Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā grib atgriezties pie vecā aprēķina

© F64

Pēc dažādu organizāciju rosinātā neilgā eksperimenta ar atkritumu apsaimniekošanas maksas noteikšanu Ekonomikas ministrija ir nākusi klajā ar to pašu veco regulējumu – kā maksas aprēķina kritēriju noteikt dzīvoklī deklarēto personu skaitu.

«Izmaiņas tiek rosinātas, ņemot vērā to, ka pēc pērnā gada septembrī veiktajām izmaiņām atkritumu apsaimniekošanas maksas noteikšanā daudziem dzīvokļu īpašniekiem, jo īpaši vientuļajiem pensionāriem, maksas apmērs palielinājies pat vairākas reizes,» skaidro Ekonomikas ministrijas pārstāve Elita Rubesa-Voravko. Tiesa, neviena no līdzšinējām atkritumu apsaimniekošanas maksām nav bijusi pilnīgi godīga, ja var izmantot tādu apzīmējumu.

Tieši tāpēc, ka bija sarežģīti konstatēt, vai dzīvoklī deklarēto personu skaits atbilst tur reāli dzīvojošajiem, ieviesa pašreizējo sistēmu – maksu par atkritumiem sadala solidāri uz visiem ēkas dzīvokļiem. Un nu vienādu summu maksā gan daudzbērnu ģimene, gan cilvēks, kurš dzīvo viens. Ekonomikas ministrijā atzīst, ka ne šī, ne arī gaidāmā aprēķinu kārtība neapmierinās visus, jo aizvien vēl deklarēto un faktiski dzīvojošo cilvēku skaits dzīvoklī atšķiras.

Tagad Ekonomikas ministrija sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta 2008. gada 9. decembra noteikumos nr. 1013 Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu, nosakot, ka maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un asenizāciju tiek aprēķināta šādi:

1) ja atsevišķais īpašums ir dzīvoklis – proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, sadalot summu, kas veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu īpašnieku vai nomnieku veikto maksājumu atskaitīšanas no dzīvojamās mājas kopējā maksājuma;

2) ja atsevišķais īpašums ir neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, maksa tiek noteikta atbilstoši līgumā noteiktajam, bet līdz līguma noslēgšanai – saskaņā ar atkritumu apsaimniekošanu regulējošajiem normatīvajiem aktiem.

Dzīvoklī deklarēto, nevis faktiski dzīvojošo personu skaits ir noteikts kā kritērijs tāpēc, ka dzīvojamās mājas pārvaldniekam nav iespējams pārliecināties par faktiski dzīvojošo personu skaitu.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2014/07/25/latvija-grib-atgriezties-pie-veca-aprekina