Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Latvijas Radio bigbends, Aija Vītoliņa un Andris Buiķis - “Cik labi”

© Publicitātes foto

Šovasar ierakstītais un nesen kā prezentētais Latvijas Radio bigbenda, Aijas Vītoliņas un Andra Buiķa albums “Cik labi” nu pieejams arī klausītājiem – pagaidām gan tikai interneta platformā “YouTube”, taču drīzumā tas ieviesīsies arī citās straumēšanas vietnēs.

Albumā apkopotas desmit sitamo instrumentu lielmeistara Andra Buiķa oriģinālkompozīcijas (par kurām to autors ir ārkārtīgi lepns!) ar Leona Amoliņa, Agneses Rutkēvičas, Normunda Beļska un Jāņa Damrozes vārdiem vokālistes Aijas Vītoliņas izpildījumā. Albuma interesantā vāka autors - “pixelart” mākslinieks Artūrs Bunts.

Projekts sākotnēji tika prezentēts kā koncertprogramma “Sajust grūvu!”, ko Andris Buiķis gatavoja īpaši Latvijas Radio bigbendam. “Albums ir visnotaļ harmonijām bagāts, eksperimentāls un tehniski izaicinošs, īpaši bigbendam, tomēr neatkāpjas no klasiskajām džeza un ritmiskās mūzikas vērtībām. Dziesmām ir izteikta ritmiskas un “grūvīgas” melodijas, kas savās sajūtās it kā piesietas noteiktam mūzikas posmam, 80. gadiem, bet pavisam noteikti nepauž nostaļģiju,” teikts albuma anotācijā.

Šis skaidrojums ir īsti vietā, jo sākotnēji, albumu klausoties, šī maldīšanās 80. gadu un pat 70. gadu estrādes mūzikas (varētu pat teikt - “restorānu mūzikas”) apcirkņos liekas diezgan neizprotama. Latvijas Radio bigbenda mūziķi izspēlējušies pēc sirds patikas, bet tas, ka viņi ir lieli sava aroda meistari, šķiet, nevienam nav jāstāsta. Nu bet trumpī visam - lieliskā Aija Vītoliņa! No albumā iekļautā skaņu materiāla ieteicamākās kompozīcijas ir enerģiskā “Tam vienam”, no pārējām nedaudz atšķirīgākā “Ļaujies” un 21. gadsimta džezam radniecīgākā “Dance Me To The End Of Love”, arī iepriekš jau dzirdētā “Tā diena, kas būs”.

Andris Buiķis: “Esmu ar izaicinājumiem “uz tu”, tāpēc arī uzreiz piekritu iespējai sarakstīt mūziku Latvijas Radio bigbendam, ko līdz šim nebiju darījis. Esmu vairāk instrumentālās mūzikas cienītājs, nedaudz iefanoju par Badija Riča bigbendu, vairāk gan par viņa bungu spēli, bet nevēlējos komponēt neko klasisku, nekādu svingu. Mums ir sanācis tīrs “grūvs”, harmonija un latviešu valodā dziedamas dziesmas. Par Aijas Vītoliņas dalību - varēju nemaz viņai arī nezvanīt, jo zināju, ka viņa tāpat piekritīs piedalīties! Dziesmiņa pa dziesmiņai, līdz beigās aizdziedājāmies līdz veseliem desmit gabaliem!”