Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Šogad saņemtas aptuveni 500 ziņas par izskalotiem roņu mazuļiem

© F64

rī Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) saņēmusi aptuveni 500 iedzīvotāju ziņojumus par piekrastē izskalotiem roņu mazuļiem, aģentūru LETA informēja DAP pārstāve Inese Pabērza.

Ziņojumi par piekrastē esošiem roņu mazuļiem saņemti gan elektronisko vēstuļu, gan telefona zvanu veidā. Lielākā daļa iedzīvotāju pauduši satraukumu par ronēnu drošību un veselību.

Reaģējot uz ziņojumiem, inspektori un eksperti devušies vairākos desmitos apsekojumu, lai pieņemtu lēmumu, vai ronēns ir apdraudēs un transportējams aprūpei Rīgas zooloģiskajā dārzā. No piekrastē atrastajiem ronēniem astoņi nogādāti zooloģiskajā dārzā, bet viens no viņiem smago traumu dēļ iemidzināts.

Ronēni zooloģiskajā dārzā nogādāti galvenokārt no Vecāķiem, Mangaļsalas, Bulduriem un Mellužiem. Lielāko daļu no viņiem nolemts pārvest mazā svara un brūču dēļ.

DAP speciālisti atzīst, ka sabiedrības izpratne par rīcību, atrodot ronēnu, ir uzlabojusies. Šajā pavasarī secināts, ka sākotnēji, visticamāk, veseliem roņiem pāri nodara bez saimnieka uzraudzības atstāti vai klaiņojoši suņi. Nākamajos gados paredzēts vairāk pievērst suņu saimnieku uzmanību šim jautājumam. Tiks apsvērta arī iespēja par informatīvu zīmju izvietošanu, kas vēstītu, ka ir sācies roņu mazuļu laiks.