Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Vasara ir beigusies, kļūs vēss un lietains

© F64

Pakāpeniski noslēdzas meteoroloģiskā vasara – 20.-21. augustā diennakts vidējā gaisa temperatūra gandrīz visā Latvijā bija zemāka par +15 grādiem, ko pieņemts uzskatīt par kritēriju meteoroloģiskās vasaras noslēgumam, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Nākamās nedēļas sākumā gaisa temperatūra pazemināsies, jo dienas būs mākoņainas, vējainas un lietainas – pirmdien un otrdien termometra stabiņš pieturēsies ap +14...+18 grādiem. Nedēļas otrajā pusē, kad starp mākoņiem vairāk uzspīdēs arī saule un vējš pierims, gaisa temperatūra būs līdzīga tai, kāda tiek novērota šajās dienās – naktīs ap +8...+13 grādiem, bet dienas laikā ap +17...+22 grādiem. Līdz ar to diennakts vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā būs zem +15 grādu atzīmes, vien piekrastes rajonos būs nedaudz siltāk, bet tas pateicoties siltajām naktīm, kad vējš pūš no akvatorijas puses, un termometra stabiņš nenoslīd zem +12...+15 grādiem.

Sestdien un svētdien vēl aizvien gaidāmi lietus mākoņi, kas veidojas pateicoties ciklonam virs Skandināvijas pussalas. Valdošie dienvidrietumu vēji veicina mitru gaisa masu ieplūšanu mūsu reģionā – gan virs siltajiem jūras un līča ūdeņiem, gan arī virs sauszemes veidojas gubu-lietus mākoņi, nesot īslaicīgu lietu, vietām arī pērkona negaisu. Sestdien tie skars visus Latvijas reģionus, bet svētdien galvenokārt Kurzemi, kā arī Vidzemes piekrastes rajonus.

Svētdien pēcpusdienā Latvijas dienvidu rajonus sasniegs jauna plaša nokrišņu zona, kas būs saistīta ar citu ciklonu, kurš no Eiropas dienvidaustrumiem virzīsies uz Latviju. Tādēļ pirmdiena būs nomākusies, gaidāms ilgstošs lietus, kas atsevišķos rajonos nesīs ievērojamu nokrišņu daudzumu, pastiprināsies vējš, brāzmās sasniedzot 15-17 m/s. Arī turpmākajās darba nedēļas dienās saglabāsies lietains laiks, tomēr nelīs ilgstoši, nokrišņu raksturs būs līdzīgs šajā nedēļā novērotajam – līs īslaicīgi, vairāk valsts rietumu rajonos, arī Vidzemē līča piekrastē.