Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Atjaunos Gaujas senielejas kultūrvēsturisko ainavu

© F64

Lai saglabātu aizsargājamās vaboles - lapkoku praulgrauža - apdzīvotos biotopus Gaujas senielejā un Ungurmuižas parkā, nolemts atjaunot šo objektu kultūrvēsturisko ainavu.

Kā aģentūru LETA informēja Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja, Eiropas Komisijas programmas "LIFE+" projektā "Meža biotopu atjaunošana Gaujas nacionālajā parkā" paredzēts veikt šo teritoriju atjaunošanas un apsaimniekošanas darbus.

Parkveida ainavas atjaunošana notiks Klauku līcī - vienā no Gaujas senielejas līčiem, kas atrodas Siguldas pilsētas teritorijā. Mežu biotopu eksperts Viesturs Lārmanis uzskata, ka lapkoku praulgrauža saglabāšanai nepieciešams Gaujas senielejas pļavas attīrīt no apauguma. Vēl nesenā pagātne šīm teritorijām bija raksturīga parkveida ainava, kas tagad lielākoties aizaugusi.

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes dekāns ģeogrāfijas doktors Oļģerts Nikodemus uzsvēra, ka 20.gadsimta sākumā Siguldas apkārtnē Gaujas ieleja bija atklāta, bez meža apauguma. Viņš ieteica, rūpīgi izvērtējot un nemazinot bioloģisko daudzveidību, meklēt iespējas attīrīt no meža apauguma skatu vietas ar ainavai tipisko mozaīkveida raksturu.

Saskaņā ar izstrādāto sugas aizsardzības programmu nelielās atsevišķās platībās, kopumā 60-80 hektāros, tiks izcirsti krūmi un koki.