Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Vīru mīlai prasa juridisku pastiprinājumu

Latvijas attīstībai līderis Juris Pūce © F64

Rūpēs par viendzimuma partnerattiecību legalizāciju stafeti no alkohola nežēlastībā kritušā Vienotības eksbiedra Veiko Spolīša pārņēmis Saeimā neievēlētais Latvijas attīstībai līderis Juris Pūce. Portālā manabalss.lv strauji pildās iniciatīvas iesniegšanai Saeimā nepieciešamo balsu skaits. Vakar pusdienlaikā par kopdzīves likuma pieņemšanu bija parakstījušies 2777 cilvēki.

Jaunais piedāvājums ir acīmredzami kvalitatīvāks nekā Saeimā šogad jau izbrāķētais Spolīša risinājums. Viņš, jāatgādina, «partnerattiecību legalizācijai» gribēja izmantot Civillikumu, nosakot, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kurai ir tādas pašas funkcijas kā laulībai, tikai tā nav noslēdzama dievnamos un nav iespējama līdz 18 gadu sasniegšanai. Lai nesaputrotu Civillikuma numerāciju, tika piedāvāts atjaunot 40. pantu, kam ar partnerattiecībām vispār nebija nekāda sakara: «Pirms laulāšanas notiek izsludināšana.» Saeimas Juridiskā komisija konstatēja, ka Civillikuma grozījumu izskatīšanas gaitā priekšlikums iesniegts novēloti, neatbilst likuma nodaļai un skar pantu, kas no likuma jau izslēgts. Vienvārdsakot – ir juridiski nekvalitatīvi izstrādāts.

Juris Pūce iet citu ceļu, sacerot speciālu Kopdzīves likuma projektu – precīzāk, tas ir igauņu likuma pārcēlums latviešu mēlē.

Arī tajā homoseksuāļi burtiski nav pieminēti un runa ir par «divām fiziskām personām», kuru dzimums netiek precizēts. Kā zināms, vīrietis un sieviete var svinīgi salaulāties baznīcā, var bez dižām ceremonijām reģistrēties dzimtsarakstu nodaļā, kamēr viena dzimuma pārstāvji ne. Tāpēc tieši homoseksuāļi ir visvairāk ieinteresēti šāda likuma pieņemšanā, un Pūces iniciatīva pašlaik aktīvi tiek reklamēta geju portālos. Tomēr, tāpat kā iepriekš Spolītis, arī Pūce Neatkarīgajai noliedz, ka šis likumprojekts būtu rakstīts homoseksuāļiem: «Visiem ir skaidrs, ka tas ir domāts visiem.» Bet arī nez kādēļ tas jānoprot no likumprojekta teksta zemteksta.

Kopdzīves līguma noslēgšanas procedūru likumprojekta autori gribētu uzticēt notāriem. Taču Zvērinātu notāru padome jau iepriekš paudusi šaubas par speciāla partnerattiecību likuma lietderību. Padomes rīkotājdirektore Vija Piziča stāstīja, ka jau šobrīd cilvēki risina savas attiecības ar līgumu, dāvinājumu un testamentu palīdzību un pušu dzimumam te nav nekādas nozīmes: «Izslēdzot emocijas, problēmu šai jautājumā nav nekādu.» Arī bērnu adoptēšanu Pūces likumprojekts homoseksuāļiem neatļauj. Šī procedūra tāpat notiktu Civillikuma 166. panta kārtībā, un «personas, kas savā starpā neatrodas laulībā, nevar adoptēt vienu un to pašu bērnu». Saskaņā ar Satversmes 110. pantu laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti.

Vīru mīlas un attiecību juridiska pastiprināšana no likumdevēja tiek pieprasīta jau gadiem ilgi un ar zināmu periodiskumu. Arī 2011. gadā biedrība Mozaīka apspriešanai piedāvāja Reģistrēto partnerattiecību likumprojektu un vairāk nekā 20 saistītu likumu grozīšanu. Taču valdošā koalīcija izbrāķēja ieceri toreiz un, saskaņā ar aģentūras LETA veikto partiju frakciju līderu aptauju, plāno tāpat rīkoties arī tagad.

Kas grib un drīkst precēties, lai precas. Kas baidās vai nedrīkst – lai iet pie notāra, slēdz līgumus un izsniedz pilnvaras.