Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas nedod nekādu rezultātu

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde © F64

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas līdz šim nekādu rezultātu nav devušas, tā ir vairāk tāda politiska diskusija vai sevis izrādīšana, telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" pauda Valsts prezidenta paspārnē veidotās Tiesiskās vides pilnveides komisijas vadītājs Aivars Endziņš.

Līdz ar to Endziņam nav ticības arī Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas darba mērķim. Viņš neizprot, kādēļ vēlreiz jāmeklē politiski atbildīgās amatpersonas, ja toreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzņēmās atbildību un atkāpās.

Viņaprāt, atsevišķas darbības saistībā ar komisiju liecina par mēģinājumu no opozīcijas puses diskreditēt valdošo koalīciju.

Runājot par politiķu atbildību, Endziņš norādīja, ka tiesiskās paļāvības principa regulāra ignorēšana rada riskus un politiķiem pie tā ir vairāk jāpiedomā. Ir jādomā, ko solīt pirms vēlēšanām un kāda ir realitāte pēc tām, norādīja Tiesiskās vides pilnveides komisijas vadītājs. "Neapšaubāmi var rasties tāda situācija, kad ir rupji pārkāpts valdības deklarācijā ierakstītais, kur beigu beigās varbūt tiešām tiek iesniegts pieteikums Satversmes tiesā," piebilda Endziņš.

Viņš arī aicināja atcerēties, ka "vēlētāju atmiņa nav tik īsa kā varbūt daži politiķi domā".

Kā vēstīts, septembrī Valsts prezidents Raimonds Vējonis izdeva rīkojumu par ekspertu komisijas izveidi tiesiskās vides pilnveidošanai. Komisija izveidota, lai sniegtu atbalstu Valsts prezidentam Satversmē noteikto funkciju īstenošanā un sekmētu demokrātisko tradīciju nostiprināšanu valstī. Par komisijas priekšsēdētāju ir iecelts Endziņš. Komisijas locekļi ir politologi Ivars Ījabs un Valts Kalniņš, jurisprudences doktore Anita Rodiņa un ekonomikas doktore Inga Vilka.

LETA jau ziņoja, ka pirmdien tika atcelta Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde, kurā bija iecerēts apstiprināt komisijas galaziņojumu.

Komisijas sēde tika atcelta tāpēc, ka tās priekšsēdētāja Ringolda Baloža (NSL) rīcībā nonākusi informācija par vairāku politisko spēku vienošanos panākt, lai no galaziņojuma teksta tiek izslēgti tā projektā pašlaik pieminēto septiņu politiķu un amatpersonu vārdi un uzvārdi, tajā skaitā ekspremjers Dombrovskis un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) aģentūrai LETA bija paudis, ka atbildīgo personu izslēgšanu no galaziņojuma atbalstot komisijā pārstāvētie "Vienotības", "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti, kā arī parlamentāriete Inguna Rībena (VL-TB/LNNK). Kaimiņš šādu rīcību uzskata par pilnīgi nepieņemamu, norādot, ka šādā veidā Saeimā ir izveidots "Molotova-Ribentropa pakts II".

Taču vairāki Kaimiņa nosaukto politisko spēku Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti - Zenta Tretjaka (S), Kārlis Seržants (ZZS) un Inguna Rībena (VL-TB/LNNK) - noliedz, ka pastāvētu atsevišķu politisko spēku vienošanās panākt, lai no komisijas galaziņojuma tiek izslēgti atbildīgo personu vārdi. Daļa aģentūras LETA aptaujāto deputātu atturas pagaidām atklāt savu nostāju iespējamā balsojumā, savukārt "Vienotības" pārstāvji sola atbalstīt uzvārdu neminēšanu.