Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Ar velosipēdu apceļojot pierobežu, noskaidrotas videi draudzīga velotūrisma iespējas

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Ar velosipēdiem apceļojot pierobežas novadus, četri jaunieši noskaidrojuši videi draudzīga velotūrisma iespējas, aģentūru LETA informēja iniciatīvas "100 darbi Latvijai" pārstāve Līga Ivanova.

Pētījuma laikā tūrisma entuziasts un gids Toms Treimanis ar domubiedriem šķērsojuši 43 pierobežas pašvaldības, lai noskaidrotu atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūras sniegtās iespējas velotūristiem. Brauciena laikā secināts, ka šāda infrastruktūra ir pieejama, turklāt tiek piedāvāta arī dalītā atkritumu vākšana. Kā būtisko nepilnību idejas autori min atkritumu šķirošanas konteineru trūkumu pie pārtikas veikaliem.

Ceļojuma laikā secināts, ka, ja vien cilvēkam ir laba griba un izpratne par dabas saudzēšanu, valsts pierobežā ir visas iespējas un infrastruktūras nodrošinājums zaļai ceļošanai. Īpaša uzmanība pievērsta PET pudelēm, jo, ceļojot ar velosipēdu, šādi atkritumi rodas visvairāk. Atkritumu šķirošana novērota gan privātmājās, kurās jaunieši nakšņojuši, gan arī kempingos.

Brauciena laikā velosipēdisti šķērsojuši gan piejūras novadus, gan arī citus pierobežas novadus Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē.