Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

APRITĒ: Aktrise, kura grib un var

MĒRĶTIECĪGA, apņēmīga, neatlaidīga, patstāvīga un talantīga – tāda ir topošā aktrise Anete Krasovska © F64

«Es zinu, ka, pabeigusi akadēmiju, strādāšu teātrī. Un tuvākajā nākotnē sevi redzu kā gudru un attīstītu aktrisi – tādu, kura grib un var,» pārliecināta ir topošā aktrise Anete Krasovska. Viņa spēlē Mariju TV3 vasaras karstākajā seriālā Viņas melo labāk.

Īstā Marija

«Es būšu Marija. Īstā Marija. Meitene ar stipru un sarežģītu raksturu, bet tai pašā laikā – vāja, neaizsargāta, jūtīga, iekšēji ļoti trausla un viegli ievainojama jauna sieviete. Arī ļoti nesavaldīga. Godīgi sakot, Marija ir tāda, kāda es biju savos piecpadsmit gados,» secina Marijas lomas atveidotāja Anete Krasovska. Viņa gan uzsver, ka Marija seriālā ir vecāka par 15 gadiem, tomēr joprojām uzvedas kā spurains pusaudzis, kura pati nesaprot, ko grib.

Liktenis lēmis Marijai lielus pārbaudījumus: jau no dzimšanas viņa ir augusi bez vecākiem bērnu namā un pieradusi ik brīdi par sevi cīnīties un aizstāvēt. Viņu sagaida satikšanās ar sev tuviem cilvēkiem, attiecību pārbaudījumi, mīlestība un jauni likteņa pavērsieni.

«Seriāla režisors Sigitas [Račkis] ir vienkārši fantastisks! Viņš pats ir aktieris, un tas, kā viņš strādā ar aktieriem... reti kurš režisors tā strādā! Parasti režisors iedod aktierim uzdevumu, kas viņam jāizpilda, un viņam īsti neinteresē, tieši kā tu to izdarīsi. Bet Sigis nekad nepalaidīs kadrā sliktu ainu – ja viņš redz, ka tu melo, ir stop! un jāfilmē vēlreiz. Turklāt viņš ļoti jūt līdzi katram seriāla tēlam, perfekti pārzina visas tēlu līnijas un visu paskaidro. Piemēram, ja man kādā ainā ir jāraud vai ir histērija, arī viņš pats iekšēji uzvelkas un sāk kliegt, tādējādi man ļoti, ļoti palīdz,» stāsta jaunā aktrise, neslēpjot prieku par iespēju strādāt ar šo režisoru. Anete gan nenoliedz, ka filmēšanās dēļ sanāk nedaudz kavēt studijas Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA), kur viņa jau otro gadu studē aktieros, taču viņa ļoti cenšas visu apvienot, lai «neviens nedusmotos».
 

Skatās kā brīnumā

LKA aktieros Anete iestājās, vēl būdama Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas (RDMV) pēdējā kursa studente. Viņa studēja apģērba dizainu un, skolu beidzot, diplomdarbā bija jāizveido sava apģērbu kolekcija. Arī akadēmijā bija daudz jāmācās, tāpēc šis laiks Anetei nepavisam nebija viegls. Bet viņa ar visu tika galā un skolu pabeidza. «Kā es to izdarīju, pati joprojām nesaprotu,» viņa godīgi atzīstas. Bet to, ka grib studēt aktieros un savu dzīvi saistīt ar teātri, Anete pavisam noteikti saprata jau tad, kad režisors Dž. Dž. Džilindžers viņai uzticēja Lilī lomu H. Satona sociālajā drāmā Psihs. Tas bija 2008. gadā, kad viņai bija vien 14 gadu. «Līdz tam bija tikai: gribu, gribu, gribu... Bet ar šo lomu viss sākās pavisam nopietni.»

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā talantīgā jauniete iestājās tikai tāpēc, ka negribēja pabeigt parastu vidusskolu. «Gribēju ko interesantāku, arī zīmēt mācēju, tāpēc domāju, ka šai skolā daudz iegūšu. Un ieguvu arī. Es protu sev visu ko uzšūt, es saprotu, kā ir konstruēts apģērbs. Dažkārt gan nesaprotu, kāpēc veikalā tas tik dārgi maksā, jo tas nemaz nav sarežģīti,» stāsta RDMV absolvente.

