Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Daļa Latvijas pensionāru janvāra pensiju saņems šogad

© Inga Paparde

Daļa Latvijas pensionāru nākamā gada janvāra pensijas saņems jau šajā gadā, informē Labklājības ministrija (LM), kas veikusi izmaiņas, lai Jaungada brīvdienas neaizkavētu pensiju saņemšanu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) veiks finansējuma pārskaitīšanu uz Valsts kasi jau 2014. gada decembrī, tādējādi nodrošinot pensiju un pabalstu izmaksas nepārtrauktību 2015. gada janvārī. Tas nozīmē, ka pensiju saņēmēji, kuriem pensijas izmaksas datums ir 5. janvāris ar ieskaitīšanu klienta kontos, 2015. gada janvāra pensiju saņems jau šāgada decembrī. LM speciāliste Marika Kupče skaidro, ka šādas izmaiņas nepieciešamas, jo darba diena no piektdienas, 2015. gada 2. janvāra, ir pārcelta uz sestdienu, 2015. gada 10. janvāri. Tā rezultātā 2015. gada sākumā maksājumi uz Valsts kasi varēs sākties tikai 5. janvārī. Lai nodrošinātu šos pakalpojumus, VSAA 2014. gadā ir nepieciešams papildu finansējums 18,2 miljonu eiro. Šim mērķim LM novirzīs valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta naudas atlikumu. Vienlaikus LM pārdalīs budžeta līdzekļus 1,9 miljonu eiro, lai 2014. gadā varētu izmaksāt piemaksas pie pensijām politiski represētajiem cilvēkiem. To iespējams izdarīt, jo samazinājies prognozētais izdienas pensiju saņēmēju skaits par 449 cilvēkiem mēnesī. Savukārt plānotais politiski represēto cilvēku skaits pieaudzis par 264 cilvēkiem mēnesī, kā arī par 8,8 eiro vidēji mēnesī palielinājies piemaksu vidējais apmērs.

Vidējais pensijas apmērs valstī pašlaik ir 263 eiro, taču vidējā vecuma pensija ir nedaudz lielāka – gandrīz 280 eiro, bet izdienas – 352 eiro. Vismazākās ir apgādnieka zaudējuma un invaliditātes pensijas. Lielākais pensiju saņēmēju īpatsvars saņem pensiju 230–240 eiro, liecina VSAA dati par pensiju izmaksu šāgada septembrī. Salīdzinājumā ar pērno gadu pieaudzis pensiju līdz 71 eiro saņēmēju skaits.