Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās; tas viss "Zinātnieku naktī 2023"

© pixabay.com

Nākamnedēļ, 29.septembrī, vairāk nekā 20 Latvijas zinātniskajās institūcijās - augstskolās, universitātēs un zinātniskajos institūtos - norisināsies pasākums "Zinātnieku nakts 2023", piedāvājot plašu bezmaksas pasākumu un aktivitāšu programmu dažādās zinātnes nozarēs, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Interesenti varēs arī tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās.

Pasākums "Zinātnieku nakts" Latvijā notiek Eiropas Komisijas iniciētā pasākuma "Eiropas Zinātnieku nakts" laikā katru gadu septembra pēdējā piektdienā. Tā mērķis ir tuvināt zinātnisko pētniecību sabiedrībai, veicinot īpaši jauniešu interesi par zinātni un tās lomu cilvēka ikdienas dzīvē.

Rīgā plašu programmu piedāvās Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Biznesa augstskola "Turība", Transporta un sakaru institūts, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts, Agroresursu un ekonomikas institūts, Daugavpils Universitātes aģentūra "Latvijas Hidroekoloģijas institūts", Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Elektronikas un datorzinātņu institūts, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR", bet Pierīgā - Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava".

Kurzemē daudzveidīgas aktivitātes nodrošinās Liepājas Universitāte, Zinātnes un izglītības inovāciju centrs , Ventspils Digitālais centrs, tai skaitā Zinātnes centrs VIZIUM, Ventspils Augstskola un Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs, kā arī būs iespējams viesoties Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijā Papē un Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrā.

Zemgalē savas durvis vērs Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un Dārzkopības institūts, Vidzemē - Kosmosa izziņas centrs, Vidzemes Augstskola, kā arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Zemkopības institūts. Savukārt Latgali pārstāvēs Daugavpils Universitāte.

Pēc IZM aplēsēm, pasākums ik gadu pulcē vairāk nekā 1,5 miljonus apmeklētāju visā Eiropā.