Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Baltijas baleta festivālā - smeldze, kaislības un alkas

© Publicitātes

19. Starptautiskā Baltijas baleta festivālā 29.aprīlī Rīgas Kongresu namā uzstāsies Flamenko deju kompānija Jesus Carmona & Cia no Barselonas.

Jesus Carmona& Cia koncertuzvedumā „Melnais un Baltais” žilbinošā rampas gaismā demonstrēs kaislīgos flamenko ritmus, aizraujot skatītāju ne vien ar karstasinību dejā, bet arī ar smeldzīgu spāņu mūziku, kurā atspoguļosies dvēseles kaislības – īsts saldais ēdiens gardēžiem.

Kas ir «Melnais un Baltais»? Tas nav stāsts par mīlestību, tā nav traģēdija ar laimīgām vai nelaimīgām beigām, drīzāk - cilvēka būtības un emociju izzināšana, alkas pēc cīņas, kas izpaužas mūzikā un dejā. Tā ir optimisma un pesimisma izzināšana. Ceļojums caur dzīves tukšumu — Melno — dzīves piepildījumā — Baltajā. Būtībā izrāde «Melnais un Baltais» atspoguļo cilvēciskuma galējības, gan ievedot skatītāju gremdējošajā Negra — tukšumā, gan pārpildot ar Blanka - laimes izjūtu, paužot šīs emocijas aizraujošā un enerģijas pārpilnā dejas uzvedumā. Hesus Karmona par šo iestudējumu izteicies šādi: “Dzīve ir divu pīlāru līdzāspastāvēšana: pilnība un tukšums, kas savstarpējā mijiedarbībā rada izaugsmi un virzību. Flamenko ir emocijas, vedot mūs caur ilūzijām, sapņiem, ilgām un vēlmei cīnīties. „Melnais un Baltais” kā Iņ un Jaņ, kā sievišķais un vīrišķais, atspoguļojot pozitīvo un negatīvo, zaudējumu un piepildījumu. Melnais dod enerģiju, lai sevi realizētu, un, spītējot neveiksmēm, cīnītos par saviem sapņiem. Baltais raksturo maigumu un mieru, kas iegūts, rodot piepildījumu.”

Izrādes «Melnais un Baltais» solists un horeogrāfs Hesus Karmona uzskata, ka šīs galējības ir neatņemama cilvēka eksistences sastāvdaļa — no šūpuļa līdz kapam, un cer, ka lielākā daļa no mums šīs kategorijas spēj izvietot pareizā secībā. Hesus Karmonas uzdevums ir šo emociju duālismu paust skatītājam lieliskā, kaisles caurstrāvotā flameko uzvedumā «Melnais un Baltais».

Jesus Carmona & Cia kompānija ir desmit cilvēku trupa no kuriem pieci ir mūziķi, četras flamenko dejotājas un vadošais solists Hesus Karmona, kurš vienlaicīgi ir horeogrāfs un mākslinieciskais direktors. Hesus Karmona (Jesus Carmona) ir flamenko pašreizējā zvaigzne ne vien Spānijā, bet arī pasaulē. Hesus Karmona kopš 7 gadu vecuma apgūst flamenko dejas mākslu pie dažādiem speciālistiem kā Barbara Kasprovich, Rodolfo Castellanos, Ion Garnica un citi. H.Karmona ir ieguvis akadēmisko grādu Spāņu dejā un flamenko Barselonas dejas un teātra institūtā. Karmona ieguva galveno balvu XX Flamenko un Spāņu dejas konkursā 2011.gadā. Sešpadsmit gadu vecumā sāka savu profesionālo dejas karjeru Teatro Zorilla Barselonā.