Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Notiks Larisas Podskočajas solo koncerts ARANGETRAM

© publicitātes

Šā gada 12. septembrī Rīgas Latviešu Biedrības nama Lielajā zālē notiks Latvijā vienas no pirmajām Dienvidindijas dejas bharatanatyam pasniedzējas Larisas Podskočajas solokoncerts – Arangetram. Tulkojumā no Sanskrita "Aranga"nozīmē "skatuvi" un "etram" "celšanās". Arangetram rīko, kad guru jeb skolotājs ir nolēmis, ka viņa skolnieks ir gatavs prezentēt sevi plašākai sabiedrībai kā mākslinieku. Šis ir Latvijā unikāls gadījums, kad kāds Dienvidindijas dejotājs uzstājas ar savu Arangetram.

Izrādē tiks ievēroti visi  Arangetram nepieciešamie rituāli, daļa no kuriem notiks aizkulisēs, bet daļa iekļausies programmas gaitā. Izrādes saturu veidos senās tempļu repertuāru horeogrāfijas, kas ir izkārtotas saskaņā ar reglamentēto secību, dejotājas guru un goda viesu klātbūtnē. Par savu guru L.Podskočaja uzskata Pilli Roosi (Igaunija), kura jau kopš 1987.gada pasniedz indiešu dejas Igaunijā, kā arī regulāri kā pasniedzēja viesojas arī Latvijā.

Indiešu deja pēc savas būtības ir saruna ar Dievu. Dejas sižeti un noskaņa alegoriskā veidā parāda cilvēka dvēseles (nayika – sieviešu dzimtas tēls dejā) attiecības ar Visuma dievišķo izpausmi (nayak – vīriešu dzimtas Vēdiskā dievība).

Mūsu laikmetā klasiskās dejas priekšnesumi bieži tiek pakļauti publikas gaidām. Tradicionālo programmu MARGAM jeb CEĻŠ, kas atbilst klasiskajam kanonam mūsdienās saglabā tikai šis īpašais koncerta formāts Arangetram. Margam programmas garumā dejotāja izies cauri visam tempļa deju repertuāram. Daļu no seno horeogrāfiju veidiem mūsdienu priekšnesumos nav iespējams iekļaut. Garas deju drāmas un veldzējošas mierpilnas meditatīvas lūgšanas nesader kopā ar šodienai raksturīgām īsām un ugunīgām formām. Toties tieši tas piešķirs Larisas monoizrādei vienreizēju, pat sakrālu noti, jo skatītāji varēs iegūt padziļinātu priekšstatu par Indijas kultūrai raksturīgo spēju apvienot un harmonizēt vairākus cilvēka dzīves aspektus: mākslinieka dzīves ceļš kā garīgā prakse, filozofija kā mākslas izpratnes instruments, reliģija kā mākslas dzinējs un saturs.

Gatavošanās Arangetram dejotājam nozīmē pārbaudījumu posmu: gatavību ieguldīt smagu darbu (shramaha), uzticību dejai un skolotājiem (shraddha) un mentālo briedumu (medha). Klasiski tas prasa 10-12 gadu. Šis koncerts tiek gatavots dziļi iegrimstot sevī un patiesības meklējumos, kas neparedz skatītāja gandarījumu un tieši tāpēc gandarījums mēdz būt patiess.  

Par mākslinieci:

Larisa Podskočaja ir Indiešu klasisko deju dejotāja un pasniedzēja, Biedrības Indiešu kultūras centrs Bharata dibinātāja un vadītāja. Ar bharatanatyam deju nodarbojas kopš 2002.gada,  kopš 2006. gada deju studijas Bharata vadītāja. Pasniedz bharatanatyam deju kopš 2005.g. un 10 gadu laikā ir sagatavojusi daudzus lieliskus dejotājus. Par augstu izpildīšanas un dejotāju sagatavošanas līmeni ir saņēmusi Indijas vēstniecības Zviedrijā un Latvijā atzinību un finansiālo grantu.

Larisas pirmie deju skolotāji ir Ilze Zariņa un Anna Melngalve (Eksotisko deju centrs Alegria). Par savu guru dejotāja uzskata Pille Roosi

Tāpat arī Larisas skolotājs Dmitrijs Zmejevs (Maskava), savu vizīšu laikā Latvijā ir ielicis būtisku artavu viņas dejas tehnikā un izpildīšanas manierē, tādēļ Dmitriju māksliniece uzskata par savu mentoru.

Visi Larisas skolotāji piedalās gatavošanās Arangetram un atbalstīs savu skolnieci 12. septembrī Latviešu Biedrības namā.

Koncerta sākums plkst. 18:00. Biļetes var iegādāties Biļešu Servisa kasēs.