Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

ACULIECINIEKS: Meža izsaimniekošana Gaujas Nacionālajā parkā turpinās

© Ainārs Amantovs

Portāla nra.lv rīcībā nonākušas pārsteidzošas bildes no Gaujas Nacionālā parka (GNP) dabas lieguma zonā notiekošās haotiskās „citas cirtes”.

„Nezinātāji beidzot var aizbraukt pieredzes apmaiņā uz Raiskuma pusi un palūkot, kāda tad ir šī „cita cirte biotopu aizsardzībai un saglabāšanai”,” savu viedokli par GNP veiktajām manipulācijām pauž Priekuļu novada mežzinis Ainārs Amantovs, kurš par mežā notiekošo ir sašutis. „Pašlaik mežizstrāde veikta ar vidējo intensitāti vismaz 50 m3 no 1 ha, papildus vēl tiek nozāģēti koki 3 metru augstumā, vēl tiek nozāģēti koki visā garumā, kas atstāti turpat cirsmā. Bez visa tā, vēl tiek nomizoti koki, kas paredzēti nokalšanai. Skats tiešām ir „interesants”. Normālos apstākļos tur noteikti būtu jāraksta meža apsaimniekošanas pārkāpuma protokols. Pastaigājot pa vietām, kur šis eksperiments jau ir veikts, palūkojot, kā tagad izskatās mežs, zinot likumsakarības, kas tiek mācītas jau mežsaimniecības pamatos, var iztēloties to skatu, kā tur izskatīsies pēc gadiem desmit, divdesmit. Jāpiebilst, ka šis eksperiments tiek veikts vienlaidus aptuveni 250 ha platībā!!! Šeit neviena „Latvijas valsts mežu” „blokcirte” nestāv līdzās... Ceru, ka Dabas aizsardzības pārvaldes vadība tomēr nav atgriezusies arī pie domas par meža dedzināšanu!” savu cerību izsaka A. Amantovs.

Pilno A. Amntova viedokli var lasīt adresē: http://nra.lv/viedokli/ainars-amantovs/135768-dabas-aizsardziba-dabas-aizsardzibas-parvaldes-stila-jeb-kas-te-notiek.htm