Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Vai Donam ceļazīme uz Eirovīziju jau rokā? Ir iespējams arī cits vakara iznākums, prognozē bukmeikeri

© Dmitrijs Suļžics/MN

Sestdienas vakarā mūzikas cienītāji pulcēsies pie televīzijas ekrāniem, lai uzzinātu, kas Latviju maijā pārstāvēs Eirovīzijas dziesmu konkursā. Lai gan šogad starp desmit kandidātiem ir viens izteikts favorīts, ir iespējams arī cits vakara iznākums, kas liks palikt modram visu raidījuma garumu.

Februāra pirmajā nedēļas nogalē norisinājās "Supernovas" pusfināls, kurā tika noskaidroti desmit dalībnieki, kuri cīnīsies par iespēju pārstāvēt Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā. Šis gads atšķiras no iepriekšējiem ar vairākām lietām. Piemēram, šogad pusfinālā nepiedalījās Markus Riva. Jau ilgus gadus Markus Riva mēģinājis piepildīt savu sapni par Eirovīziju, tomēr šogad žūrijai viņa skaņdarbs nešķita pietiekami labs, lai iekļautu starp 15 labākajiem.

Domājams, ka lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju pārsteidza, ka starp 15 pusfināla dalībniekiem bija ļoti maz plašu atpazīstamību ieguvušu dalībnieku. Šī noteikti ir laba skatuve jaunajiem māksliniekiem, lai parādītu sevi tautiešiem un uzvaras gadījumā tiktu uz lielās Eiropas skatuves. Vēl viens iemesls, kāpēc šis gads atšķiras no citiem, - šogad ir viens izteikts favorīts. Dziesmu "Hollow" izpilda viens no Latvijas populārākajiem mūziķiem Dons, izceļoties uz pārējo dalībnieku fona. Janvāra beigās mūziķis triumfēja "Muzikālajā bankā" ar dziesmu "Lauzto šķēpu karaļvalsts", un tagad ar šo pašu dziesmu, tiesa, izpildot to angliski, uzstājas "Supernova”.

“Jau brīdī, kad tika paziņoti 15 pusfināla dalībnieki, cilvēki sociālajos tīklos rakstīja, ka Dona uzvara ir viennozīmīga. Tieši pirms desmit gadiem Dons uzvarēja "Muzikālajā bankā", tika nominēts "Zelta mikrofonam" un iekļuva Eirovīzijas atlases konkursa finālā, tomēr Latviju Eirovīzijā nepārstāvēja. Arī šogad piepildījušies pirmie divi notikumi, taču maz ticams, ka mūziķis sestdien neplūks uzvaras laurus. Šim apgalvojumam piekrīt arī "Betsafe" bukmeikeri, kuri novērtēja ar 75.5% iespējamību, ka Dons sestdienas vakarā nodrošinās sev ceļazīmi uz Zviedrijas pilsētu Malmi, kur šogad pulcēsies visi Eirovīzijas dalībnieki, " skaidro Betsafe pārstāvis.

Varētu domāt, ka Dona izteiktais favorīta statuss izbeidzis jebkādas intrigas, taču tā nebūt nav. "Betsafe" bukmeikeri piedāvā koeficientus arī par to, kura dziesma, balstoties žūrijas locekļu vērtējumā un skatītāju balsojumu rezultātos, būs visaugstāk vērtētā, neņemot vērā Dona rezultātu - jeb kura dziesma iegūs godpilno otro vietu. Šajā aspektā konkurence ir krietni sīvāka. Duets "Vēstulēs", kas izpilda dziesmu "Kur", ir vienīgie, kas uzstājas ar skaņdarbu latviski. Gados jaunie mākslinieki patīkami pārsteidza ar savu priekšnesumu,un bukmeikeru vidū tiek uzskatīts, ka ar 30% iespējamību tieši viņi ieņems visaugstāko vietu pārējo deviņu dalībnieku vidū. Katrīna Gupalo izpilda dziesmu "The Cat's Song", un lipīgais meldiņš noteikti daudziem palicis galvā. Ar iespējamību 23.4% bukmeikeri prognozē Katrīnu Gupalo par galveno konkurenti duetam "Vēstulēs", bet labas izredzes "cīņā bez Dona" tiek prognozētas arī mūziķei Saint Levica ar skaņdarbu "Tick Tock", prognozējot 20.5% uzvaras iespējamību.

Eirovīzijas dziesmu konkurss šogad sāksies 7. maijā ar pirmo pusfinālu, bet jau 9. maijā uzzināsim atlikušos fināla dalībniekus. 11. maijā Zviedrijā norisināsies lielais fināls. Latvija uzstāsies otrajā pusfinālā kopā ar Igauniju un vēl 14 valstīm. Lai iekļūtu finālā, nepieciešams sava pusfināla kategorijā iekļūt labāko desmitniekā.