Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Aprīļa beigās sāksies 17. starptautiskais Baltijas baleta festivāls

17. starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 27. aprīlī un ilgs līdz 28. maijam piedāvojot ļoti interesantu un daudzveidīgu programmu

Festivāls, kā ierasts, tiks atklāts ar bezmaksas pasākumu Rīgas dzelzceļa stacijā, kas priecēs gan rīdziniekus, gan pilsētas viesus. 17. starptautiskais Baltijas baleta festivāls Rīgas dzelzceļa stacijā tiks atklāts 27. aprīlī plkst. 17, bet jau 30. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā plkst. 19 notiks festivāla Galā koncerts, kurā uzstāsies pasaules baleta zvaigznes no Nīderlandes, Filipīnām, Krievijas, Portugāles, ASV, Igaunijas un Latvijas. Katrs baleta zvaigžņu priekšnesums pārsteigs un aizraus ar dejas izpausmi no klasikas līdz avangardam.

Īpašs festivāla notikums būs 8. maija izrāde tirdzniecības centra "Origo" laukumā, kur Francijas "Beau geste" deju grupa uzstāsies ar Latvijā vēl neredzētu izrādi "Neparastais transports" ("Transports Exceptionnels"). Izrāde, kas kopš 2005.gada demonstrēta jau vairāk nekā 160 Francijas pilsētās un citās valstīs, Rīgā būs skatāma divas reizes – 8. maijā plkst. 16 un 18.

Spilgtāko Latvijas deju grupu koncerts "Dejas ritmi" festivāla laikā notiks VEF Kultūras pilī 9. maijā, savukārt jau nākamajā dienā Rīgas Stradiņa universitātes Aulā uzstāsies Tatjanas Bindes jogas grupa "Dejas laboratorija".

Festivālā šogad viesosies arī mākslinieciski spilgtākā Spānijas kompānija – Viktora Uljates balets, kas 14. maijā Latvijas Nacionālajā operā sniegs izrādi "Dejas māksla burvība" ("El arte de la Danza"). Šī izrāde ir īpaša un interesanta ar to, ka tajā tiek apvienotas dažādas klasiskā baleta akadēmiskās disciplīnas ar Spānijas skolas ugunīgo kaisli un latīņu dejas juteklisko plastiku, atklāja festivāla direktore. Spānijas dejotāju izrāde solās kļūt par krāšņu priekšnesumu, kas bagāts ar ritmu un deju soļu niansēm, atklājot skatītājiem dažādus dejas stilus.

23. maijā Starptautiskais Baltijas baleta festivāls dosies uz Preiļiem, kur Latvijas Nacionālā baleta dejotāji Preiļu novada kultūras namā piedāvās deju izrādi "Tango plus" – "Marijas sapnis" – "Pas de Quatre".

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls pirmo reizi ilgs mēnesi,jo festivālā savas Eiropas tūres laikā viesosies Elvina Eilija viena no populārākajām ASV dejas kompānijām "Eilijs II".

ASV dejas kompānijas "Eilijs II" izrāde Rīgā būs skatāma 28. maijā Latvijas Nacionālajā operā, un šī būs pirmā reize, kad šī deju kompānija viesojas Baltijas valstīs. "Eilija II" pamatsastāvā ir 12 dejotāju, kuri ieguvuši izglītību Elvina Eilija skolā. "Eilijs II" ir slavena ar to, ka viņu artistiskajā priekšnesumā ir sajaukts Amerikas labāko jauno, talantīgo dejotāju gars un enerģija ar mūsdienu izcilāko horeogrāfu radošajām vīzijām un profesionālo degsmi šīs vīzijas realizēt.

Šoreiz festivāls no 28. aprīļa līdz 19. maijam "Galerijā Centrs" piedāvās aplūkot bijušā baletdejotāja, bet tagadējā Maskavas fotomākslinieka Igora Zaharkina personālizstādi "Baleta mākslas valdzinājums", bet 28. aprīlī plkst. 18 kinoteātrī "Splendid Palace" ar Gētes institūta Rīgā atbalstu notiks īpašs dokumentālās filmas "Pina" seanss. Savukrt 2. maijā 17. starptautiskais Baltijas baleta festivāls Rīgā atklās divas izstādes – Mencendorfa namā tiks atklāta mākslas izstāde "Balets daudzveidībā", bet galerijā "Jāņa sēta" – Latvijas mākslinieku izstāde "Veltījums dejai".