Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Samanta Tīna, Lauris Dzelzītis un Jānis Traubergs kļuvuši par Spēka dienas vēstnešiem

© f64

Trīs sabiedrībā zināmi cilvēki – dziedātāja Samanta Tīna, aktieris Lauris Dzelzītis un LNT sporta žurnālists Jānis Traubergs – ir pieņēmuši izaicinājumu trenēties pievilkties pie stieņa, lai ikgadējā Spēka dienā 12. septembrī pierādītu, ka ikviens var piedalīties un uzlabot savu rezultātu.

Treniņi notiek pēc ielu vingrotāju sastādītas programmas, kurā paredzēti trīs līmeņi – iesācējiem, kuru mērķis ir pievilkties 1-3 reizes, pieredzējušiem sportotājiem, kuri vēlas pievilkties līdz 12 reizēm, un attīstītiem atlētiem, kuri tēmē uz 15 un vairāk pievilkšanās reizēm.

„Daudzie koncerti un mēģinājumi prasa uzturēt sevi formā, tāpēc regulāri apmeklēju sporta zāli, tomēr pievilkšanās pie stieņa man ir kas jauns un nepierasts. Tāpēc arī pašai ir interesanti sevi pārbaudīt, vai dažu nedēļu laikā varēšu uztrenēties pievilkties kaut pāris reižu. Pirmie treniņi ir pietiekami intensīvi – nākamajā dienā ir grūtāk izkāpt no gultas, tomēr visu trenera prasīto varu izpildīt. Acīmredzot ir taisnība, ka, regulāri gatavojoties, uztrenēt pievilkšanos var teju ikviens. Ceru, ka arī citi sekos manam piemēram,” saka Samanta, kura trenēsies pēc 1.līmeņa treniņprogrammas.

Laurim Dzelzītim ir lielāka pieredze, jo viņš piedalījās arī pagājušā gada Spēka dienā, kad pievilkās astoņas reizes.

„Šā gada mērķis ir daudz ambiciozāks – 15 reižu! Treneris gan brīdina, ka to ir ļoti grūti izdarīt, pat cilvēkiem ar pietiekami augstu fiziskās sagatavotības līmeni. Pirmais treniņš parādīja, ka esmu nedaudz ierūsējis, tāpēc nobriestu intensīvam sagatavošanās posmam. Ļoti noderīgi ir izmantot ielu vingrotāju sastādīto treniņprogrammu, jo tad gatavošanās norit daudz efektīvāk,” atzīst Lauris.

LNT žurnālists Jānis Traubergs Spēka diena piedalīsies pirmo reizi. Par sportu viņš ne tikai stāsta ziņās, bet arī pats sevi fiziski attīsta un var lepoties ar kultūrista cienīgu augumu. Viņa mērķis ir sacensties ar Lauri un pievilkties 15 reizes.

“Lieli muskuļi vēl nenozīmē, ka pievilkšanās pie stieņa būtu pilnīgs sīkums. Šis ir it kā vienkāršs vingrojums, tomēr prasa noteiktus tehniskos paņēmienus, lai spēks tiktu racionāli izmantots un pievilkties varētu pēc iespējas vairāk reižu.”

Spēka dienas sagatavošanās programmu izstrādājis ielu vingrotāju treneris Kārlis Erlats, kurš nu jau vairākus gadus vismaz trīs reizes nedēļā ar saviem domubiedriem tiekas kādā no skolu sporta laukumiem, lai ļoti vienkāršos un draudzīgos apstākļos trenētu savu fizisko izturību.

“Tiem, kuri tikai sāk trenēties pievilkties, svarīgi nesasteigt procesu, jo tā visu padarīs tikai grūtāku. Pirmajās treniņu reizēs pilnīgi pietiks ar vienkāršu karāšanos stienī, un tikai tad pamazām jāmēģina tikt uz augšu. Svarīgākais ir nevis treniņu smagums, bet regularitāte. Tādā veidā ikviens var sasniegt labākus rezultātus,” saka Kārlis.

Visi ir aicināti gatavoties pēc ielu vingrotāju sagatavotās treniņprogrammas, lai Spēka dienā 12. septembrī varētu doties uz kādu no 80 Spēka punktiem visā Latvijā un pievilkties pie stieņa kaut vienu reizi. Tiesneši apkopos visus rezultātus, kuriem būs arī globāla nozīme, jo Latvijā izveidotā Spēka diena jau otro reizi notiks visā pasaulē. Pērn Latvija bija ārpus konkurences, bet šogad līdera godu būs daudz grūtāk nosargāt, jo ārzemēs sacensības tiek organizētas ar krietni plašāku vērienu. Nāc pievilkties un parādi Latvijas spēku pasaulei!

Spēka dienas treniņprogramma ir atrodama www.spekadiena.lv