Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Zinātnieku naktī pētīs gaismu

Zinātnieku nakts 2015 piedāvās dažādas aktivitātes gan bērniem, gan pieaugušajiem © Latvijas Universitātes Preses centrs

Šovakar, 25. septembrī, visā Latvijā notiek Zinātnieku nakts. Interesentiem būs iespēja apmeklēt Latvijas pētniecības iestādes, kuras ikdienā apmeklētājiem ir slēgtas.

«Pastāv viedoklis, ka zinātnieks ir dīvains cilvēks, kurš visu savu laiku pavada laboratorijā. Tāpēc šis pasākums dod zinātnes pārstāvjiem parādīt sabiedrībai savu darba vidi un prezentēt paveikto. Ikdienā pētnieciskās iestādes ir slēgtas apmeklētājiem, bet Zinātnieku naktī tās ir atvērtas apskatei,» stāsta Latvijas Universitātes (LU) projektu vadītāja Ligita Liepiņa. Ikgadējo pasākumu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem.

Šā gada Zinātnieku nakts veltīta ANO Starptautiskajam gaismas un gaismas tehnoloģiju gadam. Deviņās Latvijas pilsētās – Rīgā, Salaspilī, Jelgavā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Ventspilī, Cēsīs un Valmierā – būs iespējams izzināt gaismas nozīmību dabā un tās izmanošanu zinātnē. Pāsākumi organizēti, lai ikviens varētu atrast sev ko interesējošu. Bērniem būs iespēja piedalīties darbnīcās, savukārt pieaugušie par gaismas tematiku runās literatūrā.

Daugavpilī norisināsies Zinātnes festivāls, savukārt Nacionālā Botāniskā dārza oranžērijā Salaspilī būs vērojams gaismas šovs. Rīgā LU Fizikas un matemātikas fakultātes zinātnieki veiks eksperimentus ar lāzeriem. Acs uzbūve un tās reakcija uz gaismu tiks pētīta Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Savukārt Latvijas Nacionālajā bibliotēkā gaisma un tumsa satiksies dzejas lasījumos, anekdotēs un tautasdziesmās. Zinātnieku nakts Eiropā norisinās desmito gadu, piedaloties vairā nekā 200 pilsētām. Pasākumi sākas pēc sešiem vakarā un turpināsies līdz pat pusnaktij. Zinātnieku nakts Eiropā pulcē ap vienu miljonu cilvēku. Latvijā piedalās ap pieciem tūkstošiem interesentu, un viņu skaits ik gadu pieaug.