Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Diktators Masteins

© Scanpix

Jau pēc nedēļas, 16. jūlijā, Igaunijā, Hāpsalu pils teritorijā uzstāsies Megadeth – vienīgā tā sauktā lielā četrinieka (Big Four Of Thrash) komanda, kura Baltijas valstīs līdz šim nebija uzstājusies.

Prom no Metallica

Megadeth ir kā Metallica jaunākais brālis: visu laiku solīti aiz bračkas un skaudīgs par vecākā panākumiem. Ja Metallica ir Džeimss Hetfīlds ar Larsu Ulrihu, tad Megadeth viennozīmīgi ir rudmata Deiva Masteina karaļvalsts.

Savulaik Masteins bija Metallica vadošais ģitārists – viņš pievienojās Hetfīldam un Ulriham dažus mēnešus pirms pamatkodola izveidošanas. Metallica rindās Deivs sabija divus gadus, bet 1983. gada aprīlī no grupas tika padzīts. Iemesls – Masteina ārprātīgā dzeršana un nepārtrauktie konflikti ar Hetfīldu. Kad Metallica no savas mītnes vietas Kalifornijā devušies uz Ņujorku, lai rakstītu debijas albumu, Masteins nepārtraukti plostojis (tas gan viņu netraucēja iespēlēt dažas ģitārpartijas šajā diskā). Kādā nelabā rītā Hetfīlds ar Ulrihu iegājuši viesnīcas numurā, kur gultā vāļājies piedzērušais Masteins, uzmodinājuši viņu un iespieduši rokā aviobiļetes atpakaļceļam uz Losandželosu. Kādu brīdi Masteins nav iebraucis, līdz beidzot tikai nostenējies un izdvesis: "Ak, dievs... Cikos lidmašīna?"

Skaidrā komerciālāks

"Kad mani atlaida, es gribēju asinis. Viņu asinis," neslēpj Masteins. Viņš sāka ar to, ka jau tajā pašā 1983. gadā izveidoja Megadeth. Mērķis bija spēlēt ātrāk, smagāk un labāk nekā Metallica.

Papildus ģitārai Masteins uzņēmās arī vokālista lomu, bet pārējos grupas puišus nav vērts uzskaitīt – ne katrs spēja izturēt Deiva smago raksturu, tāpēc mūziķi sastāvā mainījās bieži. No Megadeth izveidotājiem tikai basģitārists Deivids Elefsons kaut kā spēja ar Masteinu sadzīvot, taču arī viņa pacietībai 2002. gadā pienāca gals. Kā reiz izteicās Slayer ģitārists Kerijs Kings (viņš uz brīdi aizvietoja kārtējo padzīto), "es nospēlēju kopā ar Megadeth piecus koncertus, taču pat tad, ja būtu palicis [sastāvā], nebūtu grupā pavadījis ilgāk par gadu – Masteins taču ir vienkārši diktators!"

Lai kā arī būtu, savu darbiņu Masteins pieprata. Viņš tiek dēvēts par vienu no pasaulē ātrākajiem ģitāristiem, arī komponēšanas dotības Deivam ir. Megadeth izdevuši 12 studijas albumus, sešus koncertu apkopojumus, trīs izlases un 26 singlus. Kopējais pārdošanas apjoms – vairāk nekā 25 miljoni albumu kopiju. Neatkarīgās apskatniekam tīkamākie ir Megadeth agrīno gadu thrash metal klasika albumu Peace Sells... But Who"s Bying? (1986) un So Far, So Good... So What! (1988) izskatā, bet komerciāli veiksmīgākie ir Rust In Peace (1990), Amerikā multiplatīna statusu izpelnījušais un līdz Billboard topa otrajai ailītei tikušais Countdown To Extinction (1992) un Youthanasia (1994). Komerciālās veiksmes gadi sakrita ar brīdi, kad Masteins bija atmetis dzeršanu – protams, ne bez ārstu un klīniku palīdzības...

Gandrīz piebeidza

Masteins izveidoja Megadeth un gandrīz to arī pazudināja. 90. gadu beigās viņš sāka eksperimentēt ar skanējumu, pēc gadsimtu mijas atgriezās pie saknēm, taču 2002. gadā notika negadījums, kas gandrīz pārvilka svītru Masteina karjerai.

Pēc dažādām radošām ķibelēm Masteins atkal bija atsācis mežonīgi dzert. Reiz viņš dzērumā aizmidzis uz savas kreisās rokas (!), tā sakropļojot tās nervu, ka spēlēšanu nācās aizmirst. Tikai pēc ilgstošas terapijas roka atguva funkcionēšanas spējas, taču... "Kamēr biju slimnīcā, menedžeris un pārējie puiši aizgāja uz [kompāniju] Sanctuary un paņēma trešo daļu no budžeta, kas bija paredzēts plates izdošanai, – 333 000 dolāru. Kad viņiem tur vaicāja, kur Deivs, viņi atbildēja, ka terapijas kursā ar zirgiem. Visi taču labi zina, ka es baidos no zirgiem!" bija sašutis Masteins, kurš momentā izformēja grupu. Pēc ārstēšanās beigām, 2004. gadā, viņš to atjaunoja.

Nu izdoti jau trīs studijas albumi – The System Has Failed (2004), United Abominations (2007) un Endgame (2009). Tie visi ieturēti Megadeth tradīcijās, guvuši atzinīgas atsauksmes no faniem un kritiķiem, labi pirkti, taču līdz Metallica darbiem tie nevelk. Protams, Masteins ir citās domās: "Jaunajam ierakstam [Endgame] bija satriecoši panākumi. Pat interneta vietnes, kuras pazīstamas ar savu netīksmi pret Megadeth, mums ielikuši

8,5 balles no 10! Es pat dzirdēju, ka kādā autoritatīvā britu žurnālā viens puisis teicis, ka Megadeth ir labāki nekā Metallica.Esmu noklausījies abus ierakstus (paša Endgame un Metallica pēdējo ripuli Death Magnetic) un domāju, ka mums ir sanācis labāk. Zinu, ka viņi izdevuši daudz albumu, kuri ir labāki par manējiem, taču ne visi ir tādi."

Pirmajās rindās

Cik var noprast, koncertā Igaunijā Megadeth savu repertuāru lielākoties grasās balstīt uz Rust In Peace (aprit 20 gadi kopš tā izdošanas) un Endgame, taču būs arī slaveni hiti. Pirmā labā ziņa - februārī grupā atgriezies Elefsons. Otrā ziņa – arī no Rīgas tiek organizēts brauciens uz šo koncertu, vairāk informācijas par to www.eventtravel.lv.

Brīžiem Masteins uzvedas kā apvainojies bērnelis, bet brīžiem ir īsts skandālists. Ko vērts ir kaut vai leģendārais stāsts par to, kā Masteins 80. gadu beigās krogā izrāvis kādam melnādainam mūziķim no rokām ģitāru un ar vārdiem "ģitāra nav nekāda rotaļlieta pērtiķiem!" sašķaidījis to pret nelaimīgā galvu... Neskatoties uz visu, Masteinu droši var likt vienā plauktā ar Hetfīldu un Ulrihu (Metallica), Tomu Ereiju un Keriju Kingu (Slayer) un Skotu Īenu (Anthrax). Ģēniju pirmajās rindās.

***

Deivs MASTEINS

- Dzimis 1961. gada 13. septembrī Lamesā (Kalifornija)

- Augums – 183 centimetri, svars – 79 kilogrami, acu krāsa – kastaņbrūna, matu krāsa – gaiši ruda

- Ģimenes stāvoklis: precējies (1991. gada martā), sieva Pamela Anne Kaselberija, dēls Džastiss (dzimis 1992. gadā), meita Elektra (1998)

- Hobiji: ģitāra, austrumu cīņas, golfs, hokejs un snovbords

- Dzīves filozofija: izturies pret cilvēkiem tā, kā tu gribētu, lai viņi izturas pret tevi

- Ideāla diena: no rīta golfs, pusdienās – suši, tad paskatīties hokeja spēli ar NHL komandas Phoenix Coyotes piedalīšanos, kurā viņi uzvar, bet pēc tam vakars ģimenes lokā

- Ar ko nodarbotos, ja nebūtu kļuvis par mūziķi? Kļūtu par ASV prezidentu vai skolotāju