Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas bitēm briesmas nedraud

© f64

Pasaulē arvien biežāk izskan apgalvojumi par pieaugošo bišu mirstību - Amerikā un cituviet Eiropā šī parādība jau pieņem milzīgus apmērus. "Lai gan arī Latvijā ir bijuši gadi, piemēram, 2002. un 2003. gads, kad bojā ir aizgājuši 47 % no visām bišu saimēm, šobrīd mūsu valstī bišu mirstība ir krietni samazinājusies. Pērn bišu saimju kopējais skaits samazinājās vien par 7%,” tā par bišu mirstību stāsta Latvijas biškopības biedrības (LBB) vadītājs Armands Krauze.

Lai uzzinātu kā klājas pašmāju bitēm nra.lv sazinājās ar LBB valdes priekšsēdētāju Armandu Krauzi.

"Ziņas par masveida bišu izmiršanu pasaulē ir patiesas un iemesls tam ir vairāku faktoru kopums. Viens no iemesliem ir bišu slimības, piemēram ērcīte. Tāpat arī bitēm ļoti kaitē tas, ka tiek audzētas monokultūras, jo tas nozīmē, ka bitīte tiek uzlikta uz vienveidīgas barības diētas. Un galu galā nozīmīgs bišu mirstības faktors ir arī pesticīdi,” skaidro A. Krauze. „Tātad, situācija ir sekojoša, kamēr viens vai divi no šiem faktoriem nenoved pie bišu masveida izmiršanas, tad visi trīs sakombinēti kopā vēl ar sliktiem laika apstākļi ir ļoti bīstami. Amerikā situācija esot tik dramatiska, ka pat trūkstot bišu priekš apputeksnēšanas. Latvijā vēl nav tik ļauni, jo par laimi mums ir daudz mežu un bitēm ir pieejama daudzveidīga barība, tomēr ar pesticīdiem ir kā ir. LBB vēl aizvien tiesājas ar vienu dāņu lauksaimnieku, kurš izmantoja nelikumīgus pesticīdus un no tā cieta 400 bišu saimes,” uzsver A. Krauze.

Lai gan Latvijas bitēm briesmas nedraud, tomēr biškopju skaits samazinās. „Biškopja darbs vispār ir ļoti smags un atbildīgs, tapēc tādu, it sevišķi ārzemēs, paliek arvien mazāk un mazāk, kas arī noved pie bišu saimju samazināšanās, bet bites ir ļoti noderīgi kukaiņi, tās ne tikai dod mums medu, bet arī apputeksnē laukus,” informē A. Krauze. Tā pat arī biškopjiem ir jāsargā savas bites no lapsenēm. „Lapsenes ēd gan bišu medu, gan arī pašas bites, tādēļ šajā laikā, kad lapsenes ir savairojušās tik daudz, es ieteiktu visiem biškopjiem ieliet plastmasas pudelēs nedaudz ierūgušu sulu vai un novietot pa perimetru netālu no stropiem. Bites rūgtajā suslā nelīdīs, turpretim, lapsenes gan, un tas no lapseņu uzbrukumiem pasargās bites” noderīgu padomu sniedz A. Krauze.