Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Ventspils muzejā tapusi izstāde un muzejpedagoģiskā programma grāmatniekiem

Ventspils muzejs grāmatu mīļotājiem un interesentiem izveidojis izstādi „Ventspils izdevējs – Teodors Antmanis” un muzejpedagoģisko programmu „Esmu Gūtenbergs”, pavēstīja Ventspils muzejā.

Izstāde veltīta ventspilniekam un vienam no pirmajiem latviešu grāmatizdevējiem Teodoram Antmanim (1868-1913).

Antmanis ir Ventspilī pirmā laikraksta latviešu valodā izdevējs, viņa izdots ir arī pirmais kalendārs „Gadalaiki”, kuram šogad apaļa jubileja - 110 gadu.

1907.gada 8.aprīlī iznāca laikraksta „Ventspils Apskats” pirmais numurs, ar laiku to papildināja pielikumi „Ventspils Apskata Literāriskais pielikums” un „Ventspils Apskata Svētdienas pielikums”. Laikraksts iznāca līdz pat Pirmajam pasaules karam – 1914.gada jūlijam. Antmanis izdevis arī vairākas grāmatas - nelielus stāstu krājumus, ābeces un kalendārus.

Savukārt muzejpedagoģiskā programma „Esmu Gūtenbergs” iepazīstina ar grāmatniecības vēsturi - no iespiedtehnikas sākumiem, pirmajām grāmatām līdz pat mūsdienām. Nodarbības laikā tās dalībniekiem būs iespēja radīt un arī iesiet savu grāmatu, izmēģināt burtstabiņus – burta metāla profilus spoguļattēlā, kā arī vērot mūsdienu tipogrāfijas darbu audiovizuālajā materiālā, kas tapis sadarbībā ar laikraksta „Ventas Balss” tipogrāfiju.