Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Atminas Antānes darbības Rīgas brīvostas valdē

© f64

Izčākstējušās Reformu partijas valdes locekle Inga Antāne, strādājot Rīgas brīvostas valdē, uzkurinājusi skandālus saistībā ar velkoņu floti un Valsts kontroles pārmetumiem, vēlējusies panākt vairāku brīvostas pārvaldes amatpersonu atbrīvošanu no amatiem – politiķes darbību brīvostas valdes locekles amatā atminējās Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Lai noskaidrotu detaļas par I. Antānes valsts amatpersonas deklarācijā uzrādītajiem 4500 eiro ieņēmumiem no ar Rīgas ostu konkurējošās Ventspils ostas uzņēmēju, Ventspils mēra Aivara Lemberga oponentu dibinātās sabiedriskās organizācijas Baltijas asociācija transports un loģistika (BATL), Neatkarīgā aptaujāja Rīgas brīvostas vadību, vaicājot, vai tā nav manījusi interešu konflikta pazīmes, I. Antānei darbojoties Rīgas brīvostas valdes locekles amatā no 2012. gada februāra līdz 2014. gada aprīlim.

A. Ameriks neslēpa, ka brīvostas pārvaldes vadībai radušās bažas par valdes locekles I. Antānes aktivitāšu iemesliem «saistībā ar viņas iepriekšējo praksi advokātu birojā Triniti. Tas, iespējams, atsaucās uz viņas attieksmi pret tolaik aktuālajiem jautājumiem par velkoņu floti. Cik sapratu, Antānes kundze bija arī autore ar Valsts kontroli saistītajām pārbaudes lietām, kad kontrolēšanai tika nosūtīti nepārbaudīti fakti. Viņa nebija tendēta uz ostas attīstību, bet gan uz blakšu meklēšanu apkārtējos. Viņa iedibināja kārtību, ka pirms brīvostas valdes sēdēm valsts pārstāvji tiekas atsevišķi, lai veidotu savu viedokli vēl pirms valdes sēdes, savukārt valdes sēdē no valsts pārstāvjiem jau izskanēja tikai secinājumi. Viņas sasaiste ar advokātu biroju visu laiku bija acīmredzama.»

Brīvostas valdes priekšsēdētājs atminējās, ka I. Antāne, strādājot valdē, izvirzījusi pretenzijas ne tikai pret ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu, bet arī pret brīvostas pārvaldes juridisko dienestu un daudzām citām zemāka līmeņa amatpersonām. «Bet tā jau ir vēsture. Antāne šobrīd ir nonākusi tur, kur nonāk visi politiķi, kuri kļūst par savu ambīciju vergiem. Viņa savu sodu ir saņēmusi. Dzīve visu noliek savās vietās. Viņa vairs nav politikā un arī nebūs,» prognozēja A. Ameriks.

Daudz piesardzīgāk ar brīvostas pārvaldes analītiķa Mārtiņa Škapara starpniecību izteicās Rīgas brīvostas pārvaldnieks L. Loginovs. Viņš neatminējās, ka I. Antāne būtu informējusi brīvostas valdi par to, ka paralēli strādā BATL. L. Loginovs arī noliedza, ka laikā, kad Rīgas brīvostas valdes locekļa amatu ieņēma I. Antāne, būtu konstatēta konfidenciālas komercinformācijas noplūde.

Runājot par iespējamo interešu konfliktu saistībā ar I. Antānes saņemto atalgojumu no BATL, L. Loginovs norādīja: «Būtu nekorekti no Rīgas brīvostas pārvaldes puses izdarīt spekulatīvus pieņēmumus par I. Antānes vēlmi aizstāvēt nevis Rīgas brīvostas, bet gan Ventspils brīvostas vai konkrētu Ventspils tranzīta uzņēmēju intereses. Ņemot vērā, ka KNAB nav konstatējis šo darbību (domāta I. Antānes darbība sabiedriskajā organizācijā) nesaderību ar likumu, situācija jāatzīst par normālu.»

Jāatgādina, ka jau 2012. gada februārī, kad I. Antāne kandidēja uz Rīgas brīvostas valdes locekles amatu, raisījās diskusijas par viņas iespējamo interešu konfliktu. Viņas pārstāvētais advokātu birojs Triniti Rīgas brīvostas pārvaldes izsludinātajā konkursā pārstāvēja Vācijas uzņēmumu Jozef Mobius Bau-Aktiengesellschaft, kurš cīnījās par daudzu miljonu vērto infrastruktūras attīstības projektu Krievu salā. 2013. gadā I. Antāne bija viena no tām, kura visaktīvāk komentēja dažādos Valsts kontroles un Rīgas brīvostas pārvaldes viedokļus par brīvostas saimniecisko darbību. To, ka I. Antāne ar savu aktīvo darbību kolēģos bija izraisījusi pamatīgas negatīvas emocijas, liecina Rīgas mēra Nila Ušakova cietsirdīgais žests 2013. gada 8. martā. Kā ik gadu šajā dienā, Rīgas mērs apsveica sievietes. Dāvanas – konfekšu kārbu Serenāde un ziedu pušķi – saņēma pat N. Ušakova kaismīgās oponentes Sarmīte Ēlerte un Baiba Broka, taču I. Antāni mērs apgāja ar līkumu, un ostas valdes locekle tā arī palika bešā.