Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Ziemassvētku eglīti var cirst valsts mežā

"Katra meža īpašnieks var pieņemt lēmumu, vai atļaut iedzīvotājiem nocirst svētkiem eglīti. A/s Latvijas valsts meži (LVM) katru gadu no jauna pārvērtē situāciju un pieņem lēmumu. Arī šogad iedzīvotāji, gaidot Ziemassvētkus, var nocirst ģimenei vienu eglīti. Kas to zina, kā būs tālāk, jo, piemēram, Igaunijā eglīti var nocirst tikai par maksu. Nosūtot maksas SMS ar speciālu kodu, var saņemt atļauju eglītes nociršanai," Neatkarīgajai stāsta LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Tomēr pirms eglītes ciršanas ir jāievēro daži noteikumi. Kociņa celma caurmēram jābūt mazākam par 12 centimetriem, kas parasti atbilst 2 līdz 3 metrus garai eglei. Kategoriski aizliegts cirst jaunaudzēs, drīkst zāģēt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām.

Rīgai piederošajos mežos, kas ir apmēram 50 kilometru zonā ap galvaspilsētu, eglītes cirst nedrīkst. "Eglīšu ir maz, iedzīvotāju daudz, tāpēc SIA Rīgas meži un citu īpašnieku mežos eglītes nedrīkst cirst," Neatkarīgajai apstiprina Rīgas mežu sabiedrisko attiecību speciāliste Elga Zēģele. Administratīvais sods par neatļautu eglītes ciršanu mežos ir 50–500 latu.

"Valsts meži ir izkaisīti pa visu Latviju starp daudziem privātajiem, pašvaldību un citu īpašnieku mežiem, tāpēc, lai nerastos konflikti, aicinām pirms eglītes ciršanas vai zaru savākšanas pārliecināties, kam pieder mežs, visdrošāk – apjautājoties par to Latvijas valsts mežu mežsaimniecībās vai Valsts meža dienesta mežniecībās," skaidro T. Kotovičs.

LVM pieder 1,6 miljoni hektāru mežu, un vidēji katru gadu iesējas aptuveni 40 miljoni eglīšu.