Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: tūristiem Rīgā visvairāk patīk Vecrīga, Brīvības piemineklis un Nacionālā opera

© f64

Par Rīgas interesantāko piesaistes objektu 29% ārvalstu ceļotāju viennozīmīgi norāda Vecrīgu, tai seko Brīvības piemineklis ar 6,3% un Nacionalā opera – 4,3%, liecina Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja (RTAB) pētījums.

Kā nākamie populārākie apskates objekti tika norādīti Pēterbaznīca (3,9%) un Rīgas Doma katedrāle (3,7%). Starp interesantākajiem un saistošakajiem objektiem iekļauti tādi apskates objekti un vietas kā Latvijas Nacionālā Bibliotēka, Rīgas centrāltirgus, parki, Rīgas zooloģiskais dārzs, Alberta iela, baznīcas, Kalnciema kvartāls u.c.

„Nozīmīgs Rīgas apmeklējuma rezultāts ir arī pieredzes atbilstība gaidītajam, jo no tā lielā mērā ir atkarīga turpmākā ceļotāju patērētājuzvedība: iespējama atkārtota atgriešanās Rīgā, kā arī Rīgas kā ceļojuma galamērķa tālāk ieteikšana radiem, draugiem, paziņām. Pētījuma dati parāda, ka vairumam Rīgas viesu uzturēšanās laikā Rīgā pieredzētais ir atbildis ekspektācijām (53,5%), gandrīz puse (45,2%) respondentu pieredzēto Rīgā ir atzinuši par labāku nekā gaidīto. Pozītivi, ka tikai 1,4% jeb 25 respondenti Rīgas apmeklējumā ir vīlušies,“ skaidro RTAB valdes locekle Vita Jermoloviča.

Vispozitīvākā Rīgas apmeklējuma pieredze (‘labāk nekā gaidīts’) ir Nīderlandes (63%), Somijas (54%) un Beļģijas (50%) ceļotājiem, pilsētas viesu ar negatīvo pieredzi nav Igaunijas un Beļģijas respondentu vidū.

Pētījumā, lūdzot ar trim vārdiem raksturot Rīgu kā tūrisma vietu, ceļotājiem bija iespēja norādīt emocionālo ceļojuma uztveres aspektu. Absolūti dominējošais vārds bija „skaista“, ko pirmajā asociācijā vien norādīja 237 ceļotāji. Tam sekoja tādas asociācijas kā „jauka“, „kultūra“ un „vēsture“. Nozīmīgai daļai Rīga kā tūrisma vieta asociējas ar tās sirdi – Vecrīgu.