Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Gints Andžāns - mācās pacietību

© F64

«Man ir laiks gan atpūsties, gan darba ir pilnas kabatas – par darba trūkumu šajā vasarā tiešām nevaru sūdzēties,» saka Dailes teātra aktieris Gints Andžāns (27). Svinot savu desmitās jubilejas vasaras sezonu, Muzikālais teātris 7 brīvdabas izrāžu skatītājiem jau rītvakar dāvās īpašu notikumu – jaunu muzikālu brīvdabas izrādi Vella kalpi, ko pēc Rutku Tēva romāna Trīs vella kalpi adaptējis dramaturgs Kārlis Anitens.

Gints Andžāns kopā ar mūziķi Jāni Auzānu un Ati Ieviņu būs brašo vella kalpu lomās, savukārt viņu līgavas atveidos aktrises Vita Baļčunaite un Helēna Vasiļevska un dziedātāja Samanta Tīna.

Arī šajā gadā Muzikālā teātra 7 vasaras izrāde tradicionāli būs skatāma deviņās pilsētās: Saulkrastos (25. jūlijā), Tukumā (26. jūlijā), Valmierā (1. augustā), Alūksnē (2. augustā), Madonā (9. augustā), Ikšķilē (15. augustā), Jēkabpilī (16. augustā), Bauskā (22. augustā) un Kuldīgā (23. augustā).

«Ir noiets pamatīgs aplis: desmit gadu neatkarīgam teātrim mūsu valstī – tas ir daudz. Tāpēc, pirms doties nākamajā aplī pa spirāli uz augšu, esam atnākuši tur, kur sākām, jo Vella kalpi bija arī mūsu pirmais iestudējums 2005. gada vasarā. Jubilejas sezonā to atkal iestudējam, bet jaunās krāsās un skanējumā, jo šodien mēs vairs nedzīvojam turpat, kur pirms desmit gadiem. Daudz kas ir mainījies,» stāsta Muzikāla teātra 7 direktors Aigars Dinsbergs.

«Es zinu, ka ir cilvēki, kuri Muzikālā teātra 7 izrādes apmeklē katru gadu, un es domāju, ka jaunie Vella kalpi neliks vilties,» saka Andra lomas atveidotājs Gints Andžāns. Viņš atklāj, ka šī izrāde, ko iestudē režisors Voldemārs Šoriņš, no iepriekšējo gadu izrādēm atšķirsies ar vēl nepieredzētu vērienu – scenogrāfs Jānis Jansons ir radījis skatuvi trīs stāvos, talkā ņemot iespējas, ko vēlā vasaras vakarā piedāvā pati daba. Turklāt Vella kalpu piedzīvojumus uz skatuves izdzīvos 32 aktieru liela trupa.

«Mums ir forša kompānija, un tas ir pats interesantākais, ka izrādes kolektīvs ir miksēts no māksliniekiem, ar ko ikdienā kopā nesanāk strādāt. Domāju, ka ikvienā no mums tas attīsta jaunas radošas notis, jo jebkuras pārmaiņas ir noderīgas un ir uz labu. Tāpēc to vajag izbaudīt,» uzskata Gints Andžāns. Viņš sapratis, ka katrs radošs darba process kaut ko iemāca, un personīgi viņam darbs pie Vella kalpiem māca galvenokārt pacietību.

«Es diemžēl neesmu lasījis Rutku Tēva romānu, bet vairākas reizes esmu redzējis režisora Aleksandra Leimaņa uzņemto leģendāro latviešu filmu, kurā, cik man zināms, vairākas sižeta līnijas nemaz neparādās. Tad nu mūsu izrādē būs vairāk nekā filmā,» atklāj Gints Andžāns, kurš šajā stāstā spēlē lomu, kas filmā bija uzticēta baletdejotājam Haraldam Ritenbergam.

Aktieris stāsta: Vella kalpi viņam šovasar ir vienīgais nopietnais aktierdarbs, bet paralēli ir dažādi papildu darbiņi – pilsētu svētki, koncerti, kāzas, vecmeitu ballītes. «Paldies Dievam, ka ir tāda papildu maizīte. Bez tās jau neiztikt,» viņš nosaka, piebilstot, ka ilgi dzīvot dīkstāvē nemaz nevarētu – nezinātu, kur likties. «Ik pa brīdim gribas ko darīt, jo tas nomierina. Patiesībā, katras jaunas sezonas sākumā, ja vasarā esmu par daudz atpūties, aizejot uz teātri, nesaprotu, kā jāspēlē. Liekas: kas te notiek, kas tagad jādara... Paiet kādas trīs dienas, kamēr adaptējos atpakaļ tajā vidē,» aktieris neslēpj, sakot, ka par daudz atpūsties nesanāks, jo jau otrdien, 29. jūlijā, ir jābūt teātrī uz pirmo jaunās sezonas mēģinājumu. «Man sezona beidzās 5. jūnijā, līdz ar to esmu diezgan atpūties.»

Gints Andžāns stāsta, ka citiem viņa kolēģiem mēģinājumi sākās jau vakar – pie režisores Lauras GrozasĶiberes, kura iestudē izrādi par Pīteru Penu. Savukārt viņš jauno sezonu sāks ar mēģinājumiem pie režisora Jana Villema van den Bosa, kurš plāno iestudēt Lī Hola traģikomēdiju Vakariņas ar Elvisu (tā pirmizrāde plānota 19. septembrī). Tiesa, mēģinājumi būs jāapvieno ar deviņām Vella kalpu izrādēm, bet aktieris cer, ka tas nebūs sarežģīti. «Man ir diezgan pretimnākoši darba devēji, kuri šajos deviņos vakaros mani atbrīvos no mēģinājumiem, un tad nu rīta mēģinājumos centīšos to visu kvalitatīvi atstrādāt,» aktieris apsola. Tāpat viņš sev apsolījis šovasar aizbraukt arī uz laukiem Latgales pusē, kur dzīvo vecvecāki. «Šovasar esmu pabijis ārpus Latvijas – gan tur, kur skaisti, gan tur, kur silti. Plānoju izbraukt vēl kaut kur un plānoju paspēt arī uz laukiem.».