Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Āfrikas cūku mēra vīrusu Latvijā atrod no Baltkrievijas ievestās desās

© F64

Baltkrievijā līdz šim nav nekādu oficiālu ziņu par Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījumiem. Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori, veicot pārbaudi uz robežas konfiscētajos gaļas produktos no Baltkrievijas, ir atklājuši Āfrikas cūku mēra vīrusu, informē lsm.lv

Lai gan šobrīd nav tādu pārbaužu rezultātu, kas apliecinātu, ka inficētie gaļas produkti spēj pārnēsāt slimību, tomēr šī ziņa atbildīgajiem dienestiem liek pastiprināti kontrolēt, lai gaļas produkti no Baltkrievijas un Krievijas netiktu ievesti Latvijā.

Silenes robežkotroles punktā muitnieki veicot pārbaudi ikmēnesi konfiscē vidēji 800 kilogramus gaļas produktus, kurus mēģina no Baltkrievijas ievest Latvijā. Konfiscētajām desām ir veikta pārbaude un tā atklāja nepatīkamu ainu. „Uz pagājušo nedēļu tika noņemti 20 paraugi, no kuriem zinātniskais institūts „Bior” ir konstatējis sešos paraugos Āfrikas cūka mēra vīrusa DNS (..) Šī DNS klātbūtne norāda to, ka cūkas ir bijušas slimas,” secina PVD Dienvidlatgales pārvaldes vecākais inspektors Dzintars Juškus.

Kopš iestāšanās ES, no trešajām valstīm nedrīkst ievest gaļas un piena produktus. Tomēr Latvijā, konstatējot Āfrikas cūku mēri, robežšķērsotāju bagāža no Baltkrievijas un Krievijas tiek īpaši pārbaudīta.

„Primāri cilvēki jau ved, lai izlietotu to ceļā. Protams, ka risks ir milzīgs, jo tie iepakojumi, kas ir inficēti (..) tas tiek izmest vēlāk grāvmalē, un meža dzīvnieki to izplata,” norāda Silenes muitas kontroles posteņa virsuzraugs Jānis Dievapēds.

Simtprocentīgas pārliecības, ka meža dzīvniekiem apēdot inficētu gaļu, tādā veidā tiek pārnests vīruss, Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem gan nav. „Tur jau ir tas risks, ka mēs nezinām vai šīs desas var izraisīt saslimšanu vai nevar. Ņemot vērā vasaras pieredzi, kad mums bija saslimšana mājas cūkām, daudzās saimniecībās kā vienu no inficēšanās ceļiem atklājām to, ka cilvēki braukā uz Baltkrieviju, droši vien kaut ko atved. Un, iespējams, kaut kas tika arī mājas cūkās, to grūti tagad pierādīt,” saka Pārtikas un veterinārās dienesta Dienvidlatgales pārvaldes vecākais inspektors Dzintars Juškus.

Mājas cūkām kopš augusta beigām Āfrikas cūku mēra vīruss Latgalē nav konstatēts, tomēr šajā nedēļā mednieki Dagdas novada Asūnes pagastā uzgāja trīs beigtas meža cūkas, kuras bija slimas. Slimības veiksmīgai apkarošanai traucē arī tas, ka Baltkrievijā oficiāli nav problēmu ar Āfrikas cūku mēri – līdz ar to starp abām valstīm nepastāv atbildīgo institūciju sadarbība.