Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Muzeju nakts būs!

Spītējot pērn izskanējušajām runām par to, ka šogad Muzeju nakts varētu nenotikt, ikgadējais pasākums 15. maijā ļaudis priecēs vēl jaudīgāk nekā iepriekšējos gados. Šogad Muzeju nakts norisēs iesaistīsies 95 Latvijas muzeji. Kopumā būs atvērta 161 viesošanās vieta, kas piedāvās gan vieglu, bet aizraujošu izklaidi, gan interesantas kultūras aktivitātes.

Latvijas muzeji starptautiskajā Muzeju nakts akcijā šogad piedalīsies jau sesto reizi. «Interesentiem būs iespēja izvēlēties gan skaļas un vērienīgas muzeju akcijas, gan klusus kamerstila pasākumus Rīgā un visos Latvijas novados. Izvēle ir ļoti plaša, tāpēc droši vien būs daudz neapmierināto, kuri nepaspēs apskatīt visu. Arī es visticamāk nepaspēšu izbaudīt vilinošo Sikspārņu nakti Jaunpilī vai atraktīvo šovu Mālos līdz ausīm kopā ar zvaigzni Latgales Kultūrvēstures muzejā. Grandiozs emocionāls pārdzīvojums noteikti būs tiem, kuri vienosies gaismas akcijā Uguns ceļš Turaidā. «Milzīgā piedāvājuma dēļ šogad sabiedrību informējam ļoti savlaicīgi un mudinām jau tagad apmeklēt mājas lapu www.muzeji.lv, kur pieejama pilnīga Muzeju nakts programma, kas izmaiņu gadījumā tiks atjaunināta,» pasākumam veltītajā preses konferencē stāstīja Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

Muzeju nakts vienojošais moto šogad būs: Par tīru pasauli - aicinājums pievērst uzmanību dabas un cilvēku radītās kultūrvides trauslajam skaistumam. Rūpes par dabu ieskanēsies gan muzeju piedāvājumos, gan nories formā - šogad neatradīsiet papīra programmiņas, tās no mājas lapas būs jādrukā pašiem. Latvijas Dabas muzeja direktore Skaidrīte Ruskule informēja: «Dabas muzejs Muzeju naktī apmeklētājiem piedāvās gremdēties brīnišķīgajās Dabas koncertzāles skaņās, kā arī izstaigāt dabas taku, kurā varēs iepazīties ar aizsargājamajiem augiem un dzīvniekiem.»

Šogad akcijas norisēs iesaistīsies arī vairāki Muzeju nakts draugi - izklaides vietas, grāmatnīcas un citas iestādes, kas piedāvās savas aktivitātes, kā arī finansiāli atbalsta pasākumu, piemēram, grāmatnīcas Zvaigzne ABC un Globuss, valodu skola Skrivanek, karšu izdevniecība Jāņa sēta, kā arī Berga Bazārs, kas Muzeju naktī piedalīsies pirmoreiz. Berga Bazāra īpašniece Ieva Laukers atklāja: «No mārketinga viedokļa būtu neprātīgi šādā pasākumā nepiedalīties. Mēs vēlētos lauzt iedzīvotāju priekšstatus par Berga Bazāru kā sterilu, ekskluzīvu vietu un iedrošināt viņus apmeklēt šo vēstures un kultūras apdvesto teritoriju.»

Kā ierasts, Muzeju nakts materiālā puse gulstas galvenokārt uz pašu muzejnieku un sponsoru pleciem. Kopējiem organizatoriskiem pasākumiem (afišām, reklāmas lapām, bukletiem, autobusu īrei un gidiem uz Rīgas nomaļu muzejiem) Rīgas Dome šogad piešķīrusi 1500 latus, bet Valsts Kultūrkapitāla fonds - 1000 latus. Uz jautājumu, kāpēc vērienīgajai kultūras akcijai, ko pērn apmeklēja 270 tūkstoši iedzīvotāju, valsts piešķir tik niecīgu finansējumu, Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule atbildēja: «KM valsts budžeta dotāciju veidā atbalsta savā padotībā esošo muzeju darbību visa gada garumā, radot priekšnoteikumus, lai šāda Muzeju nakts vispār varētu notikt. Arī organizatoriski Muzeju nakts norises koordinēšanu un popularizēšanu šogad uzņēmusies KM (konkrēti - Muzeju un vizuālās mākslas nodaļa), jo Muzeju valsts pārvalde, kas šo pasākumu organizēja iepriekšējos gados, kopš 2010. gada 1. janvāra ir likvidēta, tās funkcijas nododot KM.»

Arī šogad visi pasākumi Muzeju naktī būs pieejami bez maksas. Turklāt uz Rīgas nomaļu muzejiem no Strēlnieku laukuma regulāri kursēs bezmaksas autobusi. Muzeju nakts darba laiks, ievērojot starptautiskās akcijas noteikumus, būs no pulksten septiņiem vakarā līdz vieniem naktī. «Tomēr nemierīgākiem naktsputniem būs iespēja dejot Rīgas Latviešu biedrības telpās līdz pieciem rītā vai klubā Nabaklab līdz pirmajiem tramvajiem,» informēja Jānis Garjāns.