Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Rainis un Aspazija Centrā un uz pastkartes

Rainim un Aspazijai veltītā izstāde bija skatāma Francijā, Ukrainā, Krievijā un Baltkrievijā, bet tagad aplūkojama Rīgā, Galerijā Centrs © Publicitātes foto: Vitālijs VINOGRADOVS

Esot Galerijā Centrs, pievērsiet uzmanību izstādei, kas izvietota stiklotajā pasāžā jeb bijušajā Rīdzenes ielā.

Tā ir Memoriālo muzeju apvienības (MMA) veidotā ekspozīcija Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists. Divu latviešu dzejnieku stāsts, kas tapusi kā daļa no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas, atzīmējot abu dzejnieku 150. jubileju. Līdz šim laikam izstāde bija eksponēta UNESCO galvenajā mītnē Parīzē (Francija), Ļvovā (Ukrainā), V. un A. Vasņecovu Vjatkas mākslas muzejā Kirovā (Krievija), kā arī Jankas Kupalas Valsts literatūras muzejā Minskā (Baltkrievija) un Vitebskas apgabala novadpētniecības muzejā (Baltkrievija).

Izstādes Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists. Divu latviešu dzejnieku stāsts koncepcijas un teksta autors ir rakstnieks Pauls Bankovskis, izstādes mākslinieks – Kaspars Perskis. Izstāde aplūko abus ievērojamos latviešu dzejniekus visas Eiropas attīstības kontekstā 19. un 20. gadsimta mijā, kad, sabrūkot impērijām, daudzas nācijas sāka lolot valstiskas autonomijas cerības un gaisā virmoja idejas par vienotu Eiropu.

Izstāde par Raini un Aspaziju Galerijā Centrs aplūkojama līdz 14. septembrim, un, iepriekš piesakoties pa tālruni 27162891 (darba laikā) vai epastu rainis.vasarnica@memorialiemuzeji.lv, izstādi iespējams izstaigāt zinoša gida pavadībā bez maksas. Šo iespēju izmantot īpaši tiek aicinātas skolēnu grupas.

11. septembrī, Raiņa 150. dzimšanās dienā, izstādi papildinās vairāki pasākumi. Visas dienas garumā, no plkst. 12 līdz 17, Rīdzenes ielā darbosies Dzejas dienu Dzejas pasts, piedāvājot nosūtīt sev tuvam cilvēkam, draugam vai paziņam īpašo Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas pastkarti Latvijas teritorijā bez maksas. Atklātnes izveidē Galerijā Centrs piedalīsies kaligrāfi no Latvijas Kaligrāfu biedrības, kas izvēlēto Raiņa vai Aspazijas citātu padarīs par unikālu mākslas darbu un dāvanu ikvienam adresātam. Turpat plkst. 12.30 notiks Latvijas pasta Rainim un Aspazijai veltītā pastmarku bloka prezentācijas pasākums. Bet jau no plkst. 10 notiks īpašā pastmarku bloka pirmās dienas zīmogošana. Darbosies arī Ievas Helmūtes Grafikas skolas radošā darbnīca. Plašāka informācija atrodama www.grafikaskola.lv.