Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Kultūra

Puntulis: Projekts "Hugo.lv" ir pārsniedzis kultūras nozares robežas

© f64.lv, Rūta Kalmuka

Kultūras ministrijas (KM) paspārnē sekmīgi īstenots vēl viens Eiropas Savienības (ES) atbalstīts projekts - platforma "Hugo.lv" - , kas nozīmes un vēriena ziņā ir pārsniedzis kultūras nozares robežas un aptver visu valsts pārvaldi, atklājot diskusiju "Mūsdienīga un inovatīva saziņa ar valsts pārvaldi", pauda kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Jau vēstīts, ka pasākumā tika diskutēts par Latvijas valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformu "Hugo.lv", kas ietver arī publiski pieejamus tulkošanas un balss apstrādes rīkus, ko var izmantot gan valsts pārvaldes darbinieki, gan jebkurš iedzīvotājs, turklāt platforma ir īpaši pielāgota latviešu valodai un valsts pārvaldes dokumentiem.

Ministrs atzīmēja, ka valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platforma, kuras izveidi īstenoja Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC), sākotnēji radās kā automātiskās tulkošanas vietne. Puntuļa ieskatā tā pierādīja sevi kā kvalitatīvu un uzticamu sistēmu, turklāt tā tika izmantota kā oficiālais tulkošanas resursus Latvijas prezidentūras laikā Eiropas Savienībā.

"Mēs sapratām, ka esošās veiksmīgās iestrādnes ir jāattīsta, veidojot jaunus pakalpojumus un nav jau nejaušība, ka valsts pārvaldes valodu tehnoloģijas risinājuma izveide tika uzticēta tieši KM padotības iestādei, jo kultūra ir tas pamats, uz kā veidojas un attīstās valoda," uzsvēra Puntulis.

Viņš pavēstīja, ka šajā laikā, kad daļa mūsu dzīves, tai skaitā arī kultūras dzīves, neizbēgami, iespējams, pat piespiedu kārtā liek pāriet uz digitālo vidi, tāpēc, ministra ieskatā, ir svarīgi un ārkārtīgi būtiski, lai šajā vidē mēs spētu pastāvēt līdzvērtīgi citām tautām un līdzvērtīgi citām valodām.

Pēc Puntuļa paustā, kultūras nozare šajā situācijā sevi pierāda kā modernu un inovatīvu spēlētāju, par ko liecina kaut vai KM iniciētā kampaņa "E-kultūra", kas piedāvā dažādu nozares pārstāvju veidotos digitālos kultūras patēriņa risinājums tiešsaistē.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka, atbalstot mūsu nacionālās kultūras tik būtisko sastāvdaļu - latgaliešu kultūru - platformā "Hugo.lv" ir izveidots arī latgaliešus rakstu valodas pareizrakstības rīks. Tomēr, pēc ministra paustā, pats nozīmīgākais šī brīža platformas "Hugo.lv" pienesums Latvijas sabiedrībai ir valsts pārvaldes virtuālie asistenti, kas izveidoti uz "Hugo.lv" bāzes un iezīmē jauna līmeņa saziņas iespēju iedzīvotājiem ar valsts pārvaldes iestādēm.

"Mēs esam ieviesuši mākslīgā intelekta risinājums, lai padarītu informācijas iegūšanu no valsts iestādēm daudz ērtāku un daudz efektīgāku. Šis projekts ir vēl viens solis, kas apliecina latviešu tautas spēju domāt ar skatu nākotnē, darboties radoši un izmantot uzkrāto pieredzi, lai radītu inovatīvus un sabiedrībai noderīgus pakalpojumus ne tikai pašreizējam brīdim, bet arī lūkojoties daudz, daudz tālākā perspektīvā," uzrunas noslēgumā akcentēja ministrs.