Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Izklaide

Nākamgad Rīgā uzstāsies “Megadeth” iztrūkstošais posms Elefsons

© Publicitātes foto

Ja šogad koncertaģentūra “L Tips Agency” sarūpēja smagās mūzikas cienītājiem iespēju tepat kaimiņos Tallinā redzēt leģendārās “The Big 4” trešmetāla grupas “Megadeth” uzstāšanos, tad nākamgad tiek dota iespēja pievienot šīs blices iztrūkstošo posmu – pirms pāris gadiem atlaisto grupas līdzdibinātāju Deividu Elefsonu, turklāt Rīgā.

Plāno spēlēt arī “Megadeth” un pat “Motörhead” hitus

Grupas “Megadeth” līdzdibinātājs un otrais svarīgākais tās cilvēks (protams, aiz Deiva Masteina), vairāku citu grupu dalībnieks (“The Lucid”, “Dieth” u.c.), virtuozais basģitārsts Deivids Elefsons pie mums ieradīsies soloturnejas “Bass Warrior Tour 2024” ietvaros - koncerts notiks 21. martā klubā “Melnā Piektdiena”. Pirms tam viņš kopā ar grupu uzspēlēs arī Tallinas klubā “Heliteh” (20. martā) un Viļņas “Vakaris” (22. martā).

Šajā turnejā Elefsonu pavadīs viņa ilggadējais draugs un kolēģis, ģitārists un producents, Itālijā dzimušais Endijs Martongelli, kurš vienmēr bijis līdzās Deividam viņa soloprojektos, piemēram, “Basstory” vai “Ellefson-Soto” (kopā ar pazīstamo vokālistu Džefu Skotu Soto). “Tas solās būt patiešām īpašs vakars smagās mūzikas cienītājiem, jo programmā iekļauti pazīstamākie “Megadeth” hiti, viņa soloprojektu, arī “Black Sabbath”, “Motörhead” u.c. roka un metāla klasikas sacerējumi, ko papildinās asprātīgi stāstījumi par viņa garās karjeras momentiem,” sola “L Tips Agency”.

No “Megadeth” tika padzīts ar skandālu

Deividam Elefsonam nākamā gada novembrī apritēs jau 60 gadu. Viņš nogājis garu ceļu no nabadzīgas bērnības Minesotas laukos līdz pasaules atzinībai trešmetāla titānu “Megadeth” sastāvā, kurā iekļāvās jau 1983. gadā - reizē ar Masteinu, kuru, cita starpā, viņa neciešamā rakstura dēļ neviens pat ne tuvu nav spējis izturēt tik ilgi kā Elefsons.

“Megadeth” rindās šis basģitārists spēlēja no 1983. - 2002. gadam un no 2010. - 2021. gada maijam, kopā ar grupu iegūstot arī prestižo “Grammy” balvu par albuma “Dystopia” panākumiem. Iespējams, viņš tajā būtu joprojām, ja ne - kā to delikātāk nosaukt - pirms dažiem gadiem piedzīvotais seksa skandāls. Ja īsumā, Elefsons bija telefoniski nosūtījis kādai sev pazīstamai meitenei video, kurā it kā pašapmierinās (tā ir izplatītākā no lasītajām versijām), it kā veic kādas citas nepiedienīgas darbības. Video kaut kādā mistiskā veidā nonāca publiskā apritē, un, lai gan meitene sūdzības necēla un pat uzsvēra, ka viņai nav nekādu pretenziju, uz šī video saņemšanas brīdi viņa esot bijusi nepilngadīga, bet, ko tas nozīmē politkorektajā Amerikā, šķiet nevienam nav jāstāsta… Beigu galā, lai nekaitētu grupas reputācijai, turklāt vēl topošā albuma “The Sick, The Dying… And The Dead!” izdošanas priekšvakarā, Masteins bija spiests kolēģi atlaist.

Ja šis Deiva solis kaut ar grūtībām, bet tomēr vēl bija izprotams (metālbrālībā gan ir pieņemts par savējiem stāvēt un krist…), tad turpinājums bija pavisam neloģisks - Masteins sadomāja atteikties arī no jaunajai platei jau ierakstītajām (!) Elefsona basa partijām. No jauna tās ierakstīt studijā tika lūgts Stīvs Di Džordžio (spēlējis tādās grupās kā “Sadus”, “Death”, “Autopsy”, “Testament” u.c.), bet kā “Megadeth” štata basists pieņemts Džeimss Lomenzo, kurš šos pienākumus jau pildīja no 2006. - 2010. gadam, - viņš spēlēja arī Tallinā un, jāatzīst, darīja to perfekti.

Daudz un dažādu projektu dalībnieks

Protams, tāds meistars kā Elefsons bez darba ilgi nesēdēja un patiesībā ļoti žēl, ka viņš pie mums nebrauc kopā ar grupu “Dieth” (aizkulisēs tāda iespēja šoruden tika pat pieļauta), kurā Deivids spēlē kopā ar bijušo “Entombed A.D.” ģitāristu Giljermi Mirandu (jaunajā blicē viņš arī dzied) un poļu grupas “Decapitated” ex-bundzinieku Mihalu Lisejko - viņu albums “To Hell And Back” ir kolosāls!

Ārpus “Megadeth” Elefsons savus muzicēšanas un radošos talantus izpaudis virknē dažādu projektu, tostarp piespēlējis “Soulfly”, “F5”, “Temple of Brutality,” “Altitudes and Attitude” (kopā ar Frenku Bello no “Anthrax”), “Metal Allegiance” (grupa, kuru izveidoja basģitārists Marks Mengi, un kuras sastāvā bez Elefsona vēl uzaicināja ģitāristu Aleksu Skolniku no “Testament” un bundzinieku Maiku Portnoju no “Dream Theater”) u.c. Smagās mūzikas aprindās Elefsons tiek cienīts par unikāli dinamisko un meistarīgi filigrāno basģitāras spēli. “Basģitārists, dziesmu autors, ierakstu producents un arīdzan pedagogs - laika gaitā viņa daudzpusīgais talants izplēties līdzīgi krāsainam gobelēnam,” tas no koncerta rīkotāju pieteikuma vārdu pērlēm.

Grāmatu izdevējs un kafijas tirgotājs

Jāpiebilst, ka Deividam Elefsonam ir bakalaura grāds biznesa mārketingā, un viņš turpina lasīt lekcijas par dažādām ar mūziku un biznesu saistītām tēmām, kā arī ir iesaistīts citās biznesa aktivitātēs ārpus mūzikas, piemēram, filmu producēšanā (“Ellefson Films”), grāmatu izdevniecībā (The Ellefson Book Co.”) un pat kafijas zīmola attīstībā (“Ellefson Coffee Co”).

Gaidāmo “Bass Warrior Tour 2024” koncertturneju Elefsons komentē šādi: “Esmu veidojis savu karjeru līdzīgi kā mūzikas karavīrs - ceļā mani vienmēr pavada basģitāra. Ar nepacietību gaidu, kad šīs dziesmas atkal tiks atskaņotas no skatuves, vienlaikus daloties ar introspektīvām un izklaidējošām anekdotēm par to radīšanu. Tas būs viens mežonīgs brauciens pa zemām notīm un ar augstām likmēm!”

Saistītās ziņas