Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

GRĀMATU APSKATS: Ēdie­ni bez glu­tē­na

© publicitātes foto

Ke­ro­las Be­ker­ma­nes un De­bas Vī­to­nes grā­ma­ta 500 ēdie­ni bez glu­tē­na , ko iz­de­vis ap­gāds Zvaig­zne ABC, ir plašs bro­kas­tu ēdie­nu, naš­ķu, uz­ko­du, pa­mat­ēdie­nu, pie­de­vu un sal­do ēdie­nu krā­jums, kas ie­prie­ci­nās vi­su ģi­me­ni.

Glu­tē­na ne­pa­ne­sī­bas dēļ jums vairs nav jā­at­sa­kās no sa­viem ie­cie­nī­tā­ka­jiem ēdie­niem. Iz­bau­diet tos un pār­stei­dziet drau­gus un ģi­me­ni ar brī­niš­ķī­gām mal­tī­tēm, uz­ma­nī­gi kon­tro­lē­jot uz­ņem­tā glu­tē­na dau­dzu­mu. Krā­ju­mā at­ra­dī­siet ce­li­aki­jas ap­rak­stu, uz­zi­nā­siet par šīs sli­mī­bas cē­lo­ņiem un sim­pto­miem, kā arī ār­stē­ša­nās ie­tei­ku­miem. Lai uz­la­bo­tu vis­pā­rē­jo ve­se­lī­bas stā­vok­li, vien­mēr ir vēr­tī­gi ie­gūt pēc ie­spē­jas pla­šā­ku in­for­mā­ci­ju.

Gan­drīz vi­sām re­cep­tēm ir pie­dā­vā­ti va­ri­an­ti, kas ne­sa­tur pie­na pro­duk­tus.

Tā vien šķiet, ka bez­glu­tē­na uz­turs pē­dē­jā lai­kā kļu­vis par ļo­ti po­pu­lā­ru sa­ru­nu te­ma­tu. Ie­spē­jams, tie­ši tā­dēļ arī jums ro­kās ir šī grā­ma­ta. Var­būt jums vai kā­dam jū­su cil­vē­kam ne­sen at­klā­ta ce­li­aki­ja vai ju­tī­gums pret glu­tē­nu. Ie­mes­lu, kā­pēc cil­vē­ki iz­vē­las at­teik­ties no glu­tē­na uz­tu­rā, ir daudz, un tie ir da­žā­di – at­tī­rīt pie­sār­ņo­to ķer­me­ni, sa­ma­zi­nāt sva­ru, ār­stēt autis­mu vai uz­ma­nī­bas de­fi­cī­ta sin­dro­mu. Jaun­āka­jos pē­tī­ju­mos at­klā­tas arī ļo­ti da­žā­das ju­tī­gu­ma pret glu­tē­nu for­mas, tā­dēļ pēt­nie­ki ie­sa­ka iz­vei­dot jaun­u ar glu­tē­nu sais­tī­tu sli­mī­bu no­men­kla­tū­ru un kla­si­fi­kā­ci­ju. Ne­at­ka­rī­gi no tā, vai ie­mesls, kā­dēļ vē­la­ties at­teik­ties no glu­tē­na, ir ce­li­aki­ja, aler­ģi­ja pret kvie­šiem, glu­tē­na ne­pa­ne­sa­mī­ba vai ju­tī­gums pret šo vie­lu, ār­stē­ša­na vis­os ga­dī­ju­mos ir vie­na – uz­turs bez glu­tē­na. Grā­ma­tā at­ra­dī­siet skaid­ro­ju­mus, kā uz­sākt dzī­vi bez glu­tē­na un bau­dīt ve­se­lī­gu dzī­ves­vei­du.