Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

KINO: Latviešu stāsti filmās

Tuvojoties valsts svētkiem, Nacionālais Kino centrs atgādina par iespēju skatīties latviešu kino virtuālajā platformā. Arī Viestura Kairiša pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu pa ceļam aizejot… © Publicitātes foto

Nacionālā Kino centra virtuālā platforma www.filmas.lv, kur iespējams legāli un bez maksas noskatīties Latvijas filmas, tuvojoties valsts svētku mēnesim, piedāvā savu izlasi – pilnmetrāžas spēlfilmās atklātos cilvēkstāstus.

Visas tematiskajā blokā Latvijas stāsti apvienotās filmas rāda Latviju un tās cilvēkus kā daudzveidīgu un dzīvu pasauli šodien un nesenā pagātnē – «šie latviešu stāsti ir par cerību un bezcerību, par mīlestību un kaislību, par noslēpumu un viedu gudrību, par jaunību un vecumu, par visu, kas svarīgs cilvēkam Latvijā un visur pasaulē», informē Nacionālais Kino centrs.

Te atrodamas latviešu oriģināldramaturģijā balstītas filmas – producenta Andreja Ēķa izveidotais TV filmu cikls, kura ietvaros režisors Jānis Streičs ekranizēja vairākas Latvijas dramaturgu lugas: Paula Putniņa Naktssargs un veļasmazgātāja (2002), Leldes Stumbres Ipolits (2002), Elīnas Zālītes Rudens rozes (2004). Pēc Laura Gundara romāna Pēdas stikla kalnā tapis režisora Jāņa Putniņa mistiskais trilleris Paslēpes (2001) ar spožiem Oļģerta Krodera un Vigo Rogas aktierdarbiem.

Savukārt režisora bērnības zemei Latgalei un tās cilvēkiem veltīta Viestura Kairiša pirmā pilnmetrāžas spēlfilma pa ceļam aizejot… (2001), kas savulaik Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps tika atzīta par labāko spēlfilmu. Pēc sešiem gadiem Lielo Kristapu saņēma Gata Šmita, Jāņa Kalēja, Jāņa Putniņa un Annas Vidulejas filma Vogelfrei (2007) – katrs režisors uzņēma savu noveli par atšķirīgiem galvenā varoņa Teodora dzīves periodiem. Šajā tematiskajā blokā ietverta arī cita Lielo Kristapu saņēmusī filma – Lailas Pakalniņas Pitons (2003). Šis darbs ievērojams arī tāpēc, ka tā ir pirmā Latvijas filma, kas pēc ilgiem gadiem piedalījās prestižajā Venēcijas kinofestivālā. Izlasē atrodama arī Unas Celmas filma Sauja ložu (2002), kas atnesa Lielo Kristapu Kristīnei Nevarauskai kā labākajai aktrisei.

Kopumā portālā filmas.lv ievietotas vairāk nekā sešdesmit filmas. Portāls ir arī Latvijas filmu nozares plašākā datu bāze, kas kopš 2006. gada veidota sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju. Te pieejama kataloga informācija par gandrīz 2600 Latvijā uzņemtām filmām, sākot ar 1920. gadu. Filmas.lv nesen uzvarēja Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas Kilograms kultūras 2015 rudens balsojumā kategorijā Gada pārsteigums.