Anete nenoliedz, ka ar teātri viņu saslimdinājusi mamma – pazīstamā horeogrāfe un kustību konsultante Inga Krasovska. «Man bija trīs gadi, kad mamma dejoja Liepājas teātrī. Jau tolaik uz teātri skatījos plašām acīm. Piemēram, izrādi Kaupēn, mans mīļais, kur mamma dejoja, redzēju kādas divdesmit piecas reizes. Un ne jau tāpēc, ka tur bija mana mamma. Es vienkārši tajā, kas notika uz skatuves, skatījos vaļā muti – kā brīnumā!»

Zvans mammai

Jau nospēlējusi pāris lomas, vēl mācoties skolā, Anete uz mirkli aizdomājusies: varbūt nemaz nevajag studēt aktieros, varbūt pietiek tikai ar talantu. Taču viņa zināja, ka LKA māca ne tikai aktiermeistarību, ka tur iedod daudz vairāk. «Kas es būtu par aktrisi, ja nezinātu teātra vēsturi, ja nebūtu apguvusi teoriju, ja nebūtu attīstījusi kustību? Cik tālu es tiktu ar pliku talantu? Skaidrs, ka tas ir jāattīsta,» Anete to lieliski apzinās un tāpēc arī uzcītīgi mācās.

Topošā aktrise vaļsirdīgi atzīstas, ka visgrūtāk viņai padodas dziedāšana. «Man ir ļoti zema balss, un man ir grūti izdziedāt augšas, bet es cenšos. Tas ir vienīgais priekšmets, kur man vajadzīga saņemšanās, kur sev jāpārkāpj pāri, bet – es mēģinu savu balsi atvērt. Un es zinu, ka to izdarīšu, man vienkārši ir jānotic sev un jāmočī uz priekšu. Citu variantu nav. Ja es atmetīšu ar roku, es neko neizdarīšu, bet, ja es strādāšu, man kaut kas arī varētu sanākt,» Anete nešaubās.

Viņa gan neslēpj, ka viena galā netiktu, tāpēc Anete ir pateicīga par palīdzību, ko viņai sniedz gan mamma, gan draugs Niklāvs, kurš arī studē aktieros.

«Mammai vienmēr varu prasīt padomu, viņa vienmēr man ir daudz palīdzējusi un atbalstījusi, un par to man ir milzīgs prieks. Viņa ir mans draugs un labākā mamma pasaulē vienā personā, un man liekas, ka otra tāda cilvēka pasaulē vienkārši nav. Vienalga, vai esmu sagruzījusies, vai skolā kaut kas nav sanācis tā, kā vajag, vai ir vienkārši bimbiens, ir zvans mammai: «Mammu, palīdzi...» Viņa ir gudrākais cilvēks, ko pazīstu, jo viņai vienmēr izdodas mani nomierināt, sakot nevis primitīvo, ka viss būs kārtībā, bet pārliecinot, ka es varu, ka man sanāks, ka esmu talantīga un – ka man viss izdosies. Jo viņa tiešām tic, ka man sanāks.»

Cita varianta nav

Vai mamma bija priecīga, ka meita izvēlējusies aktrises profesiju, uzreiz akceptēja šādu izvēli? Anete pasmaida un atklāj, ka sākumā pārjautāja gan, vai viņa tiešām to vēlas, un teica, ka būs grūti. «Bet mamma jau saprata, ka cita varianta diemžēl nav. Es gan nesaprotu vecākus, kuri mēģina aizliegt bērnam darīt to, ko viņš sev izvēlējies. Jo zinu, cik grūti ir būt vidē, kur tu nevēlies būt. Tai pašā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā jau trešajā kursā sapratu, ka tas nav mans lauciņš, ka pēc iespējas ātrāk gribu nokļūt Kultūras akadēmijā. Tāpēc to pabeigt bija mazliet mokoši, bet – es priecājos, ka to izdarīju, jo tas man dzīvē noteikti noderēs.»

Anete neslēpj, ka mamma ir arī tā, kura, analizējot meitas veikumu uz skatuves, nebaidās viņu pakritizēt. «Ir bijušas reizes, kad viņa man saka: «Es redzu, ka tu melo. Un nemelo pati sev, jo tu zini, ka melo.» Un tad mēs kopīgi domājam un mēģinām saprast, kas jādara savādāk. Atceros: kad taisījām Psihu pie Džiļa, mamma bija horeogrāfe. Ui... ui, ku’ tas bija grūti! Jo viņa zina, ko no manis var izspiest. Protams, viņa bija mans atbalsts, bet mēģinājuma procesā viņa vairs nebija mana mamma, nekādas atlaides man netika dotas. Es jau cerēju, ka kopā ar mammu būs vieglāk, bet tā nebija, galīgi nē!» atzīst talantīgā aktiermākslas studente.

Pirmoreiz mūžā

Taujāta par vaļaspriekiem un hobijiem, Anete atteic: lai paiet sesija, pienāk vasara, un tad viņa redzēs, kādi ir viņas vaļasprieki un hobiji. Jo šobrīd tiešām nekam citam neatliek laika – ir tikai studijas, izrādes Dailes teātrī un filmēšanās seriālā Viņas melo labāk. «Slodze ir pamatīga, tāpēc šobrīd nav citu tēmu,» viņa secina un izstāsta, ka pat ar kursabiedriem, retu reizi aizejot kur pasēdēt, ātri vien piefiksē, ka sarunas ir tikai par skolu.

«Domāju, ka vasarā daudz braukāšu ar riteni. Jāņos braukšu uz Romu. Man, protams, patīk Jāņus svinēt Latvijā, ar visām tradīcijām un tā tālāk, bet drauga brālis ar sievu mums piedāvāja viņiem pievienoties, un tad nu izlēmām – kāpēc ne?!»

Anete atklāj, ka vasarā viņai būs arī haltūriņa – kopā ar kursabiedru Kārli Reijeru jāvada XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku galā koncerts. «Tas būs viens no manas vasaras lielākajiem pasākumiem, kas mani ļoti priecē, jo tik milzīgu pasākumu vēl nekad mūžā neesmu vadījusi. Nemaz nezinu, kā tas būs. Jau esmu sarunājusi, ka pirms tam aiziešu uz cigun – lai nomierinātos un tam labi sagatavotos.»

Anete KRASOVSKA

- Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) dramatiskā teātra aktieru mākslas programmas 2. kursa studente (kursa vadītāji – Māra Ķimele un Elmārs Seņkovs)

- Dzimusi 1994. gada 31. augustā Dobelē

- Mācījusies Liepājas Ezerkrastu sākumskolā, Rīgas Kultūru vidusskolā; pabeigusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu

- Uz teātra skatuves debitējusi 10 gadu vecumā − ar pusaudzes Beatrises lomu režisores Māras Ķimeles izrādē Līze Luīze Jaunajā Rīgas teātrī (2004)

- Lomas Dailes teātrī: Lilī H. Satona sociālajā drāmā Psihs (2008, rež. Dž. Dž. Džilindžers), galvenā loma M. Bogavacas stāstā par ilgām Ka tavu tēti! (2010, rež. L. Groza), loma N. Erdmana traģikomēdijā Finita la comedia! (2012, rež. A. Morfovs), Meiča bārā M. Ivaškeviča latviešu emigranta hronikā Izraidītie (2014, rež. O. Koršunovs), Kundziņš/aušīgais Dž.M. Berija izrādē bērniem Pīters Pens (2014, rež. L. Groza-Ķibere), Samanta K. Kīzija traģikomēdijā Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu (2015, rež. A. Morfovs)

- Lomas TV seriālos: Guna TV3 seriālā UgunsGrēks (2010, rež. I. Gorodecka), Marija TV3 seriālā Viņas melo labāk! (2015, rež. S. Račkis)

- Divarpus gadus strādājusi par bārmeni Kaņepes Kultūras centrā

- Draugs Niklāvs Kurpnieks arī studē aktieros

 Seriāla jaunā sezona sākas jau šovakar pulksten 20.20 kanālos TV3 un TVPlay.