Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pirmo personu dzīvi nosaka protokols

© Scanpix/AP

«Pirmajai lēdijai ir jāskūpstās tikai ar savu vīru. Viņa nedrīkst publiski skūpstīt citu vīrieti, ja nav oficiāli šķīrusies. Bet aizmukt no valsts – tas ir bērnišķīgi,» saka etiķetes un protokola pasniedzēja Aija Strautmane.

 Igauņi ir sašutuši, šo gadījumu apspriež kaimiņvalstu mediji, bet prezidents un viņa administrācija izvēlas klusēt.

Kādreizējā diplomāte A. Strautmane, komentējot Igaunijas pirmās lēdijas Evelīnas Ilvesas uzvedību, naktī publiski skūpstoties ar jaunu vīrieti, vispirms uzsver protokola ievērošanu. Pēc neslēptas maigošanās uz kāda restorāna terases (fotogrāfijas publicētas Igaunijas presē) Igaunijas valsts prezidenta Tomasa Hendriksa Ilvesa sieva Facebook ievietoja atvainošanos visiem, kurus viņas rīcība ir sāpinājusi, un steigšus aizbrauca no valsts, pēc pēdējās informācijas, uz ASV. Tāds ir Igaunijas prezidenta seksa skandāla pārstāsts īsumā.

A. Strautmane, kas bijusi diplomāte un tagad ir etiķetes un protokola pasniedzēja, norāda, ka, pirmkārt, pēc protokola, kas šādām personām ir pirmajā vietā, un tikai tad pēc etiķetes, augstām amatpersonām un viņu sievām ir jābūt ļoti uzmanīgiem un viņi nedrīkst atļauties darīt to, ko dara citi. Otrkārt, pirms aizbraukt no valsts, prezidenta kundzei vajadzēja noskaidrot un paskaidrot, ka/vai tā, iespējams, bijusi provokācija. Jo, piekritīsiet, šķiet dīvaini, ka prezidenta kundze naktī bez vīra atrodas restorānā, ciešā sakļāvienā dejo un skūpstās ar vīrieti, kurš nav Ilvess. «Bet, ja vainīga, tad tautas priekšā vajadzēja pateikt, ka ir vainīga, un atvainoties,» norāda eksperte. «Es gan nezinu, vai var teikt, ka Ilvesa kundze tādējādi apkaunotu nāciju. Tas ir jāvērtē katram atkarībā no savām patriotisma jūtām, bet ir protokols, kas attiecas uz pirmo lēdiju. Un protokols ir pārkāpts.»

Galu galā Amerikas prezidents Bils Klintons tomēr saņēmās publiskai grēku nožēlai, kaut arī ne uzreiz publiski atzina, ka ielaidies seksa dēkā ar Baltā nama praktikanti Moniku Levinsku. Viņš savā uzrunā Senātā atvainojās amerikāņu tautai par to, ka ilgstoši bija maldinājis cilvēkus, sakaru noliedzot. B. Klintons pat netika pirms laika izmests no prezidenta amata. M. Levinska amerikāņiem atvainojās vēl pēc gada, bet pagaidām nav dzirdēts, ka Ilvesa kundzes skūpstītājs, pēc tautības francūzis, būtu nācis klajā ar līdzīgu tekstu. Igaunijas pirmā lēdija atvainojās savā Facebook vietnē, bet ne aci pret aci ar tautu. Klusē arī prezidents un viņa administrācija.

A. Strautmane ar ironiju piebilst: ja Ilvesa kundze būtu pateikusi «palīdziet man, igauņu tauta, esmu iemīlējusies, bet vīrs nedod man šķiršanos», viņas rīcībai varbūt būtu daudz vairāk līdzjutēju. Taču tagad igauņi ir dusmīgi, šokēti un jūtas apkaunoti par to, ka valsts pirmā lēdija, kundze, kuru uztur nodokļu maksātāji, necienīgi izturas ne tikai pret savu vīru, bet arī pret tautu. Līdzīgu attieksmi saņēma arī Francijas prezidents Fransuā Olands, kad sāka krāpt savu oficiāli neapprecēto dzīvesbiedri ar citu sievieti.

Jāatgādina, ka Ilvesu ģimene, pirms par tādu pašreizējā sastāvā kļuva oficiāli, dzīvoja nereģistrētās attiecībās. Evelīna un Tomass Hendriks iepazinās, kad Ilvess bija ārlietu ministrs un bija precējies ar citu sievieti. Arī meita pašreizējam pirmajam pārim piedzima ārlaulības attiecībās. Vēlāk tagadējais Igaunijas prezidents oficiāli sakārtoja attiecības gan ar nu jau bijušo, gan pašreizējo sievu. Arī Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš apprecējās tikai neilgi pirms savas inaugurācijas, kaut gan pirms tam ar Daci Seisumu ilgstoši dzīvoja kopā un abiem ir dēls. A. Strautmane joprojām uzsver: «Jau toreiz teicu, ka nebija jāprecas! Nav jābūt precētam, lai būtu diplomāts Latvijā. Ja dzīvo ar vienu sievieti un tikai ar viņu apmeklē pasākumus, tad nav obligāti jāprecas.» Arī Somijas prezidente Tarja Halonena apprecējās pēc ilgstošas kopdzīves, bet Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite nav precējusies, pasākumus apmeklē viena, un visi to respektē. A. Strautmane norāda, ka pat tik augstu amatpersonu dzīvesbiedriem nav jābūt oficiāli pielaulātiem vienam otram, ja viņi izvēlējušies tādu kopdzīves modeli. «Gultā neviens protokolu neliek ievērot,» šerpi noskalda etiķetes eksperte. Cita lieta, ja uzsāktas attiecības, kamēr iepriekšējās nav ar godu pabeigtas vai amatpersona katru pasākumu apmeklē ar citu pavadoni.