Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Baiba Indriksone 82 gadu vecumā ir kaislīga autobraucēja

© f64

Nacionālā teātra aktrise Baiba Indriksone (82) dzīvo Jūrmalā pie dēla, Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskā vadītāja Aivara Leimaņa ģimenes. Aktrise savā vecumā nebūt nav žēlojama sirmgalve, bet joprojām aktīvi darbojas teātrī un rūpējas par mājas pavardu. Ceļu no Jūrmalas uz Rīgu un otrādi leģendārā aktrise mēro pati, vadot savu zilo «Nissan Juke» automašīnu.

 

Rūpējas par ģimeni un spēlē teātri

Sarunā ar »VZ« aktrise Baiba Indriksone atklāj, ka viņas primārais darbs ir rūpes par ģimeni, ko viņa uzņēmusies kā svētu pienākumu, mantotu no savas vecmammas. Tomēr arī karjerai vēl nav pielikts punkts. Jau šā gada 30. decembrī Nacionālā teātra Mazajā zālē būs pirmizrāde lugai «Pulkstenis ar dzeguzi», kurā Baibai jāspēlē vecmammas loma. Mazo, bet draudzīgo aktieru kolektīvu pratis apvienot režisors Mihails Kublinskis. Uz mēģinājumiem no Jūrmalas aktrise katru dienu brauc ar savu automašīnu. Indriksone lēš, ka ir viena no žiperīgākajām kundzītēm Latvijā, kuras savos gados vēl brauc pie stūres. «Ja nebūtu pašai sava auto, tad diezin vai varētu piedalīties jauniestudējumā,» viņa piebilst.

Vīra mudināta, sēžas pie auto stūres

Optimismu Indriksonei palīdz saglabāt mobilitāte. Aktrises autovadītājas mūžs ir pieredzes bagāts. Autovadītāja apliecību viņa ieguvusi 1969. gadā, kad filmējusies leģendārajā latviešu kino filmā «Vella kalpi». Vīrs Aleksandrs Leimanis toreiz par 50 kapeikām vinnējis mašīnu un teicis sievai, ka jāiemācās vai nu ar zirgu jāt, vai ar mašīnu braukt. Pašam neesot bijis laika mācīties stūrēt, tad nu Baiba sākusi apgūt autovadītājas prasmes. «Tas bija negaidīts pagrieziens, jo pirms tam baidījos braukt. Iemācījos pašmācības ceļā. Pirmajai laimētajai mašīnai pati braucu pakaļ uz Maskavu. Tas bija briesmīgi!» atminas aktrise.

Pirmā mašīna bijusi padomju laika ražojums «Moskvič», kurai aktrise devusi vārdu «baltais gulbis». Šī mašīna bijusi ļoti kaprīza, tādējādi Baiba iemācījusies visus stiķus un niķus. Pēc tam aktrise sākusi stūrēt citu padomju laika spēkratu – «Žiguli» un izbraukājusi visu Latviju.

Nav neviena ceļu satiksmes noteikumu pārkāpuma

Automašīna bijusi un joprojām ir aktrises otrās kājas. «Tagad jau serviss visas ķibeles nokārto, bet savā laikā es pati ar visu tiku galā. Kādreiz katru mēnesi kaut kas lūza, tagad ir citādāk. Man nav neviena ceļu noteikumu pārkāpuma, es braucu perfekti. Jaunas mašīnas jau arī tik ļoti neplīst. Jā, un es arī biju sava dēla Aivara pirmā autovadīšanas skolotāja,» palepojas Indriksone.

Aktrise stāsta, ka Jūrmala ir izstiepta un Leimaņi dzīvo tādā vietā, kur nav nekā – ne veikalu, ne pasta, ne dakteru. «Gribi uz pastu – jābrauc uz Dubultiem, uz veikalu – uz Lielupi. Kad braucu uz Rīgu, vienmēr jādomā, kur es apstāšos. Man prāts nav tik tehnisks, lai to visu noorganizētu,» atzīst aktrise.

Baiba Indriksone, tuvojoties gadu mijai, ikvienam novēl: «Cilvēkiem vajadzētu pasaulē raudzīties ar gaišākām acīm. Ļaunumu nevajag sirdī ielaist iekšā, jo tas grauž kā ābolu tārps.»