Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide

20.janvāra jubilārs: motoentuziasts Jānis Gaigals

AR DRAUGU. Par savu motociklu Jānis Gaigals jau vairākus gadus sauc slaveno hārleju. «Mans ir Harley Davidson Road King Classic – pats nosaukums vien apliecina šā modeļa statusu. Tas ir viens no lielākajiem čoperiem, ļoti labi piemērots tālajiem braucieniem – arī divatā. Konkrēti ar šo motociklu būs jau devītais gads» © F64

Šodien savu 60. dzimšanas dienu svinēs bijušais izglītības ministrs trīs dažādās valdībās, motoentuziasts Jānis Gaigals. Pagaidām gan pārvietoties uz darbu nākas ar auto, bet gan kaut kad iestāsies arī mocim atbilstošāks laiks.

Savulaik ietekmīgais politiķis Jānis Gaigals šobrīd klusi un rāmi strādā Izglītības un zinātnes ministrijas paspārnē esošā Valsts Izglītības satura centra vadītāja vietnieka amatā, tagad masu medijos biežāk parādoties kā kārtīgs motobraucējs, visā rokeriem piedienošajā ekipējumā. Arī 60 gadu jubileja tiks atzīmēta bez liekām ārišķībām – tā taču iekritīs darbadienā. «Klusām un mierīgi, normatīvajos aktos pieļaujamajā kārtībā,» smejas Jānis Gaigals. «Protams, ar kolēģiem bišķiņ būs jāpasēž, bet tā principā nekādi lielie pasākumi nav paredzēti – svinības būs darbā un pēc tam ar draugiem mazākā lokā.»

Pie lielu svinētāju faniem viņu nepieskaitīt, tomēr dzimšanas dienas bez uzmanības nepaliek. «Svinu kā kuro reizi, kāds garastāvoklis. Kādreiz draugiem patīk sarīkot tādu pamatīgāku svētīšanu, savukārt citkārt gribas pasēdēt tikai savu tuvāko cilvēku lokā. Šoreiz ir otrais variants. Jā, 50 gadu jubileja tika atzīmēta vērienīgāk, taču tas jau tika plaši atspoguļots un nav ko vecu putru sildīt,» saka bijušais ministrs. Par interesantākajām vai dārgākajām dāvanām taujāts, viņš aizdomājas tikai uz brīdi: «Viena no skaistākajām dāvanām, ko esmu saņēmis, bija ceļojums. Pat ne biļetes tam, bet vienkārši skaisti izplānots ceļojums pavisam nelielas grupiņas sastāvā tepat pa Igaunijas muižām ar nakšņošanu kādā foršā pilī.» Šajā braucienā kompānija devusies vasarā, nav jau obligāti tas jādara tieši tad, kad dāvana saņemta – ko janvārī sadarīsi Igaunijas sniegos?!

Pašlaik nav zināms, kurš būs nākamais izglītības un zinātnes ministrs, taču Jāni Gaigalu kā ierēdni šis jautājums īpaši neskar – profesionālajā darbībā jau veiktās iestrādnes diez vai mainīsies. «Mums ir lieli plāni par profesionālās izglītības reformu – reāli un nopietni, kas prasa pamatīgas pārmaiņas normatīvajos aktos un to izstrādāšanu. Protams, ka ministra personālijai ir nozīme, taču tas nav tiešā veidā saistīts ar šīm iecerēm – ir struktūrfondi, ir apstiprināti lielie projekti daudzu miljonu apmērā, un, tā kā šie projekti ir loģiski, neviens negrasās tos īpaši revidēt. Ja daudzmaz saglabājas esošā koalīcija, tad tas nav iespējams.»

Savukārt galvenajam vaļaspriekam nāksies garāžā vēl kādus trīs mēnešus panīkt – tas ir motocikls, Jāņa Gaigala gadījumā tas ir iespaidīgais Harley Davidson Road King Classic. Vidēji sezonā viņš ar to nobrauc 12 000 – 13 000 kilometru, bet šobrīd saprotamu iemeslu dēļ nākas pārvietoties ar automašīnu. «Hārlejs tiek gatavots jaunajai sezonai, un, tikko būs pirmās saulainās pavasara dienas, tā atkal pārsēdīšos uz moča,» pārliecinoši saka Jānis Gaigals. Rokeri parasti ziemas sezonu izmanto, lai saviem dzelzs rumakiem kaut ko pielabotu vai pārtaisītu, arī ekspolitiķis savu hārleju apčubina, lai tas būtu tehniski labā kārtībā un godam kalpotu visu sezonu, tāpat tiekot veiktas dažas «kosmētiskas lietas», taču kopumā nekas liels motocikla skatā netikšot mainīts. «Man tas patīk tāds, kāds tas ir, līdz ar to nekas īpaši jāmaina nav. Kā būs daudzmaz sausas ielas un ārā kādi plus pieci grādi, tā būsim uz močiem!».