Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Seksīgā cīņa par Vērmanes dārzu

© f64

Karojošie geji un radikālie heteroseksuāļi skaita dienas, stundas un minūtes līdz Eiropas seksa festivāla Europride 2015 sākumam, kad varēs Rīgas ielās sludināt pārliecību – kā un ar ko ir pareizāk gulēt. Šobrīd abu spārnu pārstāvji vairāk norūpējušies par pasākumu norises vietas rezervēšanu, un galvenā cīņas arēna ir Vērmanes dārzs.

Abām pusēm ir spēcīga aizmugure. Geji lielās ar ietekmīgiem sabiedrotajiem diplomātiskajā korpusā. Europride 2015 nozīmīgākais sponsors (zelta partneris) ir Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība Latvijā, un tai pakaļ gribot negribot nāksies taisīties arī citu valstu diplomātiem. Tas nozīmē, ka praids būs Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē neatņemama sastāvdaļa, kaut gan oficiāli tas joprojām netiek atzīts.

Karojošajiem heteroseksuāļiem talkā nākšot konservatīvie bērnu tiesību aizstāvji un reliģiskās organizācijas. Ierasti sarežģītā situācijā nonākusi Rīgas dome, kurai saskaņā ar likumu jānodrošina pulcēšanās un biedrošanās brīvība visiem, kas to vēlas, bet vienlaikus jānovērš konflikti un, nedod dievs, vēl kautiņi. Rīgā notikušo praidu vēsturē ir pat mētāšanās ar akmeņiem un festivāla organizatoru logu dauzīšana, bet tik liels festivāls, kā plānots šajā gadā, pie mums vēl nebūs piedzīvots. Seksa dīvaiņu gājienā pa ielām 20. jūnijā piedalīsies 2000 dalībnieku no dažādām valstīm, un demonstrācijas noslēgums ar parādi iecerēts Vērmanes dārzā. Par pašvaldībā pieteiktā pasākuma mērķi uzrādīts: veicināt sabiedrības izpratni par dažādību, seksualitāti, dzimumu identitāti; informēt par dažādu grupu cilvēku tiesisko stāvokli Latvijā; pieprasīt grozījumus normatīvajos aktos, kas nodrošinātu visiem vienlīdzīgas tiesības. Pieteikuma noslēgumā pieminēta arī jautrības sadaļa ar mērķi «svinēt daudzveidību un demokrātiju».

Vērmanes dārzā tas viss notiks, ja vien par pirmajiem uz tiesībām sludināt savu pārliecību šajā vietā Rīgas centrā vietā netiks atzīti tradicionāli guļošie, kas apņēmušies nepieļaut seksa festivāla norisi, un viņi ar rezervāciju patiešām pasteigušies pirmie. Jautājums tikai, vai šī rezervācija tiks atzīta par derīgu. Pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis stāsta, ka Tieslietu ministrijai lūgts skaidrot, kā pareizi noteikt prioritāro kārtību, kādā apmierināmas pulcēties un biedroties kārotāju vēlmes. Likums aizliedz ar jaunu pasākumu traucēt iepriekš pieteiktu pasākumu. Taču ko darīt, ja iepriekš pieteikts pasākums, kura vienīgais mērķis ir nepieļaut otra pasākuma norisi? Tieši šādi ir rīkojusies biedrība Antiglobālisti – mazpazīstamas politiskas partijas Suverenitāte publiskā seja. Viņi Vērmanes dārzu pieprasījuši sapulcei, gājienam un piketam, kas ilgtu no 13. līdz 21. jūnijam katru dienu no deviņiem rītā līdz deviņiem vakarā. Turklāt pieteiktais pasākuma mērķis klaji provocē: popularizēt smēķēšanu, alkohola lietošanu, neveselīgu pārtiku un dzīvesveidu, seksuālas novirzes un perversijas. Partijas priekšsēdis Andris Orols atzīst, ka vienīgais šādas ampelēšanās mērķis ir publicitāte un pēc pieteikuma noraidīšanas tas tiks pārformulēts, piemēram, «par tikumīgu dzīvesveidu». Taču rindā uz Vērmanes dārzu viņi tāpat būs pirmie. Drošs paliek bailīgs, pieteikts arī gājiens un pikets starp Vanšu un Akmens tiltiem 20. un 21. jūnijā dienas garumā. Mērķis – ģimenes vērtību popularizēšana.

Vienīgā priekšrocība homoseksuāļiem, ja neskaita diplomātisko atbalstu, ir ievērojamais dalībnieku skaits. Heteroseksuāļi uz tik ilgu perfomēšanas laiku pieteikuši vien 50 cilvēku. Arī to pašvaldība varētu ņemt vērā, saskaņojot pasākumus – 2000 pret pussimtu. Taču līdz galīgajam lēmumam vēl ir laiks, turklāt pilsēta vēl konsultēsies ar drošības iestādēm.