Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Venēcijas biennālei iepako arhitektūras domu

Ilustratīvs foto © F64

Arhitekti jau sāk gatavoties nozares vērienīgākajam un prestižākajam saietam pasaulē – Venēcijas arhitektūras biennālei.

Kā jau nosaukums rāda, tā notiek reizi divos gados. Šobrīd noslēgumam tuvojas konkurss par Latvijas ekspozīcijas iekārtošanu, lai nākamgad pasaulei parādītu Latvijas arhitektūras domu. Izskatās, ka to darīsim kopā ar lietuviešiem un igauņiem, tādējādi dalot gan izmaksas, gan ideju par Trīs valstu paviljonu. To Kultūras ministrijas žūrijai piedāvājuši Niklāvs Paegle, Kārlis Bērziņš, Dagnija Smilga, Laila Zariņa, Jurga Daubaraite, Ona Lozuraitīte, Johans Tali un Jons Žakausks. Vēl gan gaidāma otrā kārta, kurā tiks noskaidrots, vai piedāvājums no Latvijas puses iekļaujas 90 000 eiro, kas atvēlēti ekspozīcijas koncepcijas izstrādei, realizācijai un norisei. Vēl 58 000 būs nepieciešami ekspozīcijas platības nomas izdevumiem izstādes norises vietā Venēcijas Arsenālā.

Te jāpaskaidro, ka arhitektūras biennāles plānotie izdevumi ir nesalīdzināmi mazāki par tiem, ko Latvija neveiksmīgi šķiedusi citam mārketinga pasākumam Itālijā – izstādei EXPO, kas pašlaik turpinās Milānā bez Latvijas līdzdalības. Arhitekti negrasās par milzu naudu būvēt milzu paviljonu, ko pēc izstādes nav kur likt.

Latvijas Arhitektu savienības padomes pārstāve Elīna Rožulapa skaidro, ka biennāles mērķis nav kādam kaut ko ietirgot. Šis esot konceptuālas domāšanas un ideju apmaiņas pasākums – tādas kā arhitektu olimpiskās spēles. Bizness tas esot vienīgi Venēcijai, kur biennāles laikā sabrauc arhitekti un citi interesenti patiešām no visas pasaules. Šis nozarei ir ļoti svarīgs un prestižs pasākums, tāpēc arī Kultūras ministrija līdzfinansē mūsu profesionāļu piedalīšanos. Vai vienā ekspozīcijā būs apvienota visu trīs Baltijas valstu doma par telpas apbūvi, pagaidām vēl ir ar jautājuma zīmi. Lietuvas konkursā Trīs valstu paviljons jau ir uzvarējis. Latvijā vēl notiks otrā kārta, bet Igaunijā pieteikumu iesniegšana turpināsies līdz augusta beigām. Lai gan Baltijas valstu sadarbība teju visās jomās rit kā pa celmiem, arhitektūra ir pozitīvs izņēmums. Elīna Rožulapa stāsta, ka arī līdz šim Baltijas valstu arhitekti spējuši vienoties kopīgos pasākumos un tostarp izstādēs.

Kā vēsta Kultūras ministrija, Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada, un 2016. gadā būs mūsu valsts septītā dalības reize.