Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

Liepājas rokam vienā dienā divreiz pa 40

PUSLĪVI. Pašlaik jauno Līvu vilcējspēks ir vokālists Jānis Buķelis jeb Buks un, protams, ģitārists Ainars Virga © F64

Interesants kāzuss atgadījies ar reinkarnētajiem Līviem un Liepājas roka pārstāvi Fēliksu Ķiģeli: abi svinēs 40, abi ar koncertu, abi vienā dienā. Roka mīļotāji varēs rauties uz pusēm...

Mostas deviņvīru spēks

Šīs nedēļas nogalē liepājnieku brāļu Raivo un Mareka Mediņu izveidotā Latvijas 1. rokkafejnīca Reiterna namā atzīmes četru gadu pastāvēšanu – svinības sāksies jau šodien. Taču centrālais pasākums nenoliedzami būs sestdien, 27. februārī, kad notiks leģendārās grupas Līvi, kas šogad svin 40 gadu jubileju, koncerts Līvi. 40. Deviņvīru spēks ir modies. Grupas līderis Ainars Virga to esot iecerējis organizēt kā autentisku notikumu spilgtākajās vokāli instrumentālā ansambļa garās vēstures tradīcijās – tas nebūs festivāls, kurā piedalītos virkne dažādos laikos ar šo grupu saistītu mūziķu, tas būs grupas Līvi šī brīža sastāva koncerts.

Svinības turpināsies pūtvējos

Pašreizējais Līvu sastāvs jeb projekts Līvi un Buks pirms kāda laika atrādījās klubā 9. vilnis: Jānis Buķelis jeb Buks (vokāls), Ainars Virga (ģitāra, vokāls), Edgars Silacērps (ģitāra), Mārtiņš Burkevics (bass) un Vilnis Krieviņš (bungas), vēl būs Guntars Mucenieks (taustiņi). Pusotru stundu garajā programmā izskanēja teju visi lielākie Līvu hiti, tostarp arī Dzimtā valoda, Dzelzsgriezējs, Metāla sirds, Zābaku dziesma un citi. «Spēlēsim vecās dziesmas, arī jaunāko laiku gabalus, nospēlēsim arī jauno hitu. Protams, ka ir grūti pateikt [cik īsti Līviem ir gadu], taču es uzskatu, ka Līvi pastāv no 1976. gada, kad grupā bija Ēriks Ķiģelis un Juris Pavītols, arī Ingrīda Pavītola un Janka Grodums, bet pie bungām tolaik bija Andris Krūziņš,» iepriekš klāstīja Ainars. Par jauno hitu – Ainara dziesmai ar Guntara Rača vārdiem Pēdas radiostacijās vajadzētu parādīties marta vidū. Šī būs Līvu 40 gadu jubilejas pirmā daļa pirms vasarā gaidāmā svinību turpinājuma Liepājas koncertdārzā Pūt, vējiņi!.

Buķelis kā Useins Bolts

Viss jau būtu labi, taču akurāt šajā pašā dienā, 27. februārī, koncertu mūzikas namā Daile rīko vēl viens Liepājas roka pārstāvis, kurš turklāt arī nav pārāk tāls no Līviem – Fēlikss Ķiģelis. Arī viņš svinēs 40, tikai savus (īstā dzimšanas diena gan viņam ir šodien, 25. februārī – sveicam!). «Sakritība. Roķene taču vienmēr svin februāra beigās, arī man dzimšanas diena ir tad, kad ir. Bez tam – pēc biļešu pārdošanas datiem es kaut kā neredzu, ka šie koncerti varētu pārklāties,» teica Fēlikss. Jāpiebilst, ka Dailē ir vietas aptuveni 600 cilvēkiem. Ja tā, tad tā, tikai – gan Fēliksa viesu sarakstā, gan Līvu sastāvā ir Buka vārds; pirmais koncerts sākas pulksten 19 un ilgst pusotru stundu, otrais pieteikts uz astoņiem, tāpēc nav skaidrs, ar kādām Useina Bolta kājām jābūt apveltītam Bukam, lai uzspētu uzstāties abos pasākumos... Roķenes pārstāvji gan mierināja, ka pulksten 20 uz skatuves kāps iesildītāji (Wild Detroit Gand & So Lucid Electric Field), bet Līvi – deviņos, tātad teorētiski un aritmētiski visam vajadzētu pietikt laika. Cerams, ka Liepājas roka cienītāji arī ir fiziski labi trenēti, lai vieglā riksītī jeb, ja precīzāk, kārtīgos auļos no K. Barona un Lāčplēša ielas stūra aizlēkšotu līdz Mārstaļu ielai...

Arī Frīdis un Zīle

Šķiet, Fēliksa jubilejas koncertu varēja pārcelt nedēļu uz priekšu vai arī nobīdīt to nedēļu tālāk, un te ož pēc saskaņotības trūkuma, taču ko nu vairs. Šajā koncertā kopā ar pašu gaviļnieku uzstāsies viņa grupa – Uldis Knapšis pie bungām, Kristaps Liepa pie basģitāras un Ivars Sudmalis pie taustiņiem. Koncertu ieskandinās Fēliksa draugi dzīvē un mūzikā – grupa Bezvējš. Tāpat arī koncertā viesu statusā piedalīsies daudzkārt pieminētais Jānis Buķelis, ar īpašu pārsteigumu solījis uzstāties vēja brālis Aivars Freimanis jeb Frīdis, tāpat uz skatuves kopā ar Fēliksu kāps arī Roberts Zīle (jā, jā, tas pats!), Gints Purgailis, Roberts Dinters un Jānis Lemežis. «Desmit studijas albumi un dzīvais koncertalbums, ilggadēja sadarbība ar citiem mūziķiem, radot brīnišķīgas dziesmas, sūrs darbs pie jaunu ierakstu radīšanas ar atzītiem producentiem, koncerti Eiropā un Krievijā – tā ir aisberga neredzamā puse, kas ir padarījusi Fēliksu par to, kas viņš ir tagad – iemīļots roka mākslinieks,» teikts koncerta PR pieteikumā. Nevar nepiekrist.