Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Grigule: Latvijai nepieciešams piedalīties ''Astanas Expo 2017"

© F64

Ja Latvija arī turpmāk vēlas sadarboties ar Kazahstānu un nodrošināt savas intereses reģionā, tai ir jāpiedalās ''Astanas Expo 2017", šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Iveta Grigule (ZZS), tādējādi nonākot pretrunās ar savas partijas biedres, ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) viedokli.

Grigule, kura ir priekšsēdētāja delegācijai Eiropas Savienības (ES) un Kazahstānas, ES un Kirgizstānas, ES un Uzbekistānas, ES un Tadžikistānas parlamentārās sadarbības komitejās, kā arī attiecībām ar Turkmenistānu un Mongoliju, uzskata, ka Latvija sava tēla popularizēšanai nevar tikai "sūtīt e-pastus un dalīties ar bildēm sociālajos tīklos".

"Mums ir ar ko padalīties un pastāstīt, tostarp atjaunojamās enerģētikas jomā," uzskata Grigule. Viņa pauda uzskatu, ka Latvijai paviljonam nav nepieciešami "koka ozoli", bet gan kvalitatīvs saturs. "Pirms divām nedēļām viesojos Kazahstānā, runāju ar "Astanas Expo 2017" pārstāvjiem un viņi atzina, ka pilsētiņa faktiski ir jau pabeigta, ir ēkas un viesnīcas. Viņi ļoti priecāsies, ja Latvija piedalīsies, jo šobrīd tāda doma, ka Latvija izstādē nebūs pārstāvēta, nemaz netiek pieļauta," izteicās politiķe.

Viņa arī pauda viedokli, ka Ekonomikas ministrijai un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) ir "vienkārši jāstrādā", lai Latvija tiktu pārstāvēta "Astanas Expo 2017". "Tas ir reģions, kur Latvija var sevi reklamēt. Ja Latvijas tur nebūs, Latvijas reģionā nebūs vispār," uzsvēra Grigule.

LETA jau vēstīja, ka Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs (S) Saeimas namā tikšanās laikā ar Kazahstānas galvaspilsētas Astanas mēru Adilbeku Džaksibekovu solīja no parlamenta puses darīt visu, lai nodrošinātu Latvijas kā valsts dalību starptautiskajā izstādē "Astana Expo 2017".

Valdība augustā jau tika nolēmusi, ka pārāk lielo izmaksu dēļ Latvija nepiedalīsies starptautiskajā enerģētikas industrijas izstādē "Astana Expo 2017", kas 2017.gadā no 10.jūnija līdz 10.septembrim notiks Astanā, Kazahstānā.

Sarunā ar mēru Klementjevs akcentēja, ka labs solis abu valstu tirdzniecības veicināšanai būtu Latvijas dalība pasaules mēroga izstādē "Expo", kas 2017.gadā notiks Astanā. "No parlamenta puses darīsim visu, lai nodrošinātu Latvijas kā valsts dalību šajā izstādē. Jau patlaban rit aktīvs darbs, strādājot pie nepieciešamā finansējuma piesaistīšanas šī mērķa īstenošanai," par Saeimas sekretāra uzsvērto aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.