkiem raksturīga mērķtiecība, sistemātiskums un askētisms.

Viņiem piemīt pašcieņa un savaldība.

Egles tipa cilvēki ir noslēgti, pret svešiniekiem dažkārt pat skarbi, bet pret savējiem – atvērti. Viņi ir pārliecināti par savu taisnību.

GOBA (Mežāža III dekāde, 12.01.–24.01.; Vēža III dekāde, 15.07.–25.07.)

Augstsirdīga dvēsele, kas bieži domā par cilvēces glābšanu. Goba sevī sintezē ētiku un pedagoģiju, reizē audzināšanu un izglītošanu.

Šā tipa cilvēki sevi uzskata par gudriem, bet ne visai labprāt ieklausās citos.

Gobai piemīt praktisks prāts un organizatora dotības.

CIPRESE

(Ūdensvīra I dekāde, 25.01.–03.02.; Lauvas I dekāde, 26.07.–04.08.)

Draudzīgs cilvēks ar elastīgu raksturu – optimistisks un mierīgs, ar labām spējām iejusties dažādos apstākļos. Ciprese vēlas dzīvot vienkārši un laimīgi, bez dzīšanās pēc naudas, varas un slavas. Cipresei nepatīk strīdi, un viņa ap sevi rada mierīgu gaisotni.

PAPELE (Ūdensvīra II dekāde, 04.02.–08.02; Lauvas II dekāde, 05.08.–12.08.)

Maiga un viegli ievainojama, ilgojas pēc emocionālas tuvības un neatkarības vienlaikus. Viņa uztraucas par sīkumiem un ātri aizvainojas, un no sīkumiem rada problēmas, tomēr savu pesimismu cenšas kontrolēt. Piemīt smalks prāts un artistiskums.

CIEDRS (Ūdensvīra III dekāde, 09.02.–18.02.; Lauvas III dekāde, 13.08.–23.08.)

Nopietns un solīds. Ar savu mierīgo pašpārliecinātību liek citiem sevi cienīt.

Jūtīgs domātāja tips, viegli iedvesmojams cilvēks, kas dzīvo daudzveidīgu dzīvi.

Piemīt spējas paredzēt notikumu gaitu un ātri pieņemt lēmumus.

PRIEDE (Zivju I dekāde, 19.02.–29.02.; Jaunavas I dekāde, 24.08.–02.09.)

Priede spēj viegli piemēroties un ātri sadziedēt dzīves radītās rētas.

Nav pārspējama lietās, kas saistās ar gaumes, noformējuma un harmonijas izpausmēm. Viņa prot plānot un mainīt apstākļus sev par labu. Labs, uzmanīgs draugs, bet mīlestībā impulsīva.

VĪTOLS (Zivju II dekāde, 01.03.–10.03.; Jaunavas II dekāde, 03.09.–12.09.)

Šā tipa cilvēkos ir daudz romantikas. Viņiem piemīt laba intuīcija, jūtu asums un tieksme uz misticismu. Šie cilvēki ir pārpilni ar netveramām sajūtām. Vītoli mīl saules siltumu un ūdens pieskārienus, ļoti pieķeras mājām, bet tajā pašā laikā sapņo par tāliem ceļojumiem.

LIEPA (Zivju III dekāde, 11.03.–20.03.; Jaunavas III dekāde, 13.09.–22.09.)

Liepas tipa cilvēkiem piemīt maģiskas apburšanas spējas. Cilvēki bieži vēlas uzticēt viņai savus noslēpumus. Liepām daudz kas viegli padodas, taču, lai sasniegtu ko nopietnu, var pietrūkt pacietības un izturības. Labi, ja kāds palīdz.

OZOLS (Pavasara saulgrieži, 21.03.)

Dzīves enerģija, spēks, neatkarība, lepnums un cēlsirdība – šie ir vārdi, kas raksturo Ozolu. Astroloģiskajā aplī tas ir Zodiaka sākums, un te slēpjas neierobežotas enerģijas rezerves. Ozols apvieno sevī gan fizisko, gan psihisko, gan morālo spēku.

OLĪVKOKS (Rudens saulgrieži, 23.09.)

Miera, laimes, saskaņas un gudrības simbols. Olīvkoka tipa cilvēkiem nepatīk sarežģīt dzīvi. Viņiem nepatīk agresīvas scēnas, un viņi jebkuros apstākļos spēj saglabāt pašsavaldīšanos. Palīdzīgu roku viņš sniegs vienmēr, taču nekad neuzspiedīs savu.

LAPEGLE vai LAZDA (Auna I dekāde, 22.03.–31.03.; Svaru I dekāde, 24.09.–04.10.)

Oriģināls prāts un spēja labi orientēties mentālajā pasaulē un tajos psihes slāņos, ko daudzi nemaz neapzinās. Lapegle reizēm pati sev sagādā iespēju iet pret straumi. Patīk būt uzmanības centrā, taču reizumis jūt vēlmi pēc vientulības, lai sakārtotu domas.

PĪLĀDZIS (Auna II dekāde, 01.04.–10.04.; Svaru II dekāde, 05.10.–13.10.)

Ļoti sabiedriska būtne, kas nereti spēkus velta daudziem sīkiem darbiem un uzņemas svešas rūpes. Varētu pat teikt, ka brīžam Pīlādzis atļauj pat sevi ekspluatēt. Viņš pretī gaida emocionālu atdevi. Pīlādzis viegli piemērojas pārmaiņām.

KĻAVA (Auna III dekāde, 11.04.–20.04.; Svaru III dekāde, 14.10.–24.10.)

Tiekšanās pēc visa jaunā un oriģinālā, gaisa pilīm un jauniem paziņām. Vecie sakari viegli pārtrūkst, priekšā arvien ir jauni ceļi un iespējas. Šā tipa cilvēki ir mundri un enerģijas pilni. Tomēr reizēm Kļava pati sevi moka ar iekšējām pretrunām un pretenzijām.

RIEKSTKOKS (Vērša I dekāde, 21.04.–30.04.; Skorpiona I dekāde, 25.10.–02.11.)

Ļoti prasīgs pret sevi un citiem, ar augstu pienākuma izjūtu un gribu. Tiesa, šā tipa cilvēkiem piemīt arī tieksme sarežģīt situācijas. Riekstkoka cilvēkam ir daudz draugu, bet tikpat daudz ienaidnieku. Dzīvē mērķtiecīgs, labs stratēģis, taču nepieciešama atzinība.

JASMĪNS (Vērša II dekāde, 01.05.–14.05.; Skorpiona II dekāde, 03.11.–11.11.)

Cilvēks ar smalkām dvēseles stīgām un nelielu noslieci uz skumjām. Viņš gūst labu emocionālo kontaktu ar apkārtējiem, ir lielisks diplomāts un prot vienkārši izskaidrot sarežģītas lietas. Jasmīns nebaidās darba, un cilvēki augstu novērtē viņa skaidro prātu.

KASTAŅA (Vērša III dekāde, 15.05.–24.05.; Skorpiona III dekāde, 12.11.–21.11.)

Dzīvē iedegas par taisnīgumu, necieš, ja kāds parazitē uz citu rēķina. Morālajām vērtībām viņu acīs ir liela nozīme. Viņi baidās palikt bez mīlestības, kas reizumis sarežģī attiecības ar tuvākajiem. Šis praktiskais filozofs spēj cīnīties par dzīvi, laimi un apgaismību arī tad, ja citi to nenovērtē.

OSIS (Dvīņu I dekāde, 25.05.–03.06.; Strēlnieka I dekāde, 22.11.–01.12.)

Cilvēks ar dzīvīgu raksturu, ļoti prasīgs pret citiem. Osis parasti pastāv uz savām tiesībām dzīvot tā, kā pats grib, un darīt tikai to, ko pats vēlas. Viņš ir maksimālists, kurš pirms svarīgu un atbildīgu lēmumu pieņemšanas rūpīgi visu izsver. Egocentrisks, bet tajā pašā laikā dāsns.

SKĀBARDIS (Dvīņu II dekāde, 04.06.–13.06.; Strēlnieka II dekāde, 02.12.–11.12.)

Estēts, kuru vairāk saista forma, nevis saturs. Viņš ir disciplinēts un paklausīgs, tomēr Skābardim patīk izcelties. Viņam ir augsta atbildības un taisnīguma izjūta, viņš nelabprāt atkāpjas no vispārpieņemtajām normām. Var lepoties ar attīstītu intelektu.

VĪĢESKOKS (Dvīņu III dekāde, 14.06.–21.06.; Strēlnieka III dekāde, 12.12.–21.12.)

Jūtīgs cilvēks, kurš ne vienmēr un visur labi jūtas. Viņš strādā centīgi un ir kolēģis, uz kuru var paļauties. Impulsīvs un labu nodomu pārpilns, tikai dzīve bieži vien paiet cīņā ar dažādām vājībām. Viņam piemīt ģimeniskuma jūtas.

BĒRZS (Vasaras saulgrieži, 22.06.)

Aristokrātisks, delikāts un atturīgs. Bērzs citiem neuzspiež savus uzskatus. Sadzīvē viņš ir vienkāršs un pat puritānisks, kaut arī netiecas pēc greznības, viņš prot atstāt elegantu iespaidu. Šā tipa cilvēkiem piemīt bagātīga iztēle, izdoma un izgudrotāja spējas.

DIŽSKĀBARDIS (Ziemas saulgrieži, 22.12.)

Stabils, solīds un dziļi domājošs, allaž labi kopts materiālists, kas rūpējas par labās formas saglabāšanu un uzturēšanu. Dižskābardis ir veikls, atjautīgs, labs organizators un prot iekārtot savu dzīvi. Šā tipa cilvēki ir godprātīgi, inteliģenti un spējīgi iedziļināties dažādās lietās un procesos